Arama sonuçları

280 bin öğrenci matematikte 1 net bile yapamadı

280 bin öğrenci matematikte 1 net bile yapamadı

280 bin öğrenci matematikte 1 net bile yapamadı. Türkiye'de eğitimin verileri hep tartışılır. Hem ulusal hem uluslararası sınavlardaki sonuçlar "başarıyı" gösteriyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da bu tablodan bir veri paylaştı. Buna göre geçen yıl 2016 YGS'de 40 soruluk matematik testinde 280 bin öğrenci 1 net bile yapamamış. 

Saraç, Habertürk TV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İşte Saraç'ın açıklamaları: 

280 BİN ÖĞRENCİ MATEMATİKTE 1 NET BİLE YAPAMADI

Üniversiteye girişteki yeni sistemde sözel ve sayısal okuryazarlığa büyük önem verdiklerine işaret eden Saraç şöyle dedi: "Matematik alanında geçen sene YGS'de 280 bin civarında öğrencimiz bir net bile yapamadı." Bu verinin bu sene matematiğin merkeze alınmasının önemli bir gerekçesi olup olmadığı sorulan Saraç, Milli Eğitim Bakanlığı ile uyumlu bir şekilde çalışarak, sistemi yeniden Türkçe ve matematik olguları üzerinde inşa etmek istediklerini, bu yaparken de sosyal bilimler ve fen bilimlerini ihmal etmemek için çaba gösterdiklerini ifade etti. 

İLK AŞAMA YETERLİLİK İKİNCİ AŞAMA ALAN TESTİ 

Temel yeterlilikleri muhakemesi güçlü, eleştirel düşünceye yatkın insanların arandığı bir sistemin ilk aşaması olarak gördüklerini anlatan Saraç, ikinci aşamada da alan yeterlilikler testinin bulunduğunu hatırlattı. 

Saraç, "TYT örnek sorularda geri dönüşler nasıl?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın en orijinal aşaması Temel Yeterlilik Testi idi. Biz başta söylediğimiz şekilde yani YÖK tarafından çizilen çerçevede bu aşamada kuru bilgi sormaktan ziyade öğrencilerimizin analitik düşünme kabiliyetlerinin sorgulanacağı bir test olacağını beyan etmiştik. 6-7 sene önce kendisine öğretilen bilgilerin, kuru bilgilerin geri dönüşümünün tekrar hatırlanmasını istemekten ziyade, muhakeme, okuduğunu anlama, söz varlığının zengin olup olmadığının sorgulanması ve sayısal düşünme yeterliliğinin tespitine yönelik olacağını ifade etmiştik. Bu açıdan da soruların bu şekilde kurgulanması hususunda karar vermiştik."

TYT ÖRNEK SORULARI YORUMLARI NASIL OLDU?

TYT örnek sorularına yapılan yorumlara ilişkin de Saraç, şöyle devam etti: 

"Geri dönüşler bizi çok sevindirdi. YÖK'ün bu attığı adımın öğrenciler tarafından kabul görmüş olması, onları daha rahatlatan bir husus olmuş olması bizi mutlu ediyor. Şunu rahatlıkla ifade edeceğim, bu sistem oturdukça daha çok kitap okuyan, daha çok düşünce üretmeye çalışan, bilgiden bilgi üretmenin sorgulandığı bir ortamın oluşacağını hep birlikte göreceğiz." 

YKS'DE AÇIK UÇLU SORU NEDEN YOK?

YKS'de açık uçlu soru olup olmayacağına ilişkin soruya karşılık Saraç, açık uçlu sorularla ilgili geçen yıl birtakım uygulamaları yaptıklarını dile getirdi. Saraç, "Sonuçta çok riskli oluyor bu sorular. Riskli olmasının yanı sıra giren adaylarda bir güven sorunu oluşturuyor. Biz bu sene yeni sisteme geçiş yaptığımız için böyle bir riski de bir daha buraya eklemleme yapmak istemedik. Açık uçlu soru sorulmayacak." 

LİSE SONRASINDA BİR SINAV

"Liselere geçiş sisteminde yapılan değişiklik üniversite giriş sisteminde bir değişikliğe sebebiyet verecek mi? Domino etkisi yaratacak mı?" sorusuna da Saraç şöyle yanıt verdi: "Hayır, böyle bir husus yok. Milli Eğitim Bakanlığımız da liselere geçişi zaten kalite odaklı kılmaya çalışıyor. Böyle bir merkezi sınav yapıyor. Lise sonrasında da bir sınav yapılacak. Bununla da üniversiteye girilecek." 

Sınavları gereğinden daha fazla dillendirmenin öğrenci üzerinde olumsuz etki oluşturduğuna dikkati çeken Saraç, "Bizim getirdiğimiz sistem, sınav odaklı eğitim öğretimle ilgili bizim nezdimizde bir iyileştirme getirdi" ifadesini kullandı. 

"Ortaokulun tüm kademelerini bitirmiş, karnesini almış, sonra liseyi bitiren bir çocuğa gel evladım sana 7-8 yıl önce okuduğun derslerden soru soralım" devrini tedricen kapatmak istediklerini dile getiren Saraç, "Kamuoyunun da bu girişimizi desteklemesini bekliyoruz"dedi. 

YARDIMCI DOÇENTLİK AÇIKLAMASI 

Yardımcı doçentlikle ilgili bir soru üzerine Saraç, doçentliğe geçiş sürecinde eser incelemesi ve sözlü inceleme yapıldığını dile getirerek, burada sözlü sınavlardan şikayet bulunduğunu aktardı.

Konuya ilişkin üniversitelerden ve diğer paydaşlardan görüş aldıklarını anımsatan Saraç, şöyle dedi: 

"Sözlü sınavların kalkmasını ve yardımcı doçentlikle ilgili yeni bir düzenlemeye ilişkin teklifimizi zannedersem bir ay içinde sunacağız. Bunun için yasa değişikliği gerekli ama bizim üzerimize düşeni bir ay içinde gerçekleştireceğimizi düşünüyorum." 

AKADEMİSYENE YAYIN TEŞVİĞİ 

Prof. Dr. Saraç, Türkiye'de son dönemde öğretim üyelerinin yayın sayılarındaki artışın etki değeri yüksek yayın gruplarında olmadığına değinerek, son dönemde etki faktörüne göre yayınların gruplandırıldığı bir çalışma yapıldığını bildirdi. Saraç, buna göre, dünya genelinde yayınlanan makalelerin ağırlıklı olarak yüzde 44'ünün etkinlik çarpanına göre ilk yüzde 25'lik dilimde yer alan dergilerde yayınlandığını söyledi. Saraç, Türkiye'de ise yayınların toplamının ancak yüzde 25'inin bu ilk dilimde yer aldığına işaret ederek şöyle dedi: "Bu yıldan itibaren hocalarımıza etki değeri yüksek dergilerde yayınlarını yapmaya yönelik teşviklerimiz de olacak." 

2016 YGS BAŞARISI NE OLMUŞTU?

Geçen yıl YGS'de 37 bin 26 adayın bu sınavda puanları hesaplanmadı yani "sıfır" almış kabul edildi.  Ancak daha vahim olan tablo YGS'nin barajlarını aşamayanlar oldu. Eğer YGS'ninbarajları lise bitirme sınavları olarak kabul edilse ortaya çıkacak tablo şöyle olacaktı. 

Hatırlayalım YGS'de iki baraj ve 4 testen toplam 160 soru var. Bu barajlardan birisi 150 puan barajı. Bu baraja ulaşmak için adayların toplam 20 soruyu doğru yanıtlamaları gerek. İşte bu barajı aşamadıkları için elenen aday sayısı 277 bin 567. Bu adaylar üniversite sınavlarının daha ilk aşamasında elendiler. Bunların puanları bile hesaplanmadı. Bu adaylar Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) giremeyecekleri gibi tercih yapma hakları da yok. 

Gelelim ikinci baraja bu da 180 puan barajı. Bu barajı aşabilenler haziran ayında yapılacak LYS'lere katılma hakkına sahipti. 180 puan barajına ise toplam 160 sorudan 32 net çıkarabilenler ulaşabiliyor. 32 net çıkaramadıkları için elenen aday sayısı ise 671 bin 933 kişi. 

Eğer YGS'nin ilk barajı lise bitirme yani olgunluk sınavı olarak kabul edilse 277 bin, ikinci barajı kabul edilse bu kez 617 bin aday liseden mezun olamazdı. Ama bu adayların tümü liseyi bitirdi ya da bu yıl mezun oluyor ve ellerinde lise diploması olacak. 

 

06-12-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş