Arama sonuçları

ABD üniversiteleri açılabilecek mi? Hangi senaryolar konuşuluyor?

ABD üniversiteleri açılabilecek mi? Hangi senaryolar konuşuluyor?

ABD üniversiteleri açılabilecek mi? Hangi senaryolar konuşuluyor? Yaklaşık 10 bin Türk öğrencinin öğrenim gördüğü ve bu yıl da binlercesinin gitmeye hazırlandığı ABD üniversitelerinde “gelecek yıl” tartışmaları yaşanıyor. Üniversitelerin hemen tümü 3'ncü dönemlerini online olarak sürdürüyor ve eğitim uzaktan sürüyor. Bu süreçte alınan bir karar da "notlamanın" kaldırılması oldu. Öğrencilere online eğitimde not verilmiyor, sadece geçti-kaldı şeklinde uygulama oluyor. Gerekçesi ise bu dönemde yapılacak derslerde verilecek notlamanın sakıncalı olacağı ve öğrencinin not ortalamasının bu yüzden etkilenmemesi gerektiği.  

Üniversitelerde önümüzdeki öğretim yılında yüz yüze eğitimin başlayıp başlayamayacağı, yeni kayıtlarda sorun yaşanıp yaşanmayacağı, eğitimin yüz yüze değil de sadece online olarak mı devam edeceği şu günlerde en çok konuşulan konu. Çünkü bu durum ABD ekonomisini de yakından ilgilendiriyor. 1.1 milyon uluslararası öğrencinin ekonomiye yıllık katkısı yaklaşık 44.7 milyar dolar.

ABD ÜNİVERSİTELERİ AÇILABİLECEK Mİ? HANGİ SENARYOLAR KONUŞULUYOR?

Koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitim devam ettiğinde öğrencilerin bu kurslara sıcak bakmayacağı bir başka tartışma konusu iken, özellikle devlet üniversiteleri arasında birkaç üniversitesinin bu süreçte birleşmeye giderek, “zorlu süreci” atlatabilecekleri konuşuluyor. Bir başka tartışma konusu da yükseköğretim kurumlarının bu salgından ekonomik olarak ne kadar hasarla çıkacaklarına ilişkin oluyor.

TÜRK ÖĞRENCİLER ETKİLENECEK Mİ?

Peki ABD üniversitelerinde yaşanan bu belirsizlikten aralarında Harvard, Yale, MIT, Upenn, Stanford gibi üniversitelerden kabulleri gelen Türk öğrenciler nasıl etkilenecek?

Ayrıca IB sınavları gibi yurtdışı üniversitelere başvurularda kullanılan ACT, SAT gibi sınavlarda da iptaller var. Bu ise gelecek yıl yurtdışı üniversitelere başvurmayı düşünen öğrencileri endişelendiriyor. Bu öğrenciler ne yapacak?

10 BİN TÜRK ÖĞRENCİ OKUYOR

Her yıl Türkiye’den binlerce öğrenci yükseköğretim için ABD’yi tercih ediyor. Open Doors raporuna göre yaklaşık 1 milyon 100 bin uluslararası öğrencinin olduğu ülkede öğrenim gören Türk öğrenci sayısı 10 bin 159. Rekor ise Çinli öğrencilerde. Yaklaşık 370 bin Çinli öğrenci ABD üniversitelerinde öğrenim görüyor. Bu yıl Çin’den öğrencilerin ABD’ye gidip gitmeyeceği yine bir başka tartışma konusu.

KABULLERİ GELDİ AMA GİDEBİLECEKLER Mİ?

Türkiye’den de her yıl başta yabancı özel okullar olmak üzere binlerce öğrenci bu ülkeye lisans eğitimi için gidiyor. Bu yıl da ABD üniversitelerinden bu öğrencilere kabuller geldi. Ancak oryantasyon eğitimlerinin ağustos ayında başlayacağı ülkede bu tarihte bırakın öğrencilerin oryantasyona gidip gidemeyecekleri, önümüzdeki öğretim yılında yani sonbahar döneminde yüz yüze eğitime geçip geçemeyeceklerinden bile ABD’li eğitimciler emin değiller.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası ABD üniversiteleri de uzaktan eğitime geçti. Ancak, hem salgının seyri hem de üniversitelerin salgın sırasında karşılaştığı finansal sıkıntılar, akla üniversitelerin sonbaharda açılıp açılmayacağı sorusunu getiriyor.

KORONAVİRÜS SALGINI NASIL ETKİLEDİ?

The Chronicle of Higher Education’ın haberine göre, Amerikan Bağımsız Kolejler Başkanı Richard Ekman, ABD’deki pek çok okulun durumunun tehlikede olduğunu söylüyor. Yükseköğretimi vuran koronavirüs salgını en çok öğrencilerden aldığı ücretle çalışan okulları tehdit ediyor. Ekman, Amerika’daki pek çok eğitim kurumunun bu gruba dahil olduğunu belirtiyor.

pervinkaplan.com editörü Petek Samatyalı'nın haberine göre de Devlet Üniversiteleri Derneği Başkanı Mildred Garcia, mevcut ekonomik durumun daha çok devlet üniversitesi arasında birleşmeyi gündeme getirebileceğini söylüyor.

Ulusal Bağımsız Kolejler ve Üniversiteler Birliği Başkanı Barbara Mistick ise, üniversitelerin kayıtlar konusunda endişeli olduğunu söylüyor. Yeni öğrenci kayıtlarının gelip gelmeyeceği, mevcut öğrencilerin uzaktan eğitim formatına devam edip etmeyeceği ve dersler online bile olsa öğrencilerin yaz veya sonbahardaki kurslara katılıp katılmayacağı merak konusu.

Mistick, öğrencilerin çoğunun, üniversitelerini seçerken, bunu yüz yüze bir eğitim ve yeni bir yaşam deneyimi istedikleri için yaptıklarını belirtiyor. Öğrencilerin bu sebeplerden dolayı eğitimlerini bırakabileceklerinin düşünen Mistick, “Öğrenciler böyle bir durumda eğitime devam etmekten vazgeçebilirler” diyor. Mistick, böyle bir durumda bu grubun gelecekte eğitime devam etmek isteyip istemeyeceğinin de belirsiz olduğunu düşünüyor.

YENİ KAYITLAR DAHA KRİTİK

Amerikan Bağımsız Kolejler Başkanı Ekman ise, okula devam eden öğrencilerden çok yeni kayıt olacak öğrenciler konusunda endişeli. Okula devam eden öğrencilerin okulla ‘duygusal bir bağ’ kurduğunu söyleyen Ekman, bu öğrencilerin hali hazırda tanıdıkları profesörleriyle de bağlantıları olduğunu anlatıyor.

Bölgesel devlet okullarının durumdan olumlu etkilenebileceğini söyleyen Devlet Üniversiteleri Derneği Başkanı Garcia, öğrencilerin salgın sırasında evlerine daha yakın olmayı ve ücreti daha az olan okulları tercih edebileceğini düşünüyor. Bu üniversitelerin online eğitim önermesi durumunda da öğrencilerin online eğitimde tecrübeli üniversiteleri seçebileceğini ve bu durumun üniversite kayıtlarında çok fazla şeyi değiştirebileceği de bir diğer olasılık.

UZAKTAN EĞİTİMDE İMKAN EŞİTSİZLİĞİ VAR

Ortaya çıkan bir diğer sorun da düşük gelirli öğrencilerin bu dönem bilgisayar, tablet ve internet bağlantısına erişimi olup olmayacağı. Düzinelerce üniversitenin öğrenci işleri ve bilişim birimleri bilgisayar dağıtıcılarına dönüşmüş durumda. Garcia, kampus başkan ve resmi yetkililerinin bile arabayla öğrencilere bilgisayar, tablet dağıtımı yaptığını duyduğunu belirtiyor.

2020-2021 EĞİTİM YILI İÇİN BÜTÇE BELİRSİZLİĞİ VAR

Pek çok eyaletin önümüzdeki yıl için bütçelerini belirlememesi sebebiyle, devlet üniversiteleri de pek iyimser olmamakla birlikte önümüzdeki yıl nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalacaklarını bilmiyorlar.

Özel üniversiteler ise farklı bir sorunla karşı karşıyalar. Üniversitelerin bazıları finansal durumlarını koruyabilmek için çalışanları işten çıkarıyor. Bunun masrafları azaltmanın en hızlı yolu olduğunu belirten Mistick, üniversitelerin bunun her mali yıl sonunda yapılan federal finans sorumluluk testini geçebilmek için yaptığını belirtiyor. Bağımsız Üniversite Birliği, Eğitim Departmanına öğrenci yardımı, akreditasyon ve online dersler gibi konularda puanlama yapılmasının dondurulmasını önerse de şimdilik böyle bir uygulama yapılmıyor.

Baharda düzenlenen mezuniyet törenleri ve mezun toplantıları da şimdilik askıda gözüküyor. Normalde mezun bağışları da planda yer alırken, Mistick “Bu ekonomik krizde insanların ne kadar bağış yapabileceği şüpheli” diyor.

 

 

KABUL ALAN TÜRK ÖĞRENCİLER NE OLACAK?

 

ABD yükseköğretim dünyasında bu konular tartışılırken, Türkiye’de de bir grup öğrencinin endişeli bir bekleyişi var. Çünkü kabulleri gelen bu öğrencilerin aklındaki soru “2020-2021 öğretim yılında ABD’deki üniversiteme gidebilecek miyim?” oluyor. Üstelik bu soruyu yalnızca ABD üniversitelerinden kabul alanlar değil, Avrupa ülkelerinde okumaya gidecekler de soruyor.

Üsküdar Amerikan Lisesi (UAA) Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Birimi konuyla ilgili sorularımıza şu yanıtları veriyor:

ABD’deki üniversitelerin 2020-21’de eğitime, en azından yüz yüze eğitime  başlamayacağı yönünde bir tartışma var. Şu ana kadar üniversitelerden bununla ilgili sizlere bilgi ulaştı mı?

Bu konuda üniversiteler tarafından bir bilgi paylaşılmış değildir. İlerleyen zamanda durumun ciddiyetini korumasına bağlı olarak üniversiteler öğrencilerin mağdur olmaması için seçenekler sunacaklardır.  

Koronavirüs yüzünden bazı sınavlar iptal edildi. Bu durum yurtdışında üniversite planlayan 11’nci sınıf öğrencilerini nasıl etkileyecek?

Koronavirüse bağlı olarak Mart (Türkiye'de birçok merkezde) ve Mayıs SAT sınavları ve  Nisan ACT sınavları iptal edildi. Bu iptaller, 11. sınıf öğrencilerinin başvurular için  daha az sınava girebilmelerine  sebep olacak. 

Ek olarak, Collegeboard AP sınavlarını daha az konu kapsayacak şekilde online vereceğini duyurdu.  Ayrıca   bulunduğumuz 2. dönemde dünyanın dört bir yanındaki liselerin ölçme ve değerlendirme konusunda nasıl bir program izleyeceği de belli değil.  

ÜNİVERSİTELERİ TAKİP ETMEK GEREKİYOR

Üniversiteler tüm bu durumları dikkate alarak başvuruları değerlendirmeye alacaklarını duyurmakta.  ABD'deki bazı üniversiteler SAT/ACT’yi zorunlu tutmayacaklarını veya SAT konu sınavlarını zorunlu tutmayacaklarını açıklamaya başladılar.  Bu, her üniversitenin kendi kararı olduğu için sürekli takip edilmeli. 

Bunun yanı sıra bazı ABD üniversiteleri öğrencilerin ikinci dönem planlamış oldukları aktiviteleri evde kalmaları gerektiği için yapamamış olabileceklerinin de farkında.  Elbette öğrencilerin zamanlarını nasıl değerlendirdikleri üniversite başvurularında son derece önem taşımaya devam edecektir. 

ÖĞRENCİYİ MAĞDUR ETMEZLER

Genel olarak, yurtdışı üniversitelerden önümüzdeki senenin değerlendirme sürecinde bir fark olacağına dair bir açıklama  veya sinyal gelmedi.  Daha önce belirttiğimiz gibi, üniversitelerin, öğrencilerin bu konularda mağdur duruma düşmemeleri için ellerinden geleni yapacağına inanıyor, sınav kurumlarının ise daha önce açık olmayan tarihlerde sınav alma olanağı sağlayabileceğini düşünüyoruz.  

SAT’lere Mart-Nisan ayında girmeyi planlamış olan öğrenciler ne yapacak?

 

Koronavirüs salgınına bağlı Mart (birçok merkezde iptal edildi) ve Mayıs SAT ve  Nisan ACT sınavları iptal oldu. 6 Haziran’daki SAT konu sınavının da iptal olma ihtimali olabilir. Bu durumda öğrenciler kayıt ücretlerini bir sonraki sınava kayıt olmak için kullanacaklardır. 13-14 Haziran tarihinde planlanan ACT sınavı da iptal olabilir. Ancak ACT Temmuz ayında da veriliyor ve şu an için bu sınavın iptal olacağına dair hiç bir öngörü yok.  Bazı öğrenciler ACT sınavını almayı düşünebilir.  Hem College Board' un hem de ACT 'nin iptal olan sınavların yerine yeni test tarihleri sunacağı düşünülüyor.  Konu ile ilgili resmi açıklamaları bekliyoruz. 

 

ÜNİVERSİTELER ESNEK DAVRABİLECEK Mİ?

 

Kare Eğitim Genel Koordinatörü Olcay Erten de henüz başta ABD ile Kanada olmak üzere Avrupa ülkelerindeki üniversitelerden de bu yıl kabul alan öğrencilerin okula başlamaları konusunda bir erteleme haberinin gelmediğini söylüyor. Erten, “Sanırım herkes bekliyor. Salgının durumuna göre bir erteleme olursa öğrencilere duyurulacaktır” diyor.

 

YAZ OKULLARI DA BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

 

 

Bu arada bir başka yaşanan sorun da yaz okulları. Bunlar arasında üniversitelerin açtığı okullar da var. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere yurtdışında yaz okullarına çocuklarını gönderecek veliler ne olacağını merak ediyor. Birçok veli ise salgın yüzünden çocuklarını yaz okullarına göndermek istemiyor. Ancak burada da karşılarına “ücret iadesi” sorunu çıkıyor. Veliler iptale gittiğinde ne zaman bunu yaptığına göre ödedikleri ücretin belli bir kısmı kesiliyor. Eğer yaz okulu kendisi erteleme yaparsa o zaman ücretin iadesinde bir sorun yaşanmıyor. Veliler de ücretleri ortalama 3-5 bin pound ile 10 bin dolara kadar çıkabilen bu okullardan gelecek cevaba göre hareket etmek istiyor.

09-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş