Arama sonuçları

Açıköğretim ile ikinci üniversite şansı

Açıköğretim ile ikinci üniversite şansı

Örgün eğitim veren programların aksine uzaktan derslerin işlendiği açıköğretim programları genellikle üniversiteye gitme şansı ve zamanı olmayan gençler tarafından tercih ediliyor. Ancak bu programlarda eğer bir yükseköğretim kurumunda öğrenci ya da mezunsanız da ‘sınavsız’ okuma ve ikinci bir diploma alma şansınız var. Yaklaşık yarım milyon genç bir yükseköğretim programına devam ederken açıköğretimde de okuyor. 40’tan fazla programın sunulduğu açık öğretim programlarında, yaklaşık 2.5 milyon öğrenci eğitim görüyor.

İşte açıköğretim programlarıyla ilgili sorularınızın yanıtları: 

AÇIKÖОRETİM NE DEMEK?

Açıköğretim, geleneksel örgün eğitimin aksine, ilgili eğitim kurumuna gidilmesini gerektirmeyen öğretim türü.

AÇIKÖОRETİMDE DERSLER NASIL İŞžLENİYOR?

Öğrenciler dersleri, ders notları, sunumlar, videolar veya e-kitaplar gibi ders materyallerinden takip eder. Pek çok açıköğretim kurumunda, bu materyallere internet üzerinden ulaşılabilir. Öğrenciler, sadece final ve bütünlemeler için, belirlenen sınav merkezlerinde sınava girmekle yükümlüdürler.

AÇIKÖОRETİMDE HANGİ PROGRAMLAR VAR?

Açıköğretim fakültelerinde hem önlisans hem de lisans programları bulabilirsiniz.

HEM ÖRGÜN HEM DE AÇIKÖОRETİMDE OKUYABİLİR MİYİM?

Evet. Aynı anda hem örgün hem de açıköğretimde okunabilir.

ÜNİVERSİTE SINAVLARINA GİRMEK GEREKİYOR MU?

Eğer herhangi bir örgün veya açıköğretimde kayıtlı lisans, önlisans öğrencisiyseniz ya da bu programlardan mezunsanız herhangi bir sınava girmeniz gerekmiyor. Mesleki teknik ve Anadolu imam hatip liselerindeki öğrenciler ise önlisans programlarına sınavsız olarak başvuruda bulunabiliyor. Ancak bu koşulları taşımıyorsanız ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmeniz ve 6 puan türünden herhangi birinden en az 140 puan almanız gerekiyor. Ancak başvurulacak programın kontenjan sınırlamasına göre puanların değişebileceğini de unutmayın.

HER PROGRAMDA KONTENJAN VAR MI?

Açıköğretim programları kontenjanlı ve kontenjansız olmak üzere ikiye ayrılır. İlk gruptaki bölümlerde kontenjan sınırlaması yok ve isteyen herkes girebilir. Diğer programlarda ise belli bir kontenjan sınırlaması var. Kontenjanlı bu bölümleri tercih edenler YGS’de puan üstünlüğüne göre yerleştiriliyor. Yani puanı yüksek olan öğrencilere öncelik veriliyor.

PROGRAMLARA NASIL BAޞVURULUR?

İstenilen belgeler üniversitelere göre değişiyor olsa da genellikle kayıt bilgi formu, başka bir üniversitede okuyorsanız öğrenci belgesi, mezunsanız diploma aslı veya noter onaylı örneği, askerlik durumu belgesi ile gerekiyorsa sınav sonuç belgesi sunmanız gerekir. 

TERCİH LİSTESİ HAZIRLAMAM GEREKİYOR MU?

YGS puanlarınızla yerleşecekseniz evet. YGS sınav sonuçlarınıza göre Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bünyesinde eğitim veren açıköğretim fakülteleri bölümleri arasında tercih yapabilirsiniz. Yerleştirmenizi ÖSYM merkezi olarak yapacak.

Fotoğraf: Anadolu Üniversitesi

17-09-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş