Arama sonuçları

‘9'lar sınıfta kalsın’ kampanyası var

‘9'lar sınıfta kalsın’ kampanyası var

‘9'lar sınıfta kalsın’ kampanyası var. Geçen yıl TEOG puanlarıyla liselere yerleşen öğrenciler ve velileri arasında bir tartışma başladı. Tartışmada bu yıl 9'uncu sınıfta okuyan ancak devamsızlık ya da başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalacak öğrencilerin durumuna ilişkin. Bu öğrencilerin sınıfta kaldıkları takdirde durumlarının ne olacağı konuşulmaya başlandı. 

Gazete Habertürk yazarı Pervin Kaplan da bugünkü köşesinde bu konuya değinerek, soruna dikkat çekti. Sosyal medya üzerinden yürütülen bu tartışmada bazı öğrenciler ile veliler 9’uncu sınıfta “sınıf tekrarına kaldıkları takdirde" bu yıl ilk kez uygulanacak LGS sisteminden yararlanacaklarını savunuyor.

Bu görüşe göre sınıfta kalan öğrenciler de bu yıl 8’inci sınıfta olup gelecek yıl 9’uncu sınıfa yerleşecekler gibi adrese dayalı yani mahalli yerleştirme sisteminden yararlanabileceklerini dile getiriyor. 

‘9’LAR SINIFTA KALIN’ KAMPANYASI BAŞLADI

Bu arada sınıfta kalan öğrencilerin LGS’nin adrese dayalı sisteminden yararlanacaklarını söyleyenler arasında da ‘9'lar sınıfta kalın’ kampanyası da başlatıldı.
Buna göre sınıfta kalırlarsa evlerine en yakın Anadolu lisesine yerleşecekleri savunuluyor. Oysa MEB, daha önce yaptığı açıklamalarda nakil kurallarının TEOG ile yerleşenler için TEOG puanlarına göre yapılacağını açıklamıştı. Ancak bu kampanya giderek büyüyor. Sınıf tekrarına kalan öğrenciler ise "Bize ne olacak?" diye soruyor.

MEB AÇIKLAMA YAPACAK MI?

Bakanlık bu öğrenciler için açıklama yapmak zorunda. Çünkü gerçekten sınıfta kalacak olanlar sorularına yanıt beklerken, bir yandan da bu kampanyası giderek büyüyecek. Bu alanda bir karışıklık olduğu gibi bakanlığın da sınıf tekrarına kalacak öğrencilerin durumlarına ilişkin bir açıklama yapması gerekecek.  

DAHA ÖNCEKİ AÇIKLAMALAR NE OLMUŞTU?

14 Şubat 2018 tarihinde Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından önce TEOG sınavlarının bu yıl yapılacağı tartışmaları başlamıştı. Buna gerekçe olarak da yönetmelikte yer alan geçici madde gösterilmişti. 

Bu tartışmalar üzerine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz şu açıklamayı yapmıştı: 

“Oradaki geçici madde eski usul, yani adam şunu söylemesin diyor; 'TEOG sistemini kaldırdınız, o halde ben de evimin hemen yanındaki okula çocuğumu kaydedeyim' demesin diye. Bu da farklı bir karışıklığa farklı bir haksızlığa yok açacağını düşündüğümüzden eski sisteme tabi olanlar eski sistem üzerinden okullarını devam ettirecekler. Adrese en yakın okula yerleştirme sisteminde yeni öğrenciler de yeni sisteme tabi olacak. Ona uygun şekilde okul değişiklikleri yapılabilecek. Söz konusu yönetmelik, bu yıl uygulanacak sistemi açıklamaya yönelik. Merkezi sınavla hangi okulların öğrenci alacağı düzenlendi. Bir de geçici madde kondu. Geçici madde şunu söylüyor, diyor ki bu zamana kadar yani bir önceki usulle yeni TEOG sınavı ile okula girmiş olanların okul değişiklikleri kendi sistemlerine tabi. “

YUSUF TEKİN: YİNE YANLIŞ OKUDULAR

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirmişti. 

“Ortaöğretim yönetmeliğindeki değişiklik yayımlandı. Gene okuma yazma bilmeyenler yanlış yorumlarla kafa karıştırıyor. Hep kötü niyetten kaynaklanıyor. Düzeltme gereği hissettim. Yönetmelik şu an 8. Sınıfta okuyup 9. Sınıfa YERLEŞECEK bütün öğrencileri kapsıyor. Geçici madde ise NAKİL VE GEÇİŞLERİ düzenliyor. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 9. Sınıfa başlayan öğrencilerin nakil ve geçişleri. Yani eski öğrenciler eski hükümlere göre nakil yaptıracaklar demek. Daha açık yazayım: yanlış arayanlar okuma yazma bilmiyor. Herhangi bir yanlışlık yok. Açıklamak istedim. Herkese hayırlı olsun.”

20-04-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş