Arama sonuçları

21. Ulusal Çocuk Forumu başladı

21. Ulusal Çocuk Forumu başladı

21. Ulusal Çocuk Forumu baÅŸladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile UNICEF iÅŸ birliÄŸinde "SaÄŸlıklı Çocuk, SaÄŸlıklı Gelecek" temasıyla düzenlenen 21. Ulusal Çocuk Forumu baÅŸladı.

Ä°l Çocuk Hakları komiteleri temsilcilerinin de katıldığı, 3 gün sürecek forum, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle online ortamda yapılıyor.

21. ULUSAL ÇOCUK FORUMU BAÅžLADI

Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sebiha BaÅŸaran, programda yaptığı konuÅŸmada, forumu salgın nedeniyle online ortamda düzenlemekten üzgün olduklarını söyledi.

Forumu geçmiÅŸ yıllardaki gibi 81 ilden katılımcılarla, destek veren paydaÅŸlarla coÅŸkuyla ve bir arada gerçekleÅŸtirmeyi istediklerini dile getiren BaÅŸaran, online da olsa günün coÅŸkusunu ellerinden geldiÄŸince yaÅŸatmak için gayret göstereceklerini belirtti.

BaÅŸaran, forumun, geleceÄŸin dünyasına vereceÄŸi ışıkla hayırlı olması temennisinde bulunarak, ÅŸunları kaydetti:

"Toplumun saÄŸlam temeller üzerinde sürekliliÄŸinin saÄŸlanması, onu oluÅŸturan çocukların saÄŸlığı, geliÅŸimi, eÄŸitimi ve korunmasıyla doÄŸrudan ilgilidir. Bugün her çocuÄŸun iyi ve saÄŸlıklı olduÄŸu bir geleceÄŸi yeniden hayal ediyoruz. Çocuk haklarına duyulan saygı, bir toplumun temel geliÅŸmiÅŸlik deÄŸerlerinden biridir. Ayrıca bir toplumun çocuklara yaklaşımı, o toplumun geleceÄŸe bakış açısını ve gelecekten beklentisini de yansıtmaktadır. Ulusumuzun en deÄŸerli varlıkları olan çocuklarımızın hak ettikleri sosyal ve ekonomik ortamlarda yetiÅŸmeleri ve yaÅŸamlarını sürdürmeleri, hak ettikleri eÄŸitime ulaÅŸabilmeleri konusunda çalışmalarımızı yürütürken, çocuklarımızın yürüttüÄŸü çalışmalar, sunduÄŸu öneriler bizlere rehberlik etmektedir."

Kadın ve Çocuktan Sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak da Kamu DenetçiliÄŸi Kurumunun çocuklardan direkt baÅŸvuru alabilen tek kurum olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Kurumlarına gelen her bir baÅŸvuruya Dünya Çocuk Hakları SözleÅŸmesi'nde belirtilen haklar çerçevesinde yaklaÅŸtıklarını anlatan Tunçak, çocuÄŸun katılım hakkının önemine binaen her baÅŸvuru için onlara dönüÅŸ yaptıklarını söyledi. Tunçak, daha sonra gereken her yerle iletiÅŸime geçerek sorunun çözümüne yönelik çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Tunçak, "Ä°nsan hakları kurumu olarak, hak arama kültürünün yerleÅŸmesi yönünde çeÅŸitli aktiviteler yapıyoruz. Çocuk hakları baÄŸlamında çocuklarımızın hak arama kültürünü nasıl kazanması gerektiÄŸi, haklarının bilincinde olması konularında çalışmalar gerçekleÅŸtiriyoruz" diye konuÅŸtu.

UNICEF Temsilcisi Jairus Ligoo ise Türkiye'nin çocuklara verdiÄŸi önemden dolayı özel bir ülke olduÄŸunu ve üç özel günün çocuklara ayrıldığını belirtti.

Salgın döneminde çocuklar ile gençlerin güçlü ve dayanıklı olduklarını bir kez daha ortaya koyduÄŸunu anlatan Ligoo, ÅŸöyle dedi:

"Çocuklar ve gençler aslında geçmiÅŸin normaline dönmek istemediklerini dile getiriyor. Çünkü ÅŸu durumun sonuna kadar farkındalar, 'eski normal' dediÄŸimiz düzen aslında bu çocukların bütün ihtiyaçlarını karşılayabilen, onlara iyi gelen bir düzen deÄŸildi. Daha eÅŸitlikçi, daha adil, daha sürdürülebilir gelecek yaratma konusunda benzersiz yetenekleri mevcut."

Forumun sonuç bildirgesi cuma günü açıklanacak.

18-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ