Arama sonuçları

ABD ile Çin arasında 'Konfüçyus' tartışması.

ABD ile Çin arasında 'Konfüçyus' tartışması.

ABD ile Çin arasında 'Konfüçyus' tartışması. Çin, ABD yönetiminin ülkedeki bazı üniversitelere ve okullara Konfüçyus Enstitüleri ile birlikte yürüttükleri dil programları konusunda yaptığı uyarılara ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bu kurumların kapatılması gerektiği yöndeki sözlerine tepki gösterdi.

ABD İLE ÇİN ARASINDA 'KONFÜÇYUS' TARTIŞMASI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien başkent Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, Pompeo'nun enstitülerin, eğitim kurumlarını Çin yönetiminin "menfi etkisine" açık hale getirdiği iddiasının "ideolojik önyargısı ve kişisel siyasi çıkarlarını yansıttığını", "Çin ile ABD arasında eğitim ve kültür alanındaki ilişki ve iş birliğini baltalamaya yönelik bilinçli bir çaba olduğunu" ileri sürdü.

BU ZİHNİYET TERK EDİLMELİ

Enstitülerin yalnızca dil öğrenimini ve kültürel etkileşimi artırmayı hedefleyen siyaset dışı kurumlar olduğunu savunan Sözcü Cao,şöyle dedi: 

"ABD'li siyasiler, ülkeler arası ilişkileri sıfır toplamlı bir oyun olarak kavrayan Soğuk Savaş zihniyetini artık terk etmeli. Eğitim alanında iş birliğini ve kültürel alışverişi amaçlayan programları siyasallaştırmayı ve Çin ile ABD arasındaki karşılıklı güven ve iş birliğine zarar vermeyi bırakmalı."

OKULLARA MEKTUP GÖNDERİLDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı ile Eğitim Bakanlığı, geçen hafta Konfüçyus Enstitüleri ile ortak dil programları yürüten okullara mektup gönderdi. Mektupta, bu kurumların Çin Komünist Partisinin ideolojik ve siyasi amaçları doğrultusunda, eğitim kurumlarında ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik kullanılabileceği uyarısında bulunmuştu.

Mektupta, üniversite ve okullara, "kurumların faaliyetlerin izlenmeleri ve eğitim ortamının korunması için gerekli tedbirleri almaları" tavsiye edilmişti.

ÖĞRENCİLERİ KORUMAK İÇİN

Mektupta, Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde yürürlüğe koyduğu yeni Ulusal Güvenlik Yasası'yla ifade özgürlüğünü ve diğer özgürlükleri kısıtlama yoluna girdiği hatırlatıldı. Mektupta, yakın zamanda ABD'li bazı üniversite profesörlerinin Çin ve Hong Kong'dan gelen öğrencileri, ülkelerinde herhangi bir yargılamayla karşılaşmaktan korumak adına Çin siyasetiyle ilgili tartışmalardan muaf tuttuğuna dair duyumlar alındığına işaret edilmişti.

Pompeo, dün ülkesinin Florida ve Michigan eyaletlerinde katıldığı radyo programlarında Konfüçyüs Enstitüleri'nin kapatılması gerektiği görüşünü ifade etmişti. 

KONFÜÇYUS ENSTİTÜLERİ NEDİR?

İngiltere'nin British Council, Fransa'nın Alliance Français ve Almanya'nın Goethe Enstitüleri gibi hükümetin finanse ettiği dil öğrenimi ve kültürel iş birliği kurumları olarak örgütlenen Konfüçyüs Enstitüleri, bu kurumlardan farklı olarak kampüslerde ve örgün eğitim kurumlarında şubeler açarak faaliyet yürütüyor.

ABD'de halen 60'tan fazla üniversitede ve 500'den fazla ilk ve orta dereceli okulda Çin Eğitim Bakanlığı ile bağlantılı Konfüçyus Enstitüleri ile yürütülen dil programları bulunuyor. Bunların öğretmen kadroları ve eğitim materyalleri Çin tarafından sağlanırken, maliyetler enstitü ile üniversite veya okul arasında paylaşılıyor. 

Washington yönetimi, enstitülerin Çinli ve Hong Kong'lu öğrenciler hakkında istihbarat toplama mekanizması ve onların akademik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı bir baskı aracı olarak kullanılabileceğinden endişe ediyor.

 

16-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş