Arama sonuçları

2023 üniversite hedefi: En az 2’si ilk 100’e en az 5’i ilk 500’e girecek

2023 üniversite hedefi: En az 2’si ilk 100’e en az 5’i ilk 500’e girecek

2023 üniversite hedefi: En az 2’si ilk 100’e en az 5’i ilk 500’e girecek. 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan hedefler arasında Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında yer almaları istenen sıralar da belirlendi.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında her kurumun yapacakları listesi ile hedefleri belirlendi.

Planda Türk üniversiteleriyle ilgili hedef,  “Dünya akademik başarı sıralamalarında 2023 yılı itibarıyla en az 2 üniversite ilk 100’e, en az 5 üniversitenin ilk 500’e girmesi sağlanacak” şeklinde yer aldı.

2023 ÜNİVERSİTE HEDEFİ: EN AZ 2’Sİ İLK 100’E EN AZ 5’İ İLK 500’E GİRECEK

Peki Türk üniversiteleri için bu hedef ne kadar gerçekçi? Çünkü Türk üniversiteleri tüm dünya sıralamalarında sıra kaybediyor. Bunun gerekçelerini de ODTÜ University Ranking by Academic Performance Laboratuvarı (URAP) URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut tüm dünya sıralamalarında Türk üniversitelerinin neden sıra kaybettiğini şöyle anlatıyor:

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ NEDEN SIRA KAYBEDİYOR?

"Bu düşüşün temel nedenlerinden biri etki değeri en yüksek dergilerdeki makale sayılarının yeterince hızlı şekilde artırılamayışıdır. Etki değeri çok düşük dergilerde makale yazan akademisyenlerin, bu tür dergilere makale göndermemesi kendi üniversitelerinin sıralamalarda gerilemesini durduracak. Atıf alamayan makaleler azaldıkça ilgili üniversitenin makale başına düşen atıf sayısı artacağı için makale başına düşen atıf sayısını artıran üniversitelerin sıralamalarda ilerleme şansı artacak."

Akbulut, Türk üniversitelerinin Q1 grubundaki dergilerdeki makale sayısının, dünya ortalamasının çok altında olduğunu vurguluyor. Ülke politikaları sayesinde son yıllarda Çin ve Avustralya üniversitelerinin dünya sıralamalarında hızla yükseldiğini anlatan Akbulut, Çin'deki kadar Ar-Ge'ye destek vermeyen ABD, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere çok sayıda ülkenin üniversitelerinin dünya sıralamalarında gerilere düştüğünü aktarıyor. Akbulut,  "Üniversitelerimizin sıralamalarda yükselebilmesi için dünya ortalamasının çok üstünde bir hızla yayınlarının sayı ve kalitesini artırmak için çaba sarf etmesi gerekiyor” diyor.

BU BÜTÇELERLE Mİ YARIŞACAKLAR

Geçtiğimiz günlerde Orta Vadeli Plan’a göre 127 devlet üniversitesine 2021 yılı için verilmesi öngörülen bütçe ödeneği 45.3 milyar lira olmuştu. En fazla ödenek 1 milyar 486 milyon 500 bin lirayla Ankara Üniversitesi’ne ayrılmış, bu üniversiteyi İstanbul Üniversitesi, 1 milyar 444 milyon 452 bin liralık bütçe ödeneğiyle izlemişti.

Dünyanın önde gelen üniversitelerinin bütçesi ise 127 üniversiteye verilen ödeneğin toplamına ya çok yakın ya da bu ödeneği geçiyor. Örneğin İngiliz Oxford Üniversitesi’nin bütçesi 6,1 milyar Sterlin, Stanford Üniversitesi 6,8 milyar dolar bütçeye sahip.

27-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş