Arama sonuçları

2022 TYT: Eğitimciler soruları nasıl değerlendirdi?

2022 TYT: Eğitimciler soruları nasıl değerlendirdi?

3 milyondan fazla adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) öğrencilere en fazla zaman kaybettiren sorular Türkçe oldu. Paragraf sorularının fazlalığı ve çeldiricilerin güçlüğünden yakınan öğrenciler bu sene verilen 30 dakikalık sürenin de bu sorularla harcandığını dile getirdi. Öğrenciler Türkçe’nin yanı sıra felsefe, din ve fizik derslerinde zorlandıklarını dile getirdi. 

Peki eğitimciler TYT sorularını nasıl değerlendirdi?

UĞUR OKULLARI LİSE AKADEMİK KURULU

MATEMATİK: MODELLEME KURGUSU

Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel: Sınava giren adaylardan aldığımız bilgilere göre 2022 TYT Matematik ve geometri soruları ağırlıklı olarak 9. , 10. sınıf MEB kazanımlarına uygun hazırlanmış olup 11.sınıf müfredatında yer alan  Bileşik Olasılık ve Silindirin Hacmi konularından 2 soru sorulmuştur. Matematik soruları okuduğunu anlayabilme, mantıksal akıl yürütme, verileri birbiriyle ilişkilendirme, matematiksel olarak ifade etme ve matematiksel işlem yapabilmeye yöneliktir.  Öğrencilerimiz geçmiş yıllara göre daha net bir şekilde anlaşılıp çözülebilecek matematik sorularının var olduğunu belirtmişlerdir. Geometri soruları çoğunlukla modelleme kurgusuyla hazırlanmış; geometriksel düşünme becerisini ölçen, denklem kurup çözümleme gerektiren nitelikte olup orta seviyelisorulardan olmuştur. Bazı soruların çözümünde gerekli olan formül ve tanımlar sorularda verilmiş. 

TÜRKÇE: ÇELDİRİCİLER GÜÇLÜ

Türk Dili ve Edebiyatı Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboğlu: Türkçe sorularında ağırlık yine okuma ve okuduğunu anlayıp yorumlama üzerinedir. Sınavda öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre sözcükte anlam, cümlede anlam, paragraf yorumlama soruları ağırlıkta olup bu soruların zorluk dereceleri önceki senelerle benzerlik göstererek orta seviyede olduğu anlaşılmaktadır.  Yaklaşık 7 soru dil bilgisi iken geriye kalan sorular paragraf, cümlede anlam ve sözcükte anlam sorularından geldiği; anlam bilgisi sorularında kullanılan dilin açık ve anlaşılır bir dil olduğu belirtilmektedir. Bu sorulardan birkaç tanesinde çeldiricilerin güçlü olduğu öğrencilerimizden gelen ilk görüşlerdendir.2022 TYT’ deki dil bilgisi sorularının konu dağılımında 2021 TYT’den farklı olarak ses bilgisine yer verilmemiş ancak noktalama işaretleri, sözcük türleri, cümlenin ögeleri ve yazım kuralları kazanımları ile ilgili soruların önceki yıllarla benzerlik gösterdiği anlaşılmaktadır.  Sorulan dil bilgisi sorularında aynı soruda birden çok kazanımın yoklanmış olması öğrencilere zaman kaybettirmiş olabilir ancak bu soruların da zor olarak nitelendirilecek tarzda sorular olmadığı görülmektedir. 

FİZİK: YORUMLAMA BECERİSİ

Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay: 2022 TYT’ de fizik soruları öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre MEB’ in yayınlamış olduğu kazanımlar çerçevesinde temel düzeyde fizik bilgilerini günlük hayattaki örnekleri üzerinden soran, bilgiyi kullanma ve yorumlama becerisini ölçer nitelikte olduğu görülmektedir. 9. ve 10. sınıf müfredatlarına uygun, işlemlerden arındırılmış, okuma ve yorumlama üzerinden sorulan soruların belli konularda birikmediği mümkün oldukça tüm müfredata dağıtıldığı söylenebilir. Bu açıdan sınava düzenli çalışan öğrencilerde başarı oranı yüksek olacaktır.

KİMYA: TEMEL BİLGİLER SORGULANDI

Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacıgil

2022 TYT kimya soruları geçen yıl olduğu gibi 4 tane 9. sınıf, 3 tane 10. sınıf müfredatında yer alan konulardanhazırlanmış ve yine önceki yıllarda olduğu gibi temel bilgileri sorgulayacak şekilde sorulmuştur. Beklenilmeyen bir soru yoktur. Öğrenciler soruların ifadesinin net ve anlaşılır olduğunu belirtiyor. Ayrıca soruların normal düzeyde, bilgi ağırlıklı olduğunu ve çalışmalarının sonucunu iyi bir şekilde alacaklarını ifade ediyorlar.

BİYOLOJİ: YORUM VE TEMEL BİLGİ

Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kılıç: 2022 TYT Biyoloji soruları 9. ve 10. sınıf müfredatını kapsamaktadır. Altı sorudan üç tanesi 9. sınıf, üç tanesi 10. sınıf müfredatına aittir. Sınavda TYT Biyoloji müfredatına ait her üniteye değinilmiştir. Biyoloji  sorularının genel olarak kolay olduğu söylenebilir. Sınavda yer alan altı sorudan bir tanesinin yorum, diğer beş tanesinin ise temel bilgi düzeyinde olduğu düşünülmektedir. Soruların müfredat kazanımları ile uyumluve beklenilen ÖSYM formatında olduğu tahmin edilmektedir. Öğrenciler sürpriz bir soruyla karşılaşmamıştır.

COĞRAFYA VE TARİH: HARİTA OKURYAZARLIĞI VE PARAGRAFLAR

Coğrafya Akademik Kurul Üyesi Davut Gürler: Coğrafya soruları, beklendiği gibi 9. ve 10. sınıf ortak müfredatını ve ünitelerini kapsamaktadır.  9. sınıf kazanımlarından 3, 10.sınıf kazanımlarından 2 soru yöneltilmiştir. Her ünite başlığından soru sorulmuştur. 5 sorunun üçünde harita okuryazarlığı ön plandadır. Düzenli olarak çalışan, test pratiği olan, harita ve coğrafya okuryazarlığı gelişmiş olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorular yöneltilmiştir. Ayrıca öğrencilerden aldığımız duyumlara göre tartışmalı herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün: Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre, Tarih soruları müfredata uyumlu olup öğrencinin yorum yapmasını sağlayacak paragraf ağırlıklı sorular sorulmuştur. Bunun dışında öncüllü soru da yer almıştır. Öğrencinin bilgiyi doğru bir şekilde yorumlayıp analiz etmesini ölçen bir sınavdır. Sorular daha önceki TYT’ler  gibi tüm sınıf düzeylerinden gelmiştir. Sorularda açık, net ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Görsel soru sorulmamıştır. Bir tane eleyici bilgi sorusu sorulmuştur. İki soruda öğrencinin tarih bilgisi yanında temel düzeyde coğrafya bilgisi de ölçülmüştür. Sınav; alanına hakim olan, soru kökünü doğru okuyan, temel kavramları doğru yorumlayarak akıl yürüten ve düzenli çalışan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği nitelikte olup orta düzey zorluk seviyesindedir.

FELSEFE: DİKKAT VE BİLGİ İSTEDİ 

Felsefe Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç

Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre Felsefe soruları 10. ve 11. sınıf müfredatına uygundur. Sorular bilgiye dayalı yorum gücünü ölçen, paragrafı dikkatli ve doğru okuma becerisi gerektiren niteliktedir. Felsefenin temel kavramlarını bilmeyi ve bunlara dayanarak akıl yürütüp yorum yapmayı gerektiren bir sınavdır. Soruların ifade biçimi açık ve anlaşılırdır. Zorluk düzeyi orta derecede olup, seçenekler bilgiye dayalı olarak eleme yapılabilecek şekilde düzenlenmiştir. 

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: İKİ SORU ZORLADI

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir 

2022 TYT’de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının içerisinde yer alan iki soru bilgi gerektiren, öğrenciyi zorlayacak tarzda hazırlanmıştır. “Allah-İnsan İlişkisi” ve “Gönül Coğrafyamız” ünitelerine ait bu soruları öğrencilerin yorum yaparak çözebilmesi mümkün değildir. Diğer üç soruda ise öğrencilerin okuma, anlama ve yorumlama becerilerini ölçen sorulara yer verilmiştir. Yorum gerektiren sorularda öğrencinin muhakeme yeteneği ölçülmek istenmiştir. Yine yoruma dayalı soruların içerisinde “Bilgi ve İnanç” ünitesine ait sorunun öğrencileri zorlayabileceğini söylemek mümkündür. 2022 TYT’de Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları için genel bir değerlendirme yapmak gerekirse sınavın zora yakın düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.   

MATEMATİK KOLAY TÜRKÇE ZORLAYICI                                               

Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt

2022 TYT, ÖSYM formatına ve MEB müfredatına uygun bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Sınav kapsamının, MEB müfredatına  uygun hazırlandığı görülmüştür. Türkçe ve tarih dersi sorularının tüm kademelerden, felsefe dersi sorularının 10. ve 11. sınıf kademesinden ve matematik dersinde 9,10,11 sınıf kademelerden diğer derslerin ise 9. ve 10. sınıf kademesinden olduğu görülmüştür. Bu yıl sürenin 165 dakika olması öğrenciler süre sorunu yaşamadan daha rahat olarak sınavı tamamlamıştır.

Matematikteki sorularda temel bilgiler sorgulanmış; öğrencinin soruyu doğru okuyup matematik bilgisi ile yorumlaması ve matematiksel modelleme yaparak sonuca gidilmesi istenmiştir. Geçmiş yıllara göre daha net bir şekilde anlaşılıp çözülebilecek matematik sorularının var olduğunu belirtmişlerdir. Geometride günlük hayatla ilişkilendirip modelleyerek geometriksel düşünmeyi ön plana çıkaran sorular yer almıştır. Matematik testi geçen yıla göre daha kolay ve geometri orta seviyede soru sorulmuş. Bazı soruların çözümünde gerekli olan formül ve tanımlar sorularda verilmiştir. 

Türkçe’de 7 dil bilgisi, geri kalan soruların ise paragraf, sözcükte anlam, cümlede anlam konuları üzerinden öğrencilerin okuma, anlama ve yorumlama becerileri ağırlıklı olarak sorgulanmıştır. Anlam sorularının zorluğu orta seviyede olup özellikle paragraf sorularında kullanılan çeldiricilerin birkaç soruda kuvvetli olduğu öğrencilerden gelen duyumlar arasındadır.

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI

Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Üniversite Hazırlık Bölüm Başkanları:

MATEMATİK ( Bölüm Başkanları Ertuğrul Çelik -Kemalettin Ağaç): Matematik testi geçen seneye göre daha ortalama sorulardan oluşmuştur. Temel kazanımları ölçen, okuduğunu anlayıp, yorumlamaya dayalı soruların ağırlıklı olduğu bir sınav olmuş. Seçici ve eleyici soru sayısı oldukça az. 

GEOMETRİ (Bölüm Başkanları Mehmet Güler-Öpcan Öncü): Geometri soruları geçen yıllara göre daha kolay ve işlem gerektirmeyen sorulardan oluşuyor. Okuduğunu anlayan, problem çözme yeteneği olan öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınav yapılmış.

FEN BİLİMLERİ SORULARI

FİZİK (Bölüm Başkanları Ulaş Türken-Banu Metin): 2022 TYT Fizik soruları 9. ve 10. Sınıf müfredatına uygun sorulmuştur. Sorular, yeni nesil soru olarak nitelendirdiğimiz, günlük hayattan olayların fizik bilgileriyle yorumlandığı sorular tarzında gelmiştir. Bazı soruların uzun olması dikkat çekici. Sınavın genel olarak fizik bilgilerini sindirmiş öğrencilerin zorlanmadan çözebileceği sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz.

KİMYA (Bölüm Başkanı Gamze Çakır): 2022 YKS/TYT sınavındaki Kimya soruları 9. ve 10. Sınıf müfredatından sorulmuştur.  Soruların dili anlaşılır ve bilgi ağırlıklıdır. Bilgiyi özümsemiş öğrencilerin problem yaşamadan kolaylıkla çözebilecekleri sorulardır. 

BİYOLOJİ (Bölüm Başkanı Emine Güler Durmaz): 2022 TYT Biyoloji soruları 9. Sınıf ve 10. Sınıf MEB öğretim programındaki kazanımlarla uyumludur. Soruların ünitelere göre dağılımı eşit ve adayların temel biyoloji bilgisini kullanma becerisini ölçmeye dayalıdır. Sınavda adayların karşısına:

Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşenler (Nükleik Asitler)

Hücre (Bitki Hücresi-Hayvan Hücresi Karşılaştırılması)

Canlılar Dünyası (Mantarlar Alemi)

Hücre Bölünmeleri (Mitoz-Mayoz Karşılaştırılması)

Kalıtımın Genel İlkeleri (X’e Bağlı Kalıtım)

Ekoloji ünitelerine ait sorular gelmiştir. 

Soruların zorluk düzeyi ise, sınava iyi hazırlanan öğrencilerin zorlanmadan yapabileceği niteliktedir. 

ZAMAN KAYBINA YOL AÇTI

TÜRKÇE (Bölüm Başkanı Mutlu Kılavuz ):  TYT Türkçe soruları beklendiği gibi çoğunlukla anlam konularından geldi. 33 anlam bilgisi sorusunun yanında yazım ve noktalamadan 4, dil bilgisi konularından ise 3 soru sorulmuş. 

Paragraf soruları önceki birkaç yılda olduğu gibi öğrenciyi yoracak metinlerden oluşmamış sadece bunların çokluğu biraz zaman kaybına yol açmış olabilir. Kullanılan metinlerde Türkçe dersinin müfredatında yer alan yazım ve noktalama kurallarına uyulmaması dikkat çekici. 

TARİH (Bölüm Başkanı Ekber Zekioğulları): Soruların dağılımı müfredata uygun. Sorular daha çok yorum yapmaya ve bazı kavramları kullanmaya yönelikti. Öğrencilerin çok zorlandığını düşünmüyorum.  

COĞRAFYA (Bölüm Başkanı Lale Erdemli): Sınavın konu dağılımı geçmiş yıllara benzer oluşturulmuş. Temel coğrafya bilgisi ile harita üzerinde mekan analizi yapmaya yönelik sorular kolay ve orta zorlukta.  

FELSEFE (Bölüm Başkanı Özlem Erdem): 2022 TYT Felsefe soruları, genel olarak açıklayıcı nitelikte yorum sorularından oluşmuştur. Parçaların dili kolay anlaşılmakla birlikte, kavram sorularının da açıklamasına yer verilmesi soruların rahatlıkla çözülmesine olanak sağlamıştır. Sorular felsefe müfredatıyla uyumludur.   

BİLFEN LİSELERİ BÖLÜM BAŞKANLARI NASIL DEĞERLENDİRDİ? 

TÜRKÇE: SEÇİCİ OLDU

Türk Dili ve Edeiyatı Bölüm Başkanı Birsen Çiçek: 2022 Temel Yeterlilik Sınavı’nın Türkçe soruları MEB müfredatına ve ÖSYM formatına uygun olarak hazırlanmıştır. TYT Türkçe sorularının 33’ü anlama ve yorumlamayı; 7’si dil bilgisini ölçmektedir. Dil bilgisi soruları; 2 yazım, 2 noktalama, 1 cümle ögesi, 1 karma sözcük türü ve 1 soru da yapı bilgisinden oluşmuştur. Anlam sorularının 26’sı paragraf 7’si ise sözcük ve cümlede anlam sorularından oluşmaktadır. Paragraf sorularının 1’i paragrafı ikiye bölme, 1’i anlatım akışını bozan cümle, 1’i sıralama sorusu, 10’u olumlu köklü soru, 3 paragrafa bağlı 6 soru, 2 soru ise boşluk doldurmadan oluşmaktadır. Bu soru dağılımına baktığımızda geçen seneki sınavla örtüştüğünü görmekteyiz.

Bu seneki Türkçe sorularında edebiyat ve sanatla ilgili metinlerin fazla olduğu gözlemlenmiştir. Olumlu köklü paragraf sorularının fazla olması; metnin tamamına hâkim, yorumlama gücü iyi, analiz ve sentez yapabilen öğrenci istenmesinden kaynaklanmaktadır. Bunun yanında cevap seçeneklerinde güçlü çeldiricilerin olması, Türkçe açısından sınavın seçiciliğini ortaya koymuştur.

TARİH: ZORLUK DERECESİ ORTA

Tarih Bölüm Başkanı Turgut Özel: Tarih soruları beklendiği gibi TYT mantığına uygun olarak sorulmuştur. Soruların genel olarak tarihî kavramlar, dönem bilgisi ve temel bilgilerin yorumlanması üzerine kurgulanmış olduğu görülmüştür. Müfredat dışı herhangi bir soruya yer verilmemiştir ancak, Türklerin İslamlaşması ile ilgili son dönem araştırmaları ölçüt alınarak yeni bir bilgi sorgulanmıştır. Tarih soruları geçmiş yıllarda olduğu gibi 9. sınıf kazanımlarından 2 soru 10. sınıf kazanımlarından 1 soru, 12. sınıf kazanımlarından 2 soru olarak sorulmuştur. Sorularda temel kavram bilgisi ve tarihin gerektirdiği temel bilgilere ve olaylar arası kronolojik dizine hâkim olma durumu ölçülmüştür. Bu bağlamda, zorluk derecesi orta düzeyde, genel olarak iyi hazırlanmış bir sınavdır.

COĞRAFYA: BİLGİYİ YORUMLAMA İSTEDİ

Coğrafya Bölüm Başkanı Emin Avni Atalar: 2022 TYT coğrafya soruları, 9. ve 10. sınıfların kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Coğrafya dersinin temel kavram ve ilkelerini kullanma, harita okuma ve bilgiyi yorumlama becerilerini ölçmeye yönelik sorular yer almaktadır. MEB müfredatına uygun hazırlandığı görülmüştür. 3 soru 9. sınıf kazanımlarından, 2 soru da 10. sınıf kazanımlarından sorulmuştur. Sorular kavram düzeyinde, çok zor olmayan, net ve anlaşılır niteliktedir. Kazanımlarla ilgili temel bilgilere hâkim olan ve bilgiyi yorumlayabilen öğrencilerin çözebileceği, zorluk derecesi orta düzeyde, genel olarak iyi hazırlanmış bir sınavdır.

FELSEFE: ÇELDİRİCİLERİ GÜÇLÜ

Felsefe Bölüm Başkanı Hüyla Güçkan Taşkın: Sınavda müfredat dışı soru sorulmamış. Ortak sorular ve din kültürü yerine olan sorular, 10 ve 11. sınıf müfredatından sorulmuş.Ortak sorular, genel olarak bilgi gerektiren, paragraflar uzun, anlaşılması zor ve çeldiricileri güçlü sorulardan oluşmaktadır. Soruların üç tanesi zor, iki tanesi orta düzeydedir.

Din kültürü yerine olan sorular, birinci bölüme göre göreceli olarak daha kolay diyebiliriz. İki soru zor, üç soru orta düzeydedir. Genel olarak sınav metinden sonuca ulaşma, akıl yürütme, kavram kullanabilme becerisini ölçmeye yönelik sorulardan oluşmuştur. Şıklarda çeldiriciler kuvvetli verilmiş. Bazı sorularda öğrenci iki şık arasında kalabilir. Öğrencilerin zorlanacağı bir sınav olmuş.

 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: AKIL YÜRÜTME

Bölüm Başkanı Selami Öğreden: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinden çıkan 2022 TYT soruları 2’si bilgi, 3’ü yorum ve analiz dayanmaktadır. Zorluk derecesine bakıldığında 2 sorunun zor, 3 sorunun orta derecede olduğu görülmüştür. Genel olarak sınav metinde sonuca ulaşmak, akıl yürütme ve kavram kullanabilme becerisini ölçmeye yöneliktir.Sınavda müfredat dışı soru sorulmamıştır. Sorular 9. ve 10.sınıf müfredatından gelmiştir.

MATEMATİK: KİMLER ZORLANDI?

Bölüm Başkanı Mahmut Şişmanoğlu: Öğrencilerimizden aldığımız ilk değerlendirme, 2022 TYT sınavının geçen yıl yapılan sınava göre daha kolay olduğu ve  müfredat dışı soru bulunmadığıdır. 2018’ de değişen soru yapısı bu sınavda da kendini göstermiş, modelleme ve hikâye kurgusu yapılmıştır. Bu seneki sorular geçen yıla göre daha anlaşılır düzeydedir. Sorularda çeldirici olmayıp  çözümleri de uzun değildir. Temel kavramlara sahip ve matematiğe yeterli zaman ayırabilen iyi öğrencilerin emeklerinin boşa çıkmayacağı bir sınavdı. Fakat akademik seviyesi orta ve ortanın altı olan öğrencilerin zorlanabileceği bir sınav gibi gözükmektedir.

Geometri sorularının ise, 2021 TYT geometri sorularına kıyasla daha kolay olduğu gözlemlenmiştir. Yeni nesil soruların daha anlaşılır olduğu ve öğrencinin soruya başlangıç yapabilmesi için verilen ipuçlarının geçen yıla göre daha net olduğu görülmüştür. Sözel sorunun sorulmadığı, 4 sorunun günlük hayattan esinlenerek sorulduğu gözlenmiştir.

FİZİK: METİNLER UZUN

Bölüm Başkanı Hakan Özdemir: ÖSYM öğrencilerin gündelik yaşam deneyimleriyle, fizik bilgilerini ilişkilendirmelerini gerektiren sorular sormaya devam etmiştir. Fizik soruları; önceki senelerde sorulan sorulara benzer olarak kavramsal becerileri gelişmiş, kavramları içselleştirmiş, günlük yaşamla bağlantı kuran ve okuma alışkanlığı olan öğrencilerin zorlanmayacağı şekilde hazırlanmıştır. Soruların metinleri uzun tutulmuş ve çoğunlukla görsellerle desteklenmiştir. 7 sorunun dördü 9. sınıf (Madde ve Özellikleri, Isı ve sıcaklık, Elektrostatik ve Kuvvet hareket), üç tanesi 10. sınıf (Basınç, Optik ve Dalgalar) kazanımlarından çıkmıştır. Sorulardan altı tanesi sıklıkla karşılaşılan sorulardır, ÖSYM soruları yaşamın içerisine çok iyi adapte ederek sormuştur. 

Elektrostatik sorusunun birçok öğrenciyi zorlayabilecek, sınavın en seçici soruları arasında olabileceğini düşünüyoruz.

KİMYA: ÖNCÜLLÜ SORU 

Bölüm Başkanı Demet Akçayöz: 2021 - 2022 öğretim yılı sonunda 18 Haziran 2022 tarihinde yapılan TYT sınavında Kimya sorularının 9. ve 10. sınıf kazanımlarına paralel olarak hazırlandığı görülmektedir. 9. sınıf konularından 4 soru, 10. sınıf konularından 3 soru sorulmuştur. Sorular bilgi ağırlıklı olup bu bilgiyi yorumlayabilme gücü yüksek olan öğrencilerin yapabileceği niteliktedir. İşlem yapılmasını gerektiren 2 soru bulunmaktadır. Kimya soruları müfredata uygun olarak hazırlanmıştır ve sınavın zor sorularının aynı zamanda öncüllü olması yapılmasını zorlaştıracaktır. Konulara hâkim olan, düzenli çalışan ve dikkatli öğrencilerin üstesinden gelebileceği bir sınavdır.

BİYOLOJİ:

Bölüm Başkanı Taner Altunbaran: 2022 TYT sınavında Biyoloji dersinden sorulan 6 sorunun tamamının kazanımlara uygun olarak hazırlandığı, soruların temel bilgi ve kavrama düzeyinde olduğu gözlenmiştir. 9. ve 10. sınıfa ait üç ünitenin her birinden birer kazanım temel bilgi ve kavrama düzeyinde sorgulanmıştır. Soruların ifadesinde anlaşılır bir dil kullanılmıştır.Öğrencilerimizin okulda girdikleri deneme sınavlarında gördükleri soru tipleri ile gerçek sınavda da karşılaşmaları onların sınav heyecanlarını yenmede katkı sağladığı gözlenmiştir. Soruların sınıflara ve konulara göre dağılımı aşağıda belirtilmiştir.

9. SINIF  

1. Soru: Canlıların yapısında bulunan temel Bileşikler-Nükleik asitler

2. Soru: Canlı Alemleri ve Özellikleri – Mantarlar Alemi 

3. Soru: Hücre – Bitki Hayvan hücre karşılaştırılması

10. SINIF

1. Soru: Hücre Bölünmeleri- Mitoz-Mayoz bölünme karşılaştırılması

2. Soru: Kalıtım- Eşeye bağlı kalıtım 

3. Soru: Ekosistem Ekolojisi- Güncel çevre sorunları ve insan

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ EĞİTİMCİLERİ NASIL DEĞERLENDİRDİ?

TÜRKÇE: ÇELDİRİCİLERİ GÜÇLÜ SORULAR

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Tuğba Aktaş: Türkçe testinde paragraf, sözcük ve cümle anlam soruları geçen seneki gibi anlaşılır düzeydedir. Bununla birlikte sözcük ve cümle anlam soruları ile birkaç paragraf sorusunun çeldiricileri oldukça kuvvetlidir. Bu bakımdan adayların, ilgili soruları birkaç kez okuyarak zaman kaybedeceklerisöylenebilir. Dil bilgisinde geçen seneki gibi 7 soru sorulmuştur. Bunlardan (son birkaç yıldır olduğu gibi) 2’si yazım, 2’si noktalamadır. Durum ekleri, cümle ögesi ve sözcük türleri sorgulanan diğer kazanımlardan olmuştur. Genel itibarıyla okuma ve yorumlama becerileri gelişmiş kitap okuma alışkanlığı olan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav olduğunu söylemek mümkündür.

MATEMATİK: YOĞUN İŞLEM GEREKTİRMEDİ

Matematik Bölümü Başkanı Taner Kayış: Sorular; modelleme ve hikâyeleştirme kurgusuyla oluşturulmuş ve yoğun işlem gerektirmeyen, ezberci mantıktan uzak, tamamıyla okuduğunu anlayıp yorumlayabilen öğrencilerin başarılı olacağı nitelikte. Bu sınav, 9 ve 10. sınıf kazanımlarını ölçmektedir. Matematik sınavında öne çıkan en önemli durum, soruların çok net ve anlaşılır olup özellikle problem sorularının seçeneklerden de gidilerek çözülebilmesidir. Sorular geçen senenin aksine fazlaca detay barındırmayan ve uzun olmayan soru köklerinden oluşmaktadır. Bu doğrultuda soruların anlaşılabilmesi için bir kez okumak yeterli gelmiştir. 

Bu sınavda, soru kalıplarını ezberleyip sonuca gitmeye çalışan öğrencilerin değil, temel matematik bilgisi olup bu bilgiyi yorumlayabilen ve okuduğunu hızlı anlayan öğrencilerin başarılı olabileceği düşünülmektedir.

GEOMETRİ : BECERİLERİ ARADI

Bölüm Başkanı Ömer Arat: Geometri sorularının tamamı 9 ve 10.sınıf öğretim programı kapsamında hazırlanmıştır. Sınavın tamamı günlük yaşamla ilişkilendirilmiş sorulardan oluşmaktadır. Tüm sorularda çözüm için öğrencinin geometrik düşünme becerilerine sahip olması beklenmektedir. Soruların tümü birden fazla işlem adımı gerektiren niteliktedir. Öğrencilerin farklı konular ile ilgili öğrendiklerini ilişkilendirerek analitik düşünmelerini gerektiren yapıda sorular bulunmaktadır. Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak silindir konusu ile ilgili bir soru gelmiştir. “

FİZİK: ORTA GÜÇLÜKTE

Fizik Bölümü Başkanı Rafet Sayar: Fizik soruları her yıl olduğu gibi 9. ve 10.sınıf öğretim programına ait olan kazanımları içeren ve günlük hayattan örnekler ile ilişkilendirilerek hazırlanmış orta güçlükte ve matematiksel işlem gerektirmeyen sorulardan oluşmuştur. Günlük hayatta karşılaşabileceğimiz bazı olayları fizik dersi açısından öğrencilerin yorumlamaları istenilmiştir. Sınavda kazanım dışı bir soru bulunmamaktadır.   Sonuç olarak 9. ve 10.sınıf fizik konularını, MEB kazanımları doğrultusunda özümsemiş tüm öğrencilerin, rahatlıkla yorumlayarak cevaplayabilecekleri bir sınav olduğunu söylemek mümkündür.

KİMYA: HATIRLAMA VE ANLAMA BECERİSİ

Kimya Bölümü Başkanı Yasemin Çinkaya: Kimya soruları 9 ve 10. sınıf MEB Kimya Öğretim Programı’nda yer alan kazanım hedefleriyle doğrudan uyumludur. Soruların hatırlama ve anlama becerisi düzeyinde olduğu, 9 ve 10.sınıf ile YKS hazırlık sürecinde kimya derslerini düzenli takip ederek test çözen ve sınavda soruları dikkatlice okuyan her öğrencinin yüksek başarı gösterebileceği niteliktedir. Sorularda ifadeler oldukça açık ve anlaşılırdır, uzun metinli karmaşık sorulara yer verilmemiştir. Sınavda yer alan kimya soruları geçen sene ile karşılaştırıldığında nispeten daha kolay olup iki soru dışında matematiksel işlem becerisi gerektirmeyen yapıdadır. Ayrıca sınavın kimya testinde matematik ve fizik gibi branşlarda sıklıkla rastladığımız yeni nesil soruların tercih edilmediği, her bir sorunun doğrudan tek bir kazanım hedefini ölçtüğü ve şıklardaki çeldiricilerin de çok güçlü olmadığı dikkat çeken diğer noktalardır.

BİYOLOJİ: SÜRDÜRÜLEBİR KALKINMA

Biyoloji Bölümü Başkanı Melike Kılıç: Biyoloji soruları MEB Öğretim Programı’na uygun olup 9. ve 10. sınıf müfredatına ait konulardan oluşmaktadır. Sorular son yıllarda olduğu gibi temel bilgi düzeyindedir. Sınava iyi hazırlanan öğrencilerin çok zorlanmadan çözebilecekleri niteliktedir. Mantarlar alemi canlılarının özellikleri, farklı yapıdaki hücrelerin karşılaştırılması ve eşeye bağlı karakterlerin aktarımı”nın bu yıl da sorulmuş olması, daha önceki yıllara ait sınav sorularının çözülmesinin önemini arttırmıştır. Ayrıca son yıllarda dünya gündeminde önemli yer tutan “sürdürülebilir kalkınma” ve “ekolojik ayak izi” ile ilgili bir soruya da yer verilmiştir.

 TARİH: HARİTA OKUMA ÖNEMLİ

 Tarih Bölümü Başkanı Kahar Alkan: Tarih soruları, önceki yıllardaki soru dağılımıyla paralellik göstermekte olup 4 soru değerlendirme, 1 soru da bilgi düzeyindedir. Terminolojiye hâkim öğrencilerin daha rahat çözebilecekleri bir sınav olduğu görülmüştür. Sorular hazırlanırken “harita okuma” ve “görsele dayalı soru tarzı”na yer verilmeyip daha önceki yıllarda uygulanan soru tarzına yer verilmiştir. Sorular MEB kazanımlarıyla örtüşmekte olup testin bütününe bakıldığında soruların zorluk derecesinin orta düzeyde olduğunu söylemek mümkündür.

COĞRAFYA: HARİTA OKUMA ÖNEMLİ

Coğrafya Bölüm Başkanı İsmail Ümit Soykan: Coğrafya soruları 9 ve 10. sınıf coğrafya dersi öğretim programı kazanımlarına uygun olarak hazırlanmış ve ünitelere orantılı dağıtılmıştır. Sorular açık ve anlaşılırdır. Birden fazla soruda Dünya haritasının kullanılmış olması, haritaları tanımanın öğrencilerin soruları çözebilmesindeki önemini bir kez daha göstermiştir. Türkiye ve Güney Kore’nin Dünya üzerindeki yerini, iki ülke arasındaki uzaklığı, aralarında bulunan ülkeleri ve komşularını merak eden kişinin kullanacağı harita ile ilgili hazırlanan harita okuryazarlığı konusuna ait sorunun seçeneklerinde, diğer sorularla karşılaştırıldığında biraz daha güçlü çeldiricilere yer verildiği söylenebilir. Coğrafya sorularının geneline bakıldığında, yıl içinde okul ve öğretmenlerinin yönlendirmeleri doğrultusunda düzenli olarak çalışan, konulara hâkim olan öğrencilerin rahatlıkla yapabilecekleri kolay ve orta zorluk düzeyindeki sorular olduğu görülmektedir.

FELSEFE: ANLAMA VE YORUMLAMA

Felsefe Bölüm Başkanı Filiz Yıldırım: 2022 öğretim programı kazanımlarına uygun olarak hazırlanmış, önceki yıllara göre daha kısa paragraflardan oluşan yorum soruları şeklinde karşımıza çıkmıştır” şeklinde oldu. Paragraflar geçen yıldan farklı olarak- filozofların görüşleri ile günlük hayatı da içine alan konularla harmanlanmış, böylece öğrencilere filozofları anlayabilmeleri için başka bir kapı da aralamıştır. Öğrencilerin klasik anlatımın ve kavramların aksine paragrafı anlamlandırması ve paragrafı iyi yorumlaması dışında sorunun seçeneklerini de anlaması ve yorumlaması bu yıl daha da ön plana çıkmıştır. 

DOĞA KOLEJİ LİSE BÖLÜM BAŞKANLARI NASIL DEĞERLENDİRDİ?

TÜRKÇE: SINAVIN BELİRLEYİCİSİ

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Emrah Özcan: TYT’de Türkçe sorularını değerlendiğimizde anlam soruları bu sene de sınavın en önemli belirleyicisi oldu. Paragraf sorularının zor ve çeldiricilerinin güçlü olması öğrencilerimizin beklediği durumdu. ÖSYM’nin daha önce farklı sınavlarda uyguladığı bir paragrafta iki sorunun yer aldığı sorular karşımıza çıktı. Doğa Koleji olarak kendi kaynaklarımızda ve uyguladığımız denemelerde öğrencilerimiz bu tip sorulara önceden hazırlıklıydı.  Anlamsal sorular; muhakeme, okuduğunu anlama, yorumlayabilme ve akıl yürütme becerilerini ölçen sorulardı. Dil bilgisi sorularını incelediğimizde ise soruların kazanımlara uygun olduğu ve bir önceki yıla nazaran dil bilgisi soru sayısının azaldığı görüldü. 

MATEMATİK: OKUDUĞUNU ANLAYIP YORUMLAYAN BAŞARILI OLACAK

Lise Koordinatörü ve Matematik Bölüm Başkanı Arzu Uz: TYT 2022 matematik soruları günlük hayatla ilişkilendirilmiş ve okuduğunu anlamaya dayalı bir sınav olarak karşımıza çıktı. Sınavda öğrencilerimiz 30 matematik 10 geometri sorusuna cevap verdiler. Problem soruları, hem okuduğunu anlamayı ölçen hem de akıl yürütme ve yorum yeteneğini değerlendiren, mantıksal çıkarımlara dayalı; birkaçı hariç çözümleri kısa olan sorulardı. ÖSYM’nin önceki yıllardaki sorularına paralellik gösterdiği öğrencilerimiz tarafından belirtilmiştir. Geometri sorularında günlük hayattaki nesneler kullanılmış, düşünme becerileri ölçülmüştür. Geometri sorularının matematiğe göre daha seçici olduğu belirtilmiştir. Silindir sorusunun TYT’de gelmesi dikkat çekiciydi. Türkiye’nin dört bir yanındaki öğrencilerimizden aldığımız dönütlere göre sınav geçen yıla nazaran daha kolay bir sınavdı. 

FİZİK: GERÇEK HAYATLA İLİŞKİ KURAN SORULAR

Fizik Bölüm Başkanı Sema Balkan: 2022 TYT fizik soruları MEB’in açıkladığı kazanımlara uygun, 9 ve 10. sınıf konularından, tamamı gerçek hayatla bağlantılı olup okuduğunu anlama becerisini ön plana çıkaracak bağlamsal sorulara yer verildi. Okul denemelerimize paralel, günlük hayatın içinde yer alan fizik kanunlarını yorumlamaya dayalı ve adayların analiz edebilme gücünü ölçen sorular soruldu. Öğrencilerden aldığımız yorumlara göre soruların ayırt ediciliğinin ve zorluk derecesinin orta düzey olduğunu söyleyebiliriz. Fizik soruları; 9. sınıf “Madde ve Özellikleri, Kuvvet ve Hareket, Isı ve Sıcaklık, Elektrostatik” ünitelerinden, 10. sınıf konularından geçen seneki gibi “Optik, Dalgalar, Basınç ve Kaldırma Kuvveti” ünitelerinden sorulmuştur. Çıkan sorulardan 10. sınıf optik ve 9. sınıf elektrostatik sorularının ayırt edici olacağı düşünülmektedir.

KİMYA:  TEMEL KAZANIMLAR

 Doğa Koleji Kimya Bölüm Başkanı İbrahim Türken: TYT kimya soruları öğrencilerden aldığımız bilgilere göre 9 ve 10. sınıf müfredatından gelmiştir. Sınavda süreyi doğru kullanan ve kimyaya yeterli zamanı ayıran öğrenciler temel kazanımlara dair sorular karşısında çok zorlanmamışlardır. Öğrencilerimizin deneme sınavlarımızda karşılaştığı soru türlerine benzer sorular karşılarına çıkmıştır. Soruların geneline bakılınca geçtiğimiz yılların sınavlarının zorluk derecesine benzer olduğu fark edilmiştir.  Bu bilgilere göre yine geçen yıllarda olduğu gibi bilgi ve analiz düzeyinde soruların çoğunlukta olduğunu söylemek mümkün.

BİYOLOJİ:  BİLGİ YİNE ÖN PLANDA

Biyoloji Bölüm Başkanı Muhammet Kılıçöz: 2022 YKS’ nin 1. Oturumu olan TYT ‘de biyoloji sorularının müfredata uygun, zorluk derecesi kolay ve orta düzeyde olan sorulardan oluştuğu söylenebilir. Soruların önceki yıllarla paralellik gösterdiği, temel biyoloji konularına hâkim, yorumlama gücü iyi, kavramsal sıralama bilgisine sahip, görseli yorumlayabilen ve dikkatli olan öğrenciler için yapılabilir düzeyde olduğu görülmüştür. Biyoloji sorularının önemli bir kısmı doğrudan öğrencinin bilgisini kullanma becerisini ölçerken bir kısmının bilgiyi yorumlamaya dayalı olduğu gözlemlenmiştir.

Önceki TYT sınavlarında olduğu gibi soruların 4 yıllık biyoloji dersi programındaki 9 ve 10. Sınıf MEB müfredatına uygun sorular olduğu, sınıf ve ünite bazlı dengeli bir dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Çıkan 6 biyoloji sorusundan 3 tanesinin 9.sınıf Yaşam Bilimi Biyoloji, Hücre, Canlılar Dünyası; diğer 3 tanesinin ise 10.sınıf Hücre Bölünmeleri, Kalıtımın Genel İlkeleri, Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları ünitelerinden geldiği görülmüştür.

Öğrencilerimizden aldığımız dönütlerden de yola çıkarak, sene içinde okullarımızda uyguladığımız sınavlarımız ve kullandığımız yayınlarımız sınav soruları ile paralellik göstermektedir. Temel biyoloji kazanımlarına hâkim olan öğrencilerin bu sınavda başarı düzeylerinin yüksek olacağını düşünmekteyiz.

TARİH: KAVRAM BİLGİSİ ÖNEMLİ

Doğa Koleji Tarih Bölüm Başkanı Cem Şimşek: 2022 TYT tarih sorularında konulara göre dağılım şu şekildeydi: %40 9. Sınıf, %20 10. Sınıf ve %40 12. Sınıf konularından geldi. Buna göre, geçen yıl da olduğu gibi bu yıl da 11. Sınıf ünitelerinden TYT sorusu sorulmaması dikkat çekiciydi. Okuduğunu anlama ve kavram bilgisi tarih soruları için belirleyiciydi. Sahabe, yürütme, atama, turfan gibi kelimelerin içerdiği anlamların bilinmesi, ilgili soruların çözümünü daha da kolaylaştırdı. Soruların tamamında ön bilgi paragrafları vardı. Ayrıca bu yılki TYT tarih sorularının %40’ı öncüllü soru denilen soru tipindeydi. Genel olarak baktığımızda bu yılki TYT tarih sorularının genel olarak orta zorlukta olduğunu söyleyebiliriz.

COĞRAFYA: HARİTA OKURYAZARLIĞI ÖN PLANDA

Coğrafya Bölüm Başkanı Osman Nuri Yakupoğlu: 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan TYT’ de Sosyal Bilimler Testi içerisinde temel kavram ve ilkeleri kullanma becerilerini ölçmeye yönelik 5 (beş) coğrafya sorusu yer almıştır. 9 ve 10.sınıf kazanımlarının hâkim olduğu sınavda, müfredat dışı soru bulunmamakta olup, düzenli çalışan, harita okuryazarlığı ve coğrafi sorgulama becerileri gelişmiş olan öğrencilerin rahatlıkla çözebilecekleri sorular yöneltilmiştir. Sınavda; coğrafyanın alt dalları, harita bilgisi, iklim tipleri, ekonomik faaliyet türleri ve afetlere yönelik kazanımlara yer verildi. Sorular zor değildi ve anlaşılır nitelikteydi. Yıl boyunca uyguladığımız deneme sınavları ve yayınlarımızdaki sorular ile sınav sorularının paralellik gösterdiğini gözlemledik.

FELSEFE: GEÇEN YILA GÖRE BİRAZ ZORDU

Felsefe Bölüm Başkanı Sabri Yılmaz: 2022 YKS ilk oturumunda sorulan felsefe soruları temel yeterlilik, felsefe okur yazarlığı ve paragraf yorumlama şeklinde sorulardan oluşmaktaydı. Geçen yıla göre paragraflar daha zordu çünkü analitik düşünme ve derinlik gerektiren felsefi paragraflardı. Konu dağılımı olarak iki tane yirminci yüzyıl felsefesinden, bir tane Orta çağ felsefesinden iki tane de 10. sınıf müfredatından sorular sorulmuştur.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: YORUM VE ANALİZ ÖN PLANDAYDI

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Abdullan Albayrak: 2022 YKS ilk oturum (TYT) sınavında din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının bilgi ile birlikte öğrencilerin algılama becerisini ve yorum kabiliyetini ölçecek nitelikte sorulardan oluştuğu görülmektedir. Soruların 9 ve 10. sınıf müfredatından hazırlandığı ve müfredat dışı soru olmadığını söyleyebiliriz. Harita perspektifli soru ile müfredata dayalı bilgi, analiz, genel kültür ve gözlem becerisi ölçülmüş; Allah'ın sıfatları ile ilgili soruda bilgi ve çıkarım yapma becerisi istenmiş; tahkiki iman, ibadetlerin kapsamı, İslam'da insanın görev ve sorumluluğu ile ilgili sorularda da bilgiden ziyade, okuduğunu anlama ve yorum yapma becerisi ön plana çıkmıştır. Genel olarak baktığımızda din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının 3 yorum, 2 bilgi sorusundan oluştuğu gözlemlenmiştir.

Din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının zorluk derecesinin orta düzeyde olduğu söylenebilir. Bir sorunun nispeten zor, diğerlerinin daha kolay olduğu söylenebilir.

18-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş