Arama sonuçları

Akademik yıl açılışı bu yıl da Külliye'de

Akademik yıl açılışı bu yıl da Külliye'de

Akademik yıl açılışı bu yıl da Külliye'de. İlk kez geçen yıl rektörler Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde düzenlenen ve Erdoğan'ın konuşmasıyla başlayan törenle toplu olarak akademik yıl açılışını yapmıştı. Bu yıl da yine rektörler Külliye'de toplanacak ve açılışı da Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak.

AKADEMİK YIL AÇILIŞI BU YIL DA KÜLLİYE'DE 

Geçtiğimiz 18 Ekim 2016'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2016-2017 akademik yılın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması ile yapılmıştı. Külliye’deki açılışa 181 yükseköğretim kurumu rektör ve müdürü ile 2 bin akademisyen katılmıştı.  Erdoğan konuşmasında açılış töreninin bir ilk olduğunu, her yıl devam ederek geleneksel bir hale geleceğine inandığını söylemişti. 

REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ 'DEĞİŞTİRİLSİN' DEMİŞTİ

Erdoğan açılış töreninde üniversitelerdeki rektörlük seçimlerini eleştirmiş ve değiştirilmesi gerektiğini söylemişti. Erdoğan, "Demokratik görünümdeki rektörlük seçimleri, üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri ve kırgınlıkları artıran bir süreç. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖKün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum.” .

11 GÜN SONRA REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ KALDIRILDI

Erdoğan'ın akademik yıl açılışındaki bu sözlerinin ardından 11 gün sonra, 29 Ekim 2016 gecesi 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile devlet üniversitelerinde rektörlük seçimleri kaldırılmıştı. Resmi Gazetede yayınlanan yeni düzenlemeyle 3 yıl süreyle görev yapan profesörler arasından YÖK'ün öneride bulunması ve Cumhurbaşkanında da aralarından seçim yaparak ataması uygulaması getirilmişti. 

KHK ile gelen bu düzenleme ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi'nde uygulandı. 

KHK İLE REKTÖRLER NASIL SEÇİLİYOR?

676 sayılı KHK ile rektör atamalarına düzenleme geldi. “2547 sayılı Kanunun 13’üncü maddesinin (a) fıkrasının birinci paragrafı değiştirildi.

Yeni düzenlemeye göre devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılacak.

Yeni düzenlemede yer alan diğer şartlar ise şöyle: “Rektörün görev süresi 4 yıl. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecek. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır.”

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE REKTÖR ATAMASI NASIL DEĞİŞTİ?

KHK ile gelen düzenleme yalnızca devlet üniversiteleri rektörlük seçimlerini değiştirmedi. Aynı zamanda mütevelli heyet tarafından atamaları yapılan vakıf üniversitelerinin rektör atamalarının da Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılmasını getirdi. 

LOKOMOTİF ÜNİVERSİTELER AÇIKLANDI

Açılış töreninde ayrıca üniversitelerin belirli alanlarda bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak şekilde uzmanlığa yönelmelerinin sağlanması gerektiğini belirten Erdoğan, YÖK ve Kalkınma Bakanlığı ile yürütülen proje kapsamında seçilen 5 pilot üniversiteyi de açıklamıştı. Lokomotif üniversiteler olarak da Düzce Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi seçilmişti.

24-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş