Arama sonuçları

AÇEV, 100 bin çocuğu kitaplarla buluşturacak

AÇEV, 100 bin çocuğu kitaplarla buluşturacak

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), daha fazla çocuğun erken yaşta kitaplarla buluşmasını sağlayarak dil gelişimlerini, yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini desteklemek amacıyla 5 yıl önce "Okuyan Bir Gelecek" platformunu kurmuştu. Bu süre boyunca, 12 bin çocuğa ulaşan proje dijital platforma taşındı.

Fazıl Say'ın müzikleriyle, Beren Saat, Cem Yılmaz, Demet Evgar, Fatih Türkmenoğlu, Genco Erkal, Selçuk Yöntem, Songül Öden ve Yekta Kopan'ın kitap okuyarak destek verdiği proje kapsamında 100 bin çocuğun kitaplarla buluşması hedefleniyor.

DİJİTAL ORTAMA TAŞINDI

Vakıftan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen AÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Ayşecan Özyeğin Oktay, Okuyan Bir Gelecek platformu sayesinde binlerce çocuğun evine ilk kez kitap gireceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Özyeğin ailesi ve FİBA Grubu olarak tüm sosyal yatırımlarımızda 'en önemli yatırım insana yapılan yatırımdır' ilkesinden hareket ediyoruz. AÇEV, Hüsnü Özyeğin Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi, hepsi eğitim odaklı. Ama AÇEV'in bunlar arasında çok önemli bir yeri var. Çünkü erken çocuklukta eğitimin temellerinin sağlam atılması için çalışıyor. Dil gelişimi gibi temel yetkinliklerin geliştirilmesi, çocuklarımızın geleceği için tartışmasız öneme sahip. Dil gelişimi için de onları mümkün olduğu kadar erken kitaplarla tanıştırmak gerekiyor."

"ÇOCUKLARIN AKRANLARINDAN GERİ KALMASINI ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Türkiye'de 5-6 yaş çocuklarının yüzde 71'inin evinde 3'ten az çocuk kitabı ya da resimli kitap bulunduğunu aktaran AÇEV Genel Müdürü Burcu Gündüz Maşalacı da proje hakkında, şunları söyledi:

"Kitap okuma ile ilgili bilimsel araştırmaların önemli bulgularına rağmen, ülkemize baktığımızda maalesef 5-6 yaş çocuklarının yüzde 71'inin evinde 3'ten az çocuk kitabı ya da resimli kitap bulunuyor. İçinde bulunduğumuz salgın dönemi maalesef bu eşitsizlikleri daha da derinleştirme riskine sahip. Salgın öncesinde de birçok araştırma, gelir ve eğitim düzeyi azaldıkça ebeveynlerin çocuklarını desteklemeye yönelik bilgi ve becerileri ile ev ortamındaki öğrenme materyallerinin miktarının azaldığını bizlere söylüyordu. Ancak salgın nedeniyle okul ve mahalle ortamında sunulan imkanlardan mahrum kalan çocuklar, ev ortamında olan kaynaklarla sınırlı kaldı. Salgın bu nedenle hane ortamlarını destekleme konusunda bize yön verdi ve cesaretlendirdi. Okuyan Bir Gelecek platformunu ile erken yaşlarda olumsuz şartlarda yaşayan çocukların daha avantajlı olan akranlarından geri kalmasını önlemeye çalışıyoruz"

"ÇOCUKLARI SANATIN RENKLİ DÜNYASIYLA BULUŞTURDUK"

Proje için kendi bestelerini ve klasik eserleri yorumlayan, aynı zamanda ünlü isimlerin projeye destek için bir araya getirilmesine emek veren Fazıl Say ise şunları kaydetti:

"Ankara'da edebiyatla içli dışlı bir ailede büyüyen bir çocuk olarak, kitapların zihinsel ve entelektüel gelişim için ne kadar önemli olduğunu, bir çocuğun dünyasını anlamada ve anlatmada kelimelerin önemini çok iyi biliyorum. Erken yaşlardaki çocuklar için dil gelişimi çok önemli bir konu fakat benim çocukluğumda yakaladığım şans, her aile için mümkün olmuyor. Maalesef bazı ailelerin dil gelişimine katkı sağlayacak materyallere erişimi oldukça kısıtlı. Bazı ailelerde ise erişim mümkün olsa da, gelişimde kitapların yeri iyi bilinmiyor. Bu sebeple bu alanda yapılacak her çalışmanın çok önemli olduğuna inanıyorum ve elimden gelen desteği vermeye gayret ediyorum. Bence Okuyan Bir Gelecek platformu da yalnızca çocukların değil, ailelerin de kitaplarla ilgili farkındalığını artırması açısından önem taşıyor. Bu projenin müziklerini üstlenmek benim için de hem heyecan hem mutluluk verici oldu. Hem kendi bestelerimle hem de bazı klasikleri yorumlayarak projeye destek verdim. Bu sayede edebiyatı ve müziği birleştirdik. Çocukları sanatın renkli ve zengin dünyasıyla buluşturduk."

21-04-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş