Arama sonuçları

Ailelere karne konusunda 'kırıcı olmayın' tavsiyesi

Ailelere karne konusunda 'kırıcı olmayın' tavsiyesi

Ailelere karne konusunda 'kırıcı olmayın' tavsiyesi. Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, ailelerin karneye gerektiğinden fazla ya da az önem göstermemesi gerektiğini belirtti. Coşkun, "Aile bireylerinin karne kavramı ile ilgili görüşlerini çekinmeden, kırıcı olmayan bir dille çocuklarıyla paylaşması önemli ancak bundan daha da önemlisi çocukların karne ile ilgili düşüncelerini aileleriyle paylaşabilmesidir" ifadesini kullandı.

Karnenin, eğitim-öğretim sürecinin öğrenciye bilişsel, duyuşsal ve psikomotor özellikler bakımından neyi ne kadar kazandırdığını gösteren önemli bir araç olduğunu anımsatan Coşkun, "Karne, öğrencinin hem kendisi hem de ailesi için bir öz değerlendirme yapmasına ve gerekiyorsa öğrencinin onayıyla ders çalışma alışkanlıklarında düzenlemeler yapılmasına yardımcı olabilir" açıklamasını yaptı.

"KARNE, KİŞİLİĞİN BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜLMEMELİDİR" 

Coşkun, "Karne, öğrencinin dönemlik değerlendirilmesidir ve asla kişiliğinin bir parçası olarak görülmemelidir. Karne başarısı ile çocukların kişiliklerinin değerlendirilmesi, etiketlenmesi yanlıştır. Öğrenme durumsaldır ve aile tutumu, öğretmen, sınıf ortamı, araç gereç ve benzeri pek çok etmenden etkilenir. Karne aslında bu bütünün bir değerlendirmesinin sonucudur" değerlendirmesinde bulundu. 

"ÇOCUĞUNUZUN KENDİ KARNESİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİ DİNLEMELİSİNİZ"

Karnenin sohbet gündeminde olacağını ve olması gerektiğini aktaran Coşkun, "Aile bireylerinin karne kavramı ile ilgili görüşlerini çekinmeden, kırıcı olmayan bir dille çocuklarıyla paylaşması önemli ancak bundan daha da önemlisi çocukların karne ile ilgili düşüncelerini aileleriyle paylaşabilmesidir. Çocuk, kendi öz değerlendirmesini çekinmeden yapabiliyor olmalı. Çocuğunuzun kendi karnesi ile ilgili düşüncelerini dinlemelisiniz. Zayıf ya da güçlü olduğu derslerle ilgili düşüncelerini öğrenmelisiniz. Ebeveynin karneyi çocuğun kimliğinin, kişiliğinin önüne geçen bir durum olarak görmediğini bu sohbetlerde açıkça belirtmesi gerekir" ifadelerini kullandı. 

"KÖTÜ KARNENİN BİRÇOK NEDENİ VAR"

"Bu nedenleri anlamadan sadece sonuca odaklanmak, velinin kendi ebeveynlik karnesinin asla düzelemeyeceğini gösterir" diyen Coşkun, ebeveynlerinin çocuklarını oldukları gibi kabul etmelerinin öneminin altını çizdi. "Böyle sağlıklı güven ilişkisi kurulan ebeveyn-çocuk ilişkilerinde çocuğun kendini değerlendirmesine ve 'ben ne gibi düzenlemeler yaparsam zayıf olduğum dersimi geliştirebilirim' diye düşünmesine yardımcı olmak kolaylaşacaktır" diyen Coşkun, ceza, mahrumiyet, duygusal baskı ve benzeri tutumların ise olumsuz etkiye yol açacağının altını çizdi.

Coşkun, sömestr tatillerinin, öğrencilerin öncelikli olarak dinlenmesi için olduğunu, çocukların kendi tatil programlarını, günlük rutinlerini kendilerinin planlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

14-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş