Arama sonuçları

ABD üniversiteleri sonbaharda açılabilecek mi?

ABD üniversiteleri sonbaharda açılabilecek mi?

ABD üniversiteleri sonbaharda açılabilecek mi? Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası, üniversiteler öğrencileri evlerine göndermek ve uzaktan eğitim yöntemine geçmek durumunda kaldı. Ancak, hem salgının seyri hem de üniversitelerin pandemi sırasında karşılaştığı finansal sıkıntılar, akla üniversitelerin sonbaharda açılıp açılmayacağı sorusunu getiriyor.

The Chronicle of Higher Education’ın haberine göre, Amerikan Bağımsız Kolejler Başkanı Richard Ekman, Amerika’daki pek çok okulun durumunun tehlikede olduğunu söylüyor. Yükseköğretimi vuran koronavirüs pandemiği, en çok öğrencilerden aldığı ücretle çalışan okulları tehdit ediyor. Ekman, Amerika’daki pek çok eğitim kurumunun bu gruba dahil olduğunu belirtiyor.

SADECE KÜÇÜK EĞİTİM KURUMLARI TEHLİKEDE DEĞİL

Sadece küçük eğitim kurumları da tehlikede değil. Devlet Üniversiteleri Derneği Başkanı Mildred Garcia, mevcut ekonomik durumun daha çok devlet üniversitesi arasında birleşmeyi gündeme getirebileceğini söylüyor.

Ulusal Bağımsız Kolejler ve Üniversiteler Birliği Başkanı Barbara Mistick ise, üniversitelerin kayıtlar konusunda endişeli olduğunu söylüyor. Yeni öğrenci kayıtlarının gelip gelmeyeceği, mevcut öğrencilerin uzaktan eğitim formatına devam edip etmeyeceği ve dersler online bile olsa öğrencilerin yaz veya sonbahardaki kurslara katılıp katılmayacağı merak konusu. Mistick, ğrencilerin çoğunun, üniversitelerini seçerken, bunu yüz yüze bir eğitim ve yeni bir yaşam deneyimi istedikleri için yaptıklarını belirtiyor. Öğrencilerin bu sebeplerden dolayı eğitimlerini bırakabileceklerinin düşünen Mistick, Öğrenciler böyle bir durumda eğitime devam etmekten vazgeçebilirler diyor ve böyle bir durumda bu grubun gelecekte eğitime devam etmek isteyip istemeyeceğinin de belirsiz olduğunu düşünüyor.

YENİ KAYITLAR DAHA KRİTİK

Ekman ise, okula devam eden öğrencilerden çok yeni kayıt olacak öğrenciler konusunda endişeli. Okula devam eden öğrencilerin okulla ‘duygusal bir bağ’ kurduğunu söyleyen Ekman, bu öğrencilerin halihazırda tanıdıkları profesörleriyle de bağlantıları olduğunu söyledi.

Bölgesel devlet okullarının durumdan olumlu etkilenebileceğini söyleyen Garcia, öğrencilerin salgın sırasında evlerine daha yakın olmayı ve ücreti daha az olan okulları tercih edebileceğini düşünüyor. Bu üniversitelerin online eğitim önermesi durumunda da öğrencilerin online eğitimde tecrübeli üniversiteleri seçebileceğini ve bu durumun üniversite kayıtlarında çok fazla şeyi değiştirebileceği de bir diğer olasılık.

UZAKTAN EĞİTİMDE İMKAN EŞİTSİZLİĞİ VAR

Ortaya çıkan bir diğer sorun da düşük gelirli öğrencilerin bu dönem bilgisayar, tablet ve internet bağlantısına erişimi olup olmayacağı. Düzinelerce üniversitenin öğrenci işleri ve bilişim birimleri bilgisayar dağıtıcılarına dönmüşmüş durumda. Garcia, kampüs başkan ve resmi yetkililerinin bile arabayla öğrencilere dağıtım yaptığını duyduğunu belirtiyor.

2020-2021 EĞİTİM YILI İÇİN BÜTÇE BELİRSİZLİĞİ VAR

Pek çok eyaletin önümüzdeki yıl için bütçelerini belirlememesi sebebiyle, devlet üniversiteleri de pek iyimser olmamakla birlikte önümüzdeki yıl nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalacaklarını bilmiyorlar.

Özel üniversiteler ise farklı bir sorunla karşı karşıyalar. Üniversitelerin bazıları finansal durumlarını koruyabilmek için çalışanları işten çıkarıyor. Bunun masrafları azaltmanın en hızlı yolu olduğunu belirten Mistick, üniversitelerin bunun her mali yıl sonunda yapılan federal finans sorumluluk testini geçebilmek için yaptığını belirtiyor. Bağımsız Üniversite Birliği, Eğitim Departmanına öğrenci yardımı, akreditasyon ve online dersler gibi konularda puanlama yapılmasının şimdilik dondurulmasını önerse de şimdilik böyle bir uygulama yapılmıyor.

Baharda düzenlemem mezuniyet törenleri ve mezun toplantıları da şimdilik askıda gözüküyor. Normalde mezun bağışları da planda yer alırken, Mistick “Bu ekonomik krizde insanların ne kadar bağış yapabileceği” şüpheli diyor.

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

09-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş