Arama sonuçları

Ailenin TEOG kaygısı öğrenciden daha yüksek

Ailenin TEOG kaygısı öğrenciden daha yüksek

Ailenin TEOG kaygısı öğrenciden daha yüksek. Sonuçları liselere geçişte kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ikinci dönem sınavlarına sayılı günler kaldı. Ancak ailelerin TEOG kaygısı  öğrencilerden daha yüksek. Uzmanlar ise aileleri TEOG kaygısı konusunda uyarıyor. 

Oğuzkaan Okulları Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, kaygı testlerinde en yüksek kaygıya sahip öğrencilerin 500-600 puan aralığındakiler olduğunu söylüyor. Yılmaz, asıl 8'inci sınıf velilerin kaygılarının çok yoğun olduğunu vurgulayarak, şöyle konuşuyor: 

VELİLERDE KAYGI DAHA YÜKSEK

"Kaygı; sıkıntı, huzursuzluk, endişe ve yoğun korku hali olarak tanımlanabilir. Velilerin yaşadığı yoğun kaygının nedeni, çocuklarını başarılı görmek istemelerinin yanı sıra onun başarısı için kendilerinin yapması gerekip de yapmamış olabileceklerini düşündükleri desteklerdir. Ancak bu tür veliler yaşadıkları kaygının etkisi altında ya çocukları ile iletişim kurmakta zorluk çekerler ya da çocuklarının kaygılarını daha da artırarak onların başarısız olmasına neden olurlar."

Yılmaz TEOG kaygısını aza indirmek için velilere şunları öneriyor: 

ÇİZELGEYİ İNDİRİN: MEB Talim ve Terbiye Kurulunun internet sitesinden öğrencilerin sınavda sorumlu oldukları ünite ve konuları, edinim ve kazanımları gösterir. "2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılı Merkezi Sistem Ortak Sınavları" çizelgesini indiriniz. 

TEKRAR PROGRAMI YAPIN: 1. TEOG'a kadar her dersle ilgili ünite, konu ve kazanımları tekrar etmek üzere öğrencinizle birlikte bir tekrar programı yapınız.

YÜZDE 70'İ İKİNCİ DÖNEM KONULARI: İkinci dönem TEOG sorularının yüzde 30'u birinci sınava kadar olan konulardan oluşuyor. Soruların yüzde 70'i ilk dönem TEOG' dan sonra işlenen konulardan gelecek. Dolayısıyla tüm konularla ilgili edinimler ve kazanımlara yönelik çalışma yapmasına yardımcı olunuz. 

GÜNDE BİR TANE DENEME SINAVI: Öğrencinizi desteklemek için günde bir tane çözmesi için deneme sınavları araştırınız. MEB'in internet sitesinde yayınlanan soruları ve geçmiş yılların TEOG sorularının çıktısını alıp çözmesi için hazırlayınız.

ÇOCUK KAYGIYI ANLIYOR: Siz söyleseniz de söylemeseniz de çocuklarınız duyduğunuz kaygıyı anlıyor. Yaşadığınız kaygının nedenini çocuğunuzla paylaşınız ki onun "Başarılı olursam beni sevecekler,  aksi halde sevmeyecekler." diye düşünmesine neden olmayınız. Kendinizi çocuğunuzun yerine koyarak onun yaşadığı bir günü, bir haftayı ve gireceği sınavı düşünürseniz çocuğunuzun yaşadığı duyguları çok daha iyi anlarsınız.  

ÇOCUĞU ZORLAMAYIN, CEZADAN SÖZ ETMEYİN: Çocuğunuzun sınırlarını bilinçsizce zorlamayınız. Sınavlarda başarılı olmazsa yaşayacaklarını ceza olarak göstermeyiniz. Aşağılama, uzaklık ve direniş yaratır. Saygı; sevgi ve yakınlık yaratır, işbirliğini davet eder. Sevgi mesajı verdiğinizden emin olun. Ona karşı herhangi bir konuda yanlış yaptığınızı fark ettiğinizde özür dileme büyüklüğünü gösteriniz. Kendi yaptığınız hataları ve hatalarınızın sonuçlarını çocuğunuzla konuşmaktan korkmayınız. 

06-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş