Arama sonuçları

2021 YKS: Tercih ekranı ‘barajları’ mı bekliyor

2021 YKS: Tercih ekranı ‘barajları’ mı bekliyor

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarıyla tercih süreci takvime göre bu sabah başladı. Ancak adaylar için tercih ekranı açılmıyor. Bu durum da barajlar düşürüleceği ve adayların puanlarının tekrar hesaplanacağı için açılmadığı şeklinde yorumlanırken, ne YÖK  ne ÖSYM’den konuyla ilgili bir açıklama yok.

CUMHURBAŞKANI NE DEDİ?

Bu yıl YKS’de barajı aşan adayların sayısının yüzde 7 ile yüzde 44 arasında azalması bu yıl üniversite kontenjanlarının boş kalacağı şeklinde yorumlandı. Adaylar ve yükseköğretim kurumları da TYT yani ön lisans tercihi için barajın 150’den 140’a, lisans tercihi için de barajın 180’den 170’e düşürülmesi çağrısında bulunmuştu.

Dün gece YKS tercihlerinin 13 Ağustos’tan 20 Ağustos’a uzatılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan bu akşam katıldığı televizyon programında da YÖK’ün barajlarla ilgili çalışma yaptığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS barajı ile ilgili sözleri şöyle:

"Bu sene üniversite imtihanlarında bir sıkıntı yaşandı. 170-180 filan gibi böyle bir durum. YÖK Başkanı'mız ile de konuyu görüştüm. Sağ olsun onlar da bir çalışma yaptılar ve şimdi olayı çok daha fazla sayıda gencin mağdur olmayacağı bir duruma getirdiler. Ben de açıklamamı yaptım. Özellikle bu koronavirüs salgını sebebiyle biz bu süreci uzatmayı karar altına aldık. Şu anda işin detaylarını YÖK halledecek ve bu işi inşallah gençlerimizin lehine bitirmiş olacağız."

PUANLAR HESAPLANACAK, SIRALAMALAR DEĞİŞECEK

Başarı sıraları değişir mi? Yanıt evet, tüm öğrencilerin puanlarının tekrar hesaplanması gerekir. Çünkü yerleştirme puanları hesaplanırken öğrencilerin lise hayatı boyunca aldıkları notlar yani Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ekleniyor. OBP’nin yerleştirme puanına etkisi de yaklaşık yüzde 12. Yani en az 30 en fazla 60 puan yerleştirme puanına geliyor.

Üst gruptaki öğrencilerde değişiklik olmaz ama alt grupta ortaöğretim başarı puanının girmesi ile sıralamalar da değişir.

05-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş