Arama sonuçları

432 bin Suriyeli çocuk okul dışında

432 bin Suriyeli çocuk okul dışında

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ülkede eğitim çağındaki 432 bin 956 Suriyeli çocuğun okul dışında kaldığını ifade etti.

BirGün'de yer alan habere göre, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, önergesinde, “2020-2021 eğitim yılında okula giden Suriyeli öğrenci sayısının illere ve cinsiyete göre dağılımı nedir? Suriyeli öğretmen sayısı kaçtır? Suriyeli öğrencilerden oluşan okul sayısı kaçtır? Okula devam yaşında olup okulla buluşmayan Suriyeli çocuk sayısı kaçtır? Okula başlayıp eğitimini bırakan Suriyeli sayısı kaçtır?” sorularını sordu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, eğitim çağında 1 milyon 272 bin 691 nüfus bulunmaktadır. Eğitim çağındaki nüfusun 839.735’i öğrenci olup, eğitim öğretime dahil edilmiştir. Okullaşamayan 432.956 geçici koruma altındaki öğrencilerin okullara kayıt süreci ise devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

"SURİYELİ GÖNÜLLÜ EĞİTİCİLER GÖREV YAPIYOR"

Selçuk, ayrıca geçici sığınma altındaki öğrencilerin devlet okullarında, Türk akranlarıyla birlikte eğitim öğretim gördüklerini belirterek “Bu öğrenciler yaklaşık olarak 15 bin 839 okulda eğitim öğretim faaliyetlerine katılmaktadır” dedi.

Okullarda Suriyeli öğretmenlerin de görev yapmadığını aktaran Bakan Selçuk, “Teşvik ödemeleri UNICEF tarafından yapılmakta olan Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında sınıf dışı etkinlikler, saha çalışmaları, tercümanlık, aile bilgilendirme faaliyetleri gibi belirlenen alanlarda destek olan Suriyeli gönüllü eğiticiler görev yapmaktadırlar. Gönüllü eğitici sayısı 11 bin 911‘dir” diye konuştu.

"TÜRKİYE GELECEK İÇİN PLANLAMA YAPMALI"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuya ilişkin şunları söyledi: “Hemen hemen her ilde yerleşik yaşama geçen Suriyelilerin okuma çağına gelen çocuklarına doğal olarak eğitim veriliyor. Görünen o ki bu doğum hızıyla, bir kaç yıl sonra gelen ve burada doğan nüfus ülkemizdeki Suriyeli sayısını oldukça artıracak. Her ilde iş kuran, işyeri açan ve mülk edinenlerin geri gitmesinin zor görüldüğü de dikkate alındığında, Türkiye en azından gelecek için gerekli planlamaları bugünden itibaren yapmalıdır” diye konuştu.

14-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş