Arama sonuçları

250 bin çocuk 'çalıştığı' için eğitim sisteminin dışında

250 bin çocuk 'çalıştığı' için eğitim sisteminin dışında

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Türkiye'de neredeyse 250 bin çocuğun istihdamda olduğu için eğitimine devam edemediğini bildirdi.

Karabıyık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de çocukların yaşadığı ciddi sorunlara dikkati çekti.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, dünya çocuklarına duyduğu büyük sevginin ve verdiği önemin ifadesi olarak 23 Nisan'ı onlara armağan ettiğini belirten Karabıyık, bu bayramı bütün dünya çocukları ile paylaşan ilk ve tek ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı.

ÇOCUKLAR SORUN YAŞIYOR

Karabıyık, bugün gelinen noktada, Türkiye'de yaşayan çocukların, bugünü bir bayram olarak kutlamaktan uzak, yaşadığı sorunların mücadelesiyle geçirdiğini söyledi.  Karabıyık, "Nüfusumuzun üçte birini oluşturan çocuklar, ne yazık ki hem çok ciddi sorunlar yaşıyor hem de bu sorunların çözülmesinde çocuğun yüksek yararını dikkate alan uluslararası haklarından mahrum bırakılıyor" dedi.

ÇOCUKLARIN HAYALLERİ YOK OLDU

AK Parti iktidarlarının çocukların ışığını, gülüşlerini, hayallerini, umutlarını yok ettiğini ileri süren Karabıyık, 1049 çocuk ile yapılan bir araştırmaya göre, çocukların dörtte birinin çok düşük kilolu olduğunun ortaya konduğunu belirtti.

BESLENME YETERSİZLİĞİ VAR

Karabıyık, hekimlerin çalışmasına göre, lise öğrencilerinin yüzde 13,2’sinin beslenme eksikliği nedeniyle olması gereken kilonun altında olduğunu, bu oranın ilkokulda yüzde 14,9’a, ortaokulda ise yüzde 19,8’e yükseldiğine dikkati çekti. Karabıyık, beslenme yetersizliğinin önemli sağlık sorunlarının yanı sıra çocukların öğrenme ve başarısı üzerinde de olumsuz etki yarattığını ifade etti.

Karabıyık, Türkiye'de yoksul fertlerin yaklaşık yüzde 45’ini çocukların oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki Türkiye'de çalışan çocukların, çalışma nedenlerinin başında yoksulluk geliyor. Ailesi yoksullukla mücadele ettiği için istihdama katılmak zorunda kalan birçok çocuk, sokakta oyun oynaması gereken yaşta ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılıyor ve hatta bu işlerde hayatını kaybediyor. Ayrıca bu çocukların yarısı okulu terk etmiş durumda. Bugün Türkiye’de neredeyse 250 bin çocuk, istihdamda olduğu için eğitimine devam edemiyor. Bu ülkede çocuklar okulda olması gereken yaşta çalışıyor, erken yaşta evlendiriliyor, evden kaçıyor ve suça sürükleniyor. Çocuklarımızın bayramı olan bu günde öncelikli olarak konuşmamız ve çözmemiz gereken sorunlar bunlar. Çünkü, çocuklara yapılacak olan sosyal yatırımlar kısa vadede daha sağlıklı ve donanımlı bir kuşak yaratacak, uzun vadede ise toplumsal eşitsizliklerin azalması, ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi, suç oranlarının düşürülmesi ve toplumsal barış ortamının sağlanması gibi çok önemli katkılar sağlayacaktır."

22-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş