Arama sonuçları

Aileden ayrılma kaygısı ‘okul reddine’ yol açabiliyor

Aileden ayrılma kaygısı ‘okul reddine’ yol açabiliyor

İlk kez okula başlayan çocuklarda görülebilen "okul reddi"nin şımarıklık değil, bakım veren kişiden ayrılma kaygısından kaynaklandığı; suçlama, korkutma, şiddet ve ceza uygulamasından, zorla okulda tutma ya da tehdit etme gibi davranışlardan kaçınılması gerektiği belirtildi.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Gül Karaçetin, okulların açılmasıyla en sık karşılaşılan sorunlardan birinin "okul reddi" olduğunu söyledi. Çocuğun, anne babasından ya da ona bakım veren kişiden ayrılarak, hiç bilmediği ortam olan okula gitmesinin kaygı yaratabildiğini ifade eden Karaçetin, bunun önlenebilmesi için okul öncesi hazırlık döneminin sağlıklı tamamlanmış olması gerektiğini vurguladı. İşte Karaçetin’in açıklamaları: 

AİLE SERT DEĞİL TUTARLI OLMALI: Okul öncesinde çocuğun bireyselleşme sürecini tamamlayabilmesi için aile ile ilişkilerin sıcak ve yakın olması, ailenin tutum ve davranışlarında sert değil ancak tutarlı olması gerekir.

BİLGİLENDİRME YAPILMALI: Çocuğa 4-5 yaşlarından itibaren gelişim seviyesine uygun şekilde, okulun arkadaşlıklar edinilecek, yeni ve yararlı bilgilerin öğrenileceği, keyifli ve zevkli bir yer olduğu; herkesin zamanı geldiğinde okula gideceğine ilişkin bilgilendirme yapılması gerekir.

OKUL AÇILMADAN ÖNCE OKULU GEZMELİ: Çocuğun okula ısınması için, eğitim-öğretim dönemi başlamadan birkaç ay önce, ailesiyle birlikte okulun gezilmesi faydalı our. Okulun ilk günü anne ve baba, çocuğunu bayram havasında okuluna götürerek sınıf öğretmeniyle tanıştırmalı, eve dönüş zamanı ve ulaşım şekline ilişkin bilgilendirmeli.

ŞİDDET VE CEZA UYGULAMASINDAN KAÇINMALI: Çocuklarda okula karşı isteksizlik ve gitmeme gibi belirtilerle seyreden durum, okul korkusu ya da okul reddi olarak tanımlanır. Bu, genellikle anneden ya da bakım veren kişiden ayrılma korkusuyla ilişkili olur. Böylesi bir durumda çocuk okula gittiğinde ya da anneden ayrıldığı herhangi bir zamanda annesinin ya da kendisinin başına kötü bir şey geleceği konusunda kaygı yaşar. Yaşadığı kaygı nedeniyle çocuk, okul zamanı ağlama, anneden ayrılamama, karın ağrısı ya da baş ağrısı gibi yakınmalar içine girebilir. Okul reddinin gelişmesi halinde anne ve babanın sabırlı, kararlı ve tutarlı davranması gerekir. Suçlama, korkutma, şiddet ve ceza uygulamasından kaçınılmalı. Çocuğa bu durumun diğer çocuklarda da görülebildiği, zorluk çekmesine rağmen okula gitmesi gerektiği, zaman geçtikçe korkusunun geçeceği anlatılmalı. Anne ve babalar öğretmeni ve okul idarecilerini durumla ilgili bilgilendirmeli.

ÖĞRETMEN YARDIMCI OLMAK İSTEDİĞİ MESAJINI VERMELİ: Öğretmen ilgili ve sevgi dolu bir yaklaşım içinde çocuğa yaşadığı kaygıyı anladığı ve yardımcı olmak istediği mesajını vermeli. Bu durumun şımarıklık ya da ilgi çekme çabası ile ilgili olmadığı akılda tutulmalı ve bu yöndeki söylemlerden kaçınılmalı, özellikle öğretmenler zorla okulda tutma ya da tehdit etme gibi davranışlardan kaçınmalı.

NEDENİ HİPERAKTİVİTE DE OLABİLİR: okul reddinin ayrılık kaygısı bozukluğu, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve öğrenme bozukluğu gibi psikiyatrik sorunlardan da kaynaklanabilir. Okul reddinin gelişmesi durumunda çocuk ve ergen psikiyatri uzmanına başvurulması, tedavi sürecinde aile ve öğretmenin hekim ile iletişim ve işbirliği içerisinde olması gerekir.

Bu blog AA abonesidir.

17-09-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş