Arama sonuçları

Akademisyene yurtdışı engeli Meclis'te

Akademisyene yurtdışı engeli Meclis'te

Akademisyene yurtdışı engeli Meclis'te. Rektörler yurtdışına çıkarken YÖK Başkanı'ndan izin alırken, akademisyenler de akademik toplantı bile olsa rektörden izin almak zorunda. 

Akademisyene yurtdışı engelini CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel Meclis'e taşıdı. Adıgüzel, 15 Temmuz darbe girişiminin bahane edilerek akademik amaçlı yurtdışına çıkışlarda akademisyenlerden rektörlük izni aranması şartını eleştirdi. 

AKADEMİSYENE YURTDIŞI İZNİ ŞARTI 

Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) 19.07.2016 tarihli yazısı ile öğretim elemanlarının yurtdışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmalarını rektörlerin yetkisine bırakan kararın mağduriyete yol açtığını belirtti. Bu durumun keyfi uygulamalara da yol açtığını söyleyen Adıgüzel, soru önergesinde şunlara yer verdi: 

"Öğretim elemanları, rektörlerin keyfi uygulamalarına ilişkin şikâyetlerini dile getirmektedir. Örneğin, geçtiğimiz aylarda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Kerem Altıparmak, üniversite yönetiminin yurtdışı toplantılarına katılmasına izin vermediğini dile getirmişti. Örnekler çoğaltılabilir. Ancak buradaki asıl mesele, akademik özgürlüklerin, bilimsel özerkliğin yok edildiği, binlerce akademisyenin hukuksuzca ihraç edildiği, hak arama yollarının tıkandığı bir ortamda, bu keyfi uygulamalar ile üniversitelerde var olma mücadelesi veren akademisyenlere yıldırma politikası uygulanması, akademinin saygınlığının yıpratılmasıdır.”

KAÇ AKADEMİSYEN ÇIKAMADI?

Adıgüzel, soru önergesinde şuna da yer verdi: “İlgili kararın alınmasından bu yana geçen süre zarfında, yurdışında akademik ve bilimsel faaliyetlere katılmak için kaç öğretim görevlisi rektörlüklere başvuruda bulunmuştur? Bunların kaçı üniversite yönetimi tarafından reddedilmiştir? Bunların üniversitelere göre dağılımı nasıldır?” 

AÇLIK GREVİNDEKİ EĞİTİMCİLER NE OLACAK?

Yaptığı yazılı açıklamada “İşimizi geri istiyoruz”  diye başlattıkları açlık grevinde 63 günü geriden bırakan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya da değinen Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'a şöyle seslendi: 

“Vicdanınız da mı sızlamıyor? Binlerce insanı hukuksuzca ihraç ettiniz. Yetmedi bütün hak arama yollarını kapattınız. Mağduriyetlere yönelik kuracağız dediğiniz komisyondan 4 aydır ses seda yok. Sizin derdiniz FETÖ ile mücadele değil, FETÖ bahanesi ile muhalif kesimi korkutmak, sindirmek.  Hukuksuzca ihraç ettiğiniz iki akademisyen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça başkentin göbeğinde, sizlerin gözleri önünde günden güne erirken, çocukları için endişe eden annelerin randevu taleplerini bile geri çeviriyorsunuz. Daha ne kadar susacaksınız? Vicdanınız daha ne kadar adım adım ölüme giden bu iki genç insana sessiz kalacak? Daha ne kadar anaları ağlatacak, gençleri ölüme terk edeceksiniz?” 

11-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş