Arama sonuçları

60 soru ölçmeye yetmez binlerce birinci çıkar

60 soru ölçmeye yetmez binlerce birinci çıkar

60 soru ölçmeye yetmez binlerce birinci çıkar. TEOG yerine gelen "Mahalli Yerleştirme Sistemi" açıklandı ama tartışmaları sürüyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıkladığı sisteme göre öğrencilerin yüzde 92'si liselere adresine göre yerleştirilecek. Eğitim bölgeleri oluşturulacak ve öğrenciler bu eğitim bölgelerindeki okullardan 5 tanesini tercih edebilecek. Bu tercihlere göre yerleştirme ise öğrencinin okul notuna göre yapılacak. Öğrencilerin yüzde 8'i ise sınavla öğrenci alacak ve toplam kontenjanları yaklaşık 100 bin olan 600 okula sınav puanlarına göre yerleştirilecek.
Bakan Yılmaz'ın yeni sistemi açıklarken kullandığı "nitelikli okul" ifadesi ise tartışmalara yol açtı. Bu sözlerle Bakan başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'nın bazı okulların "nitelikli" bazılarının da "niteliksiz" kabul ettiği eleştirileri yapıldı. Yine yeni sistemin okul notuna dayalı adrese göre yerleştirme getiriyor olması, "hormonlu notları" gündeme getirirken, sınavın 6, 7 ve 8'inci sınıf müfredatını sorgulayacak olmasına rağmen sadece 60 sorudan oluşması ölçme değerlendirme açısından "yeter mi?" tartışmasını başlattı.

60 SORU ÖLÇMEYE YETMEZ BİNLERCE BİRİNCİ ÇIKAR

Habertürk’ten Bürde Özçakır’ın haberine göre eğitimciler sınavda sorulacak 60 sorunun yetersiz olacağını ve TEOG’da olduğu gibi binlerce birincinin çıkacağını söylüyor. İşte yeni sistemle ilgili eğitimcilerin görüşleri:

ÖĞRENCİ VE VELİLERİN PSİKOLOJİSİ BOZULACAK
Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Derneği (TEVDAK) Genel Sekreteri ve Eski İstanbul (Erkek) Lisesi Müdürü Sakin Öner:
Bakanlık tarafından seçilecek 600 okulun dışında kalacak 10 bin 500 okul türü örtülü olarak niteliksiz okul kabul edilecek. Bu okulların idareci, öğretmen, öğrenci ve velilerinin moral ve psikolojisi bozulacak, motivasyonları ve verimleri düşecek. Kendilerini dışlanmış hissedecekler. Akademik başarıları yükselmeyecek. Oysa akademik başarısı düşük olan liseler genel lise ilan edilmesi ve bunlara sınavsız öğrenci alınacağını açıklamaları gerekiyordu.

60 SORUYLA KAÇ BİN BİRİNCİ ÇIKACAK?
İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı prof. Dr. Hasan Şimşek:
Milli Eğitim Bakanı "nitelikli" okullar açıklamasıyla büyük bir gaf yapmıştır. Ama aynı zamanda da bir gerçeğe değinmiştir. Çünkü okullar arasında büyük bir nitelik farkı var. Ama bunun temelinde de eğitimde eşitsizlik yatıyor. Yeni sistem sınavsız değil, sınavlı merkezi yerleştirme sistemi. Veliler çocuklarını kaliteli okullarda okutmak istedikleri için 1.2 milyon öğrencinin yüzde 70'i sınava girecek. Hükümetin asıl yapması gereken okullar arasında nitelik kavramını değiştirecek ciddi bir eğitim reformudur. Öğrencilerin 6 ve 7'nci sınıf müfredatından da sorumlu olması çocukları mağdur edecek. 5-6 ay sonra yapılacak sınavın değişiklikleri bu kadar hızlı olmaz. 60 soruluk test ne kadar yeterli olacak? Kaldırılan TEOG'da bile binlerce birinci çıktığı görülürken 60 soruluk sınavda kaç birinci olacak ve ne kadar belirleyici olacak? Okul notunun kullanılacak olması öğretmene baskı getirecek, özel okula talep artacak.

TEOG'DAKİ SORUNLAR İYİLEŞTİRİLEBİLİRDİ


MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan
"Nitelikli okul" ayrımı doğru değil, ütün okullar nitelikli olmalı. Her veli çocuğunun kaliteli bir eğitim almasını ister. Bu sistem yeni sorunlar doğuracak. Aileler taşınmak isteyecek. Asıl önemli olan okullar arasındaki nitelik farkını en aza indirmek. 3 senenin müfredatının sorulacağı bir sınavda da 60 soru yeterli olmayacak. Hormonlu notlar da var olan bir sorundu. Şimdi bu sorun devam ediyor olacak. TEOG sorunlu bir sistemdi ama en azından tecrübeliydik ve sistemdeki sorunları biliyorduk, bunlar iyileştirilebilirdi.

KALİTELİ, AYIRT EDİCİ SORULAR LAZIM


Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Karadeniz:
"Nitelikli okul" açıklamasını Milli Eğitim Bakanı'nın dil sürçmesi olarak değerlendiriyorum. Aslında söylemek istediği sınavla öğrenci alan, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve proje okullar gibi özellikli liselerdir. Okullar arasında nitelik farkının kaldırılması gerek. Geçtiğimiz yıl TEOG kapsamında öğrencilerin yüzde 93'ü zaten kendi adresine göre okullara yerleştirildi. Bu yıl tek farkı kendi tercihleri doğrultusunda yerleşecek olmaları. 6 ve 7'nci sınıflarda TEOG nedeniyle okul notu da zaten etkiliydi. "Hormonlu not" konusu zaten mevcuttu, öğretmenin üzerindeki not baskısı azaltılmalı. 60 sorunun artacağını düşünüyorum. Kaliteli, ayırt edici sorular lazım. Geçen sene TEOG'da birçok birinci vardı. Eğer sorular ayırt edici olmazsa geçtiğimiz sene yaşanan bu sorunu tekrar yaşayabiliriz.

BU SENE UYGULANMAMASI İÇİN DAVA AÇACAĞIZ


Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım:
Milli Eğitim Bakanı'nın "nitelikli okul" açıklamasını kınıyoruz. Nitelikli olarak değerlendirilen okullardaki öğretmenler de niteliksiz olarak değerlendirilen okullardan atanmıştır. Bütün atamalar okullar arası. Bütün okullar birbirine benzer. Ancak Milli Eğitim Bakanı'nın açıklamasına göre 600 okul nitelikli geri kalanlar niteliksiz. Bu açıklama, bu okullarda çalışan memura, yöneticiye, öğretmene hakarettir.Tüm okullar resmi olarak eşit standartlardadır, kadrosal olarak aynıdır. Bu sistem yasalaştığı anda bu yıl uygulanmaması için dava açacağız. Sınavla öğrenci alacak 600 "nitelikli okul" hangi kritere göre belirlenecek? 81 ilde 950 ilçe var. Okullaşma oranına bakıldığında bazı ilçe merkezlerinde bile "nitelikli okul" olmayacak. Liste mayıs yerine daha erken açıklanmalı ki, öğrenci bu okullardan birini istemiyorsa sınava hazırlanmasın. Adrese göre yerleştirmede 5 tercih yapılacak. Okul sayısı da belli, fen lisesi, imam hatip lisesi sayısı belli. Bir sistemde öğrencilerin hepsinin istediği okullara gitmesi demek birinci tercihlerine yerleşmeleri demek. Bu da mümkün değil. Veli istemediği okula çocuğu gitmesin diye özel okula yollayacak.

ÖĞRETMENE NOT BASKISI GELECEK


Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven:
"Nitelikli okul" açıklaması dehşete düşürdü. Eğitimci olmayan bir bakan. Okula kontenjan fazla olursa okul notları öne geçirecek. Öğretmenin üstünde zaten "performans değerlendirme" baskısı varken bir de okul notları konusunda da baskı görecek. Sınavda öğrenciler üç senenin müfredatından sorumlu olacak, bu bilgi seviyesi de 60 soruda ölçülecek. Tam anlamıyla bir piyango. Her yıl için 20 soru mu sorulacak? Böyle bir değerlendirme sisteminde de çok başarılı çocukların da mağdur olması olası. Çıkmayacağını düşündüğü ya da ağırlık vermediği bir konudan sorularla karşılaşırsa o testte başarısız olacak. Ayrıca TEOG'un kaldırılmasının ardından yapılan açıklamalarda sınavda açık uçlu soruların da çıkacağı konuşuluyordu. Bakan Yılmaz, yeni sistemi açıklarken açık uçlu sorulardan bahsetmedi. Haziran ayında kadar yine bir açıklama yapılıp "açık uçlu sorular da sorulacak" denilebilir. Yeni sistem adres taşıma, özel okula talebin artması gibi sonuçlara yol açacak.

 

07-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş