Arama sonuçları

2021 YKS: Testlerde ortalama ‘yükselirken’ barajı geçemeyenler neden düştü?

2021 YKS: Testlerde ortalama ‘yükselirken’ barajı geçemeyenler neden düştü?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte baraj altında kalan öğrenci sayısının yüksekliği ve bunun da üniversite kontenjanlarına nasıl yansıyacağı tartışılmaya devam ediyor. Bir başka tartışma konusu da tüm adayların katılmak zorunda oldukları Temel Yeterlilik Testi’ndeki (TYT) Türkçe ve Temel Matematik ortalamaları.

Hatırlayalım, TYT’de 40 soruluk Türkçe testinin ortalaması 18.404 oldu. Sınavın ardından tüm öğrenciler de eğitimciler de  Türkçe sorularının çok zor olduğunu dile getirmişti. Sonuçlar açıklandığında ise geçen seneye göre 4 puanın üzerinde artış olduğu görüldü. 

BU SONUÇLARI NASIL YORUMLAMAK GEREKİYOR?

Yine 40 soruluk Temel Matematik testinde ise testin yapılma ortalaması da 5.11 oldu. Bu ortalama geçen sene 5.5 olmuştu. Yani neredeyse geçen sene ile aynı oldu.

Geçen sene ise TYT’de süre 30 dakika daha fazlaydı.

Eğitimciler de bunlara dikkat çekiyor ve bu ortalamalarla ilgili kuşkularını “Bu ortalamalar nasıl gerçekleşti?” diye soruyor.

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt da bu çelişki ile ilgili şunları söylüyor:

“2021 TYT soru çözüm ortalamalarına baktığımızda çok çarpıcı bir sonuçla karşı karşıya kalıyoruz. Matematik sorularının zorluğu adaylar ve öğretmenler tarafından vurgulanırken Matematik ortalamasının geçen yılla hemen hemen aynı kalması  (5,117)  çok ilginç bir durum.  Beklenti bu kadar zor sorular nedeniyle ortalamanın 4’ün altına inmesi yönündeydi.

Aynı şekilde Türkçe testinin zorluğu herkes tarafından ifade edilirken 14,288 den 18,404’e yükselmesi ve tam 4 netlik bir artış olması  çok şaşırtıcı. Geçen yıl TYT’de 165 dakikaya çıkarılan sürenin bu yıl   eskisi gibi  135 dakikaya  düşürülmesi Türkçe testinde de  çok fazla yükseliş olmayacağını bizlere düşündürüyordu.  Bu kadar artışın nedenini açıklamak ve yorumlamak gerçekten zor. “

Yeşilyurt, AYT ortalamaları ile ilgili de şu yorumu yapıyor:

2021 AYT soru çözüm ortalamalarına baktığımızda Matematik testinde çarpıcı bir düşüş var. 2020 YKS’de 7,584 olan AYT Matematik ortalaması 5,297’ye gerilemiş.  Bu beklenen bir durumdu. Zira Matematik öğretmenleri AYT’de kolay soru olmadığını, her sorunun zorluk derecesinin bulunduğunu özellikle belirtiyorlardı.

Ancak diğer Sayısal testlerde hep yükselme var. En fazla yükseliş Biyoloji testinde olmuş. 1,309 olan ortalama 2,411’e yükselmiş.

Türk Dili ve Edebiyatı , Coğrafya-1, Tarih-1, Coğrafya-2 ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinde yükseliş olurken, Tarih-2  ve  Felsefe Grubu testlerinde düşüş olmuş. “

ADAY SAYILARI NASIL DÜŞTÜ?

ÖSYM’nin eğitimcilerin Türkçe ile sayısal testlerde bu şekilde yükselmesine karşın baraj altında kalan aday sayısındaki hızlı düşüşün nasıl gerçekleştiğine ilişkin bir açıklaması vardır herhalde. 

Çünkü 120 sorudan 15 net çıkaramadığı için TYT’de barajı aşamayanların sayısı 789 bin 209 oldu. Geçen sene 550 bin 496, 2019 yılında ise 628 bin 796 olmuştu.

Ayrıca 100 puan ve altında kalan adayların sayısı da 23 bin 465. Yani bu öğrenciler de 0 almış kabul ediliyor.

TYT’de 180 puan barajını aşamayan 1 milyon 285 bin 525.

AYT puanlarıyla tercih yapacak adaylara gelince;

SAY puan türünde geçen seneye göre 295 bin kişilik, EA puan türünde 401 bin, SÖZ puan türünde 254 bin kişilik azalma var.

Tüm bu rakamlar bir açıklamayı hakediyor.

-

 

-

 

30-07-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş