Arama sonuçları

2021 YKS: Boş kontenjan 195 binin üzerinde. ÖSYM ve YÖK sessiz

2021 YKS: Boş kontenjan 195 binin üzerinde. ÖSYM ve YÖK sessiz

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre yükseköğretim kurumlarında boş kontejanlar dikkat çekiyor. www.pervinkaplan.com için lisans programlarını dikkate alarak, tablo hazırlayan MEF Üniversitesi Öğrenci İşleri Direktörü Barış Keser’in çalışmasına göre boş kontenjanda hem vakıf hem de devlet üniversitelerinde hayal kırıklığı yaşanıyor.

Vakıf üniversitelerinde 4 üniversitenin yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı görülürken, bu sayı devlet üniversitelerinde 11 oldu. Kontenjanının ancak yüzde 30'unu doldurabilen üniversiteler, tek bir adayın bile kayıt yaptırmadığı aralarında mimarlık, mühendislik gibi bölümler dikkat çekiyor. Üniversitelerde özellikle ücretli programların boş kaldığı görülüyor.

ÖSYM VE YÖK VERİ PAYLAŞMIYOR

Her yıl sınavla ilgili sayısal verileri paylaşan ÖSYM ve YÖK ise bu yıl istatistik paylaşmaktan kaçındı. Oysa üniversitelere göre boş kontenjanların toplamı, tercih yapan adayların sayıları, lise türlerine göre yerleşme oranları sonuçlarla birlikte açıklanıyordu. Ancak bu yıl verilerin hiçbiri açıklanmadı. Anlaşılan eğitimde bu "başarı" sürdükçe istatistikler sadece kurumların kendisinde kalacak.

Ancak ÖSYM de YÖK de boş kontenjanları gündeme getirmemek için istatistik paylaşmaktan kaçınsa da eğitimciler bu sayıları üniversitelerin kontenjanlarını toplayarak bulabiliyor. Yani saklanan boş kontenjanlar ortaya çıkıyor.

195 BİN KONTENJAN BOŞ

Rehberlik uzmanı Salim Ünsal’ın da yaptığı hesaplamalara göre yükseköğretim kurumlarında 195 bin 304 kontenjan boş kaldı. 1 milyon 10 bin 669 toplam kontenjanın 815 bin 365'i doldu. Boş kontenjanların 120 bin 167'si lisans, 75 bin 137'si ön lisans programlarında. Boş kontenjanların 147 bini ise devlet üniversitelerinde bulunuyor. Kayıt yaptırmayacaklar ile birlikte boş kontenjanların 300 bine ulaşması bekleniyor.

KAYITLAR 4-10 EYLÜL TARİHLERİNDE

Yerleşen adaylar için kayıt işlemleri 6-10 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 4-8 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

EK YERLEŞTİRME VAR

Ancak yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sevinenler gibi üzülenler de oldu. Tercihlerine yerleşemeyen bu adaylar için ikinci kez üniversite olma yolunu ek yerleştirme açacak.

EK YERLEŞTİRME NEDİR?

Peki ek yerleştirme nedir ve kimler başvurabilir?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak. Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

Ek yerleştirme tercih ücreti 25,00 TL. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacak.

DÜŞEN BARAJLA TERCİH NASIL OLACAK?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercihler devam ederken, YKS barajları düşürülmüştü. Buna göre Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanıyla ön lisans programlarını tercih için baraj 150’den 140’e düşmüştü. Alan Yeterlilik Testi (AYT) ie Yabancı Dil Testi (YDT) puanlarıyla lisans tercihi için de baraj 180’den 170’e indirildi. Ancak bu düzenleme ilk ek yerleştirmede değil, bundan sonra yapılacak ikinci ek yerleştirmede geçerli olacak. Bu adayların tekrar puanları Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) eklenerek, yerleştirme puanları ile başarı sıraları hesaplanacak. Ardından da ikinci kez yapılacak ek yerleştirmede TYT puanı 140 ve üzerinde olanlar ön lisans, 170 ve üzerinde olanlar da lisans programlarını tercih edebilecek.

 

01-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş