Arama sonuçları

48 bin eksik öğretmen, 100 bin açık ile başlıyor

48 bin eksik öğretmen, 100 bin açık ile başlıyor

2016-2017 öğretim yılı 48 bin eksik öğretmen, 100 bini de aşkın öğretmen açığı ile açıldı. Eğitimcilere göre bu yılın en büyük sorunu öğretmen açıklarında yaşanacak. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz geçtiğimiz günlerde yaklaşık 50 bin öğretmenin işten atılma ya da soruşturmalar nedeniyle uzaklaştırıldığını açıklamıştı. 

50 bin öğretmenin eğitim sisteminin dışına çıkmış olmasının eğitimde sıkıntılara neden olmayacağını söyleyen Yılmaz, "41 bin norm fazlası öğretmeni etkin kullanacağız. 30 bin de Şubat'ta atananlar göreve başlayacak. Toplam 70 bin. 20 bin daha alıyoruz, onlar da Ekim'de atanacak" diyerek, sıkıntılı bir dönem geçirilmeyeceğini savunmuştu.  

EĞİTİMCİLER FARKLI DÜŞÜNÜYOR

Ancak eğitimcilere göre bu yılın en büyük sorunu öğretmen açığı olacak. Geçtiğimiz nisan ayında dönemin bakanı Nabi Avcı öğretmen açığını 66 bin olarak açıklamıştı. Eğitimciler görevden alınan ve emekli olanlarla birlikte açığın 100 bini çoktan aştığı görüşünde. 

AÇILACAK AMA NASIL  
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise okulların "açıklarla" açılacağını söyleyerek, "Okullar açılıyor ama nasıl? Basımı hala tamamlanmamış 58 kitap var. Daha önemlisi geçen yıla göre 50 bin öğretmen eksiğimiz var. Geçen yıl 75 bin ücretli öğretmen vardı, buna 50 bin eklersek şuan 125 bin öğretmene ihtiyaç var. MEB, çok daha fazla ücretli görevlendirecek" dedi.

Koncuk, açığa alınan ancak, Kanun Hükmünde Kararnameler’de (KHK) ismi çıkmayan öğretmenlerin hızla göreve iade edilmesi gerektiğini belirterek, "İhraç edilenler hızla yeniden değerlendirmelidir. KHK'da ismi olmayan 15 bin öğretmen hemen göreve iade edilmeli, ille soruşturma inceleme yapılacaksa görevde yapılmalı. Öğretmensiz olmaz" diye konuştu.

DOĞU İLLERİNDE SIKINTI YAŞANACAK 

Eğitim Sen 3'üncü dönem Genel Başkanı eğitimci Alaaddin Dinçer son olarak terör örgütü bağlantıları gerekçesiyle açığa alınan 11 bin 285 öğretmenin özellikle Mardin, Van gibi illerde eğitimin aksamasına yol açabileceğine değindi. 

Dinçer, "Örneğin Mardin'de açığa alınan öğretmen sayısı 1780. Açığa alınanların büyük bölümü Kızıltepe'den. Kızıltepe'de 20 okulun öğretmenlerinin tamamı açığa alınmış durumda. Hatay'da bu sayı 980, Şanlıurfa'da ise 462. Doğu illerinde birçok okulda sınıflara girecek öğretmen yok" diyor. Dinçer, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Artvin gibi illerde açığa alınanların ise daha önce Doğu illerinde görev yapıp, tayinleri batı illerine çıkanlar olduğunu söyleyerek, "Bu öğretmenler de sendikal eylemlere katıldıkları için açığa alındılar" dedi.

.HANGİ İLDE KAÇ ÖĞRETMEN ALINDI?

Dinçer, 11 bin 285 öğretmenin dağılımına bakıldığında ortaya şöyle bir tablo çıktığını söylüyor. 

FETÖ operasyonlarına bağlı olarak KHK ile ihraç edilenlerin toplamı 119 öğretmen. Bunların 6’sı Gaziantep, Bingöl, Bitlis Batman, Adıyaman, Mardin Eğitim Sen şube başkanları. 119 kişinin 25’i Adıyaman,11’i Urfa Viranşehir, geriye kalanı İstanbul dahil diğer illerdeki öğretmenlerden oluşuyor. 

Açığa alma uygulanan 11 bin 285 eğitim personelinin illere göre dağılımına baktığımızda ise ortaya aşağıdaki tablo çıkıyor: 

Mardin:1780 öğretmen açığa alındı. Büyük bölümü Kızıltepe’de ve 20 okulun öğretmenlerinin tamamı açığa alınmış durumda. 

Batman: 985

Hatay: 980

Van: 780 

Tunceli 504 (Bu öğretmenler göreve iade edildi)

Şanlıurfa: 462

Adıyaman: 460

Gaziantep: 415

İstanbul: 216

Siirt: 52

Artvin: 42

İzmir: 20

Adana: 18     

Manisa: 7

Kocaeli: 4

Ankara: 4 

Ordu: 2

HANGİ SENDİKADAN NE KADAR ÖĞRETMEN?

Dinçer, açığa alınanların 9 bin 800’ünün Eğitim Sen üyesi öğretmenler, 105’nin başka sendikalarına üye öğretmenler olduğunu belirterek, açığa alınanlarla ilgili şu bilgileri veriyor: 

“Yukarıda yazılı iller dışında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun birçok ilinde görev yapanlar ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan batı illerine tayini çıkan eğitim personeli olarak dağılım gösteriyor. Geçtiğimiz 29 Aralık’ta ‘Çocuklar Ölmesin ‘ talebi ile sendikanın aldığı iş bırakma kararına katılanlardan Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde görev yapanlar ile o bölgeden batı illerini tayin olanların tamamına yakını açığa alınmış durumda. 29 Aralık tarihinde sokağa çıkma yasakları uygulanan Diyarbakır’ın Sur ilçesi ile Şırnak ve Hakkari il ve ilçelerinde açığa alınan öğretmen yok. Bu eyleme katılan ancak açığa alınmayan ifadesi alınan ya da İstanbul örneğinde olduğu gibi 8 ay sonra ifadesi alınmaya başlanacak olan binlerce eğitim personeli bulunuyor. Bu durumda da sendikalarının çağrısı ile bu eyleme katılan tüm üyeler açığa mı alınacak diye sormak gerekiyor.”

SENDİKAL EYLEME KATILDILAR 

Bu eyleme katıldıkları için açığa alınan öğretmenlerin sendikanın aldığı eylem kararları doğrultusunda hareket ettiklerini söyleyerek, şunları söylüyor: 

“Gerçekleşen bu katılımların kesinlikle sendikal eylem olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu tür eylemleri sendikal eylem olarak hukuksal güvenceye alan sayısı binleri bulan yerel mahkeme, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ile AİHM kararları var. Ayrıca bu eylemlerin tamamı 4688 Sayılı Sendikalar Kanunu’nun, Uluslarası Çalışma Örgütü’nün (İLO) ve AİHS’nin ilgili sözleşmelerin, bu sözleşmelerin iç hukuk yasalarının üzerinde olduğunu belirleyen Anayasa’nın 90. maddesinin güvencesi altındadır. Bu nedenle açılan soruşturmaların, açığa almaların ve ihraçların hiç bir hukuksal dayanağı bulunmuyor. Tamamen hukuksuz olan bu soruşturmalar durdurulmalı açığa alınanlar ile ihraç edilenler hemen göreve iade edilmeli.” 

 

19-09-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş