Arama sonuçları

34 ilde sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi yok

 34 ilde sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi yok

34 ilde sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi yok.  Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı Liseye Geçiş Kılavuzu’nda sınavla öğrenci alacak liselerin sayısı 1367 olarak açıklandı. Bu liselerin toplam kontenjanları da 126 bin 510.

Gazete Habertürk'ten Pervin Kaplan'ın yazısına göre sınavla öğrenci alacak okulların 747’sini imam hatip ve meslek liseleri oluştururken, 34 ilde ise sınavla öğrenci alacak tek Anadolu lisesi bile yok. Eğitimci Alaaddin Dinçer okulların ağırlıklı olarak imam hatip ve meslek liselerinden oluştuğuna dikkat çekerek şunları söylüyor:

34 İLDE SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK ANADOLU LİSESİ YOK

34 ilde ise sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi yok. Bu iller Trabzon, Ordu, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Tokat, Çorum, Sinop, Karabük, Bolu, Kastamonu, Amasya, Iğdır, Erzincan, Ardahan, Tunceli, Mardin, Kilis, Kırşehir, Çankırı, Çanakkale, Kırıkkale, Kırklareli, Edirne, Yalova, Yozgat, Bilecik, Karaman, Kütahya, Burdur, Osmaniye ve Isparta.

 

NEDEN BU İLLERDE ANADOLU LİSESİ YOK?

 

Tüm illerde sınavla öğrenci alacak imam hatip liseleri bulunurken, neden bu illerde Anadolu lisesi bulunmuyor.  Üstelik Kocaeli, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Malatya, Muğla gibi bir büyük şehirlerde sadece birer tane sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi var. Bu liste nasıl oluşturuldu? Listenin çoğunluğu meslek ve imam hatip liselerinden oluşuyor. Sınavın değerini düşürmek amacıyla mı bu yol izlendi?"

 

TEOG'U ARATACAK SİSTEM
 

Fen Bilimleri Eğitim Koordinatörü Cihan Yeşilyurt'un da benzer duruma dikkat çekerek, şöyle diyor: "Örneğin Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde sadece 5 okul sınavla öğrenci alacak. Bunların 4'ü Anadolu imam hatip ve meslek liseleri. Aynı durum Sinop, Tunceli ve bazı illerde de mevcut. MEB, velilerin ilgi göstermediği imam hatip liselerini sınavla öğrenci alan okul statüsüne sokuyor. Sınavın yayımlandığı gecenin sabahında başvuruların başlaması ise MEB'in bu konu üzerinde çok fazla durulmasını istemediğini gösteriyor. Yani, 'Biz yaptık, kabul edeceksiniz' yaklaşımı var. Bu sistem TEOG'u aratacak ve özel okula kayışı artıracak."
 

OKULLAR HANGİ KRİTERE GÖRE SEÇİLDİ?
 

Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Liseleri Derneği (TEVDAK) Genel Sekreteri, Vefa ve İstanbul (Erkek) liselerinin eski müdürü Sakin Öner listeyle ilgili eleştirilerini şöyle sıralıyor:

"Sınavla öğrenci alacak okullar 600, sonra 800 dendi. Sonuç 1367 oldu. Bu okulların yarıdan fazlası imam hatip ve meslek lisesi. Anlaşılan okulların seçiminde akademik başarılarının ve üniversiteye öğrenci yerleştirme oranlarının düşük olması etkili oldu. Anadolu liseleri bazı ilçelerde fazla, bazılarında az sayıda seçilmiş. Fazla olan ilçelerde, o ilçenin sınav kazanamayan öğrencileri başka ilçelere gitmek zorunda kalacak. Başarılı olup seçilmeyen okul yönetim ve öğretim kadroları ile öğrenci ve velilerinde büyük motivasyon kaybı olacak. Çözüm için bu listede yer almayan Anadolu Liselerinin çoğunun tekrar genel liseye dönüştürülerek öğrenci kontenjanlarının arttırılması olmalı. Liste imam hatip liselerinin lehine, Anadolu liselerinin aleyhine. Sanırım 700-800 bin öğrenci sınava katılır."
 


OKULLARIN KONTENJANLARI NEDİR?

 

Kontenjanların okullara göre dağılımına baktığımızda ise tablo şöyle:

Fen Liseleri. 309 okulun kontenjanı 34 bin 500

Sosyal Bilimler Liseleri: 89 okulun kontenjanı 9 bin 450

Anadolu liseleri: 222 okulun kontenjanı 34 bin 530

Anadolu İmam Hatip Liseleri: 297 okulun kontenjanı 28 bin 770

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri: 450 okulun kontenjanı 19 bin 260

 

 

12-04-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş