Arama sonuçları

Akademisyenin tatilde 'seçim' isyanı

Akademisyenin tatilde 'seçim' isyanı

Önümüzdeki haftadan itibaren aralarında Türkiye'nin en köklü üniversitelerinin de yer aldığı 37 üniversitede rektör adaylarını belirlemek için seçim yapılacak. Ancak bu yıl seçim takvimi akademisyenlerin isyanına neden oldu. Çünkü tam onlar tatile girdiğinde rektörlük seçimi için sandık kurulacak. 

Rektör adaylarını belirlemek için yapılan seçimler genel olarak haziran ayının ilk yarısında gerçekleşiyordu. Yani üniversiteler tatile girmeden, finaller tamamlandıktan sonra. Bu yıl ise takvim bir şaştı. Bu yılın seçimleri 20 üniversitede 12 Temmuz'da 17 üniversitede ise 26 Temmuz'da olacak. Bu tarihler oy kullanacak akademisyenler için "tatil" anlamına geliyor. 

Seçimlerin haziran ayında yapılmasını öngördükleri için birçok akademisyen ailesi ile birlikte bu tarihler için tatil planını kış aylarında yaptı. Kimi yurtdışına gidecek, kimi de yazlıklarına. Ancak rektörlük seçimleri yüzünden bazıları programlarını ertelemek zorunda kaldı.

BİR GECELİĞİNE OY KULLANMAYA GELECEKLER 
Görüştüğümüz akademisyenler, "Bu yıl seçimlerde katılım düşük olabilir, hatta ilk tur gerçekleşmeyebilir. Çünkü bazı arkadaşlar planlarını tatil programlarına para ödedikleri için iptal edemeyecek. Ancak Türkiye içinde kalan ve duyarlı olanlar bir geceliğine de olsa üniversitelerimize gelip, oylarımızı kullanacağız" diyor.

Eğer üniversitelerde yeterli çoğunluk sağlanamazsa seçimler iki gün ertelenecek. Çünkü seçim yapılabilmesi için birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şartı var. Bu sağlanamadığı takdirde toplantı 48 saat erteleniyor ve yeter sayı aranmadan seçim yapılıyor.  

ODTÜ REKTÖR ADAYLARI KİM OLDU?
Yeni rektörü en çok merak edilen üniversitelerin başında ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) geliyor. Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar 4'er yıllık iki dönemdir görevde olduğu için adaylığı söz konusu değil. Şu ana kadar ODTÜ'de rektör adaylığı için çıkan 5 isim var. Bunlardan biri Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Özgüven. 

Eğer diğer iki rektörde olduğu gibi "yardımcının rektörlüğü" geleneği sürerse Özgüven rektör adayı olarak en yüksek oyu alacak demektir. Çünkü Acar da bir önceki rektör Prof. Dr. Ural Akbulut'un yardımcılarından biriydi. Akbulut da ilk kez seçimle göreve gelen Prof. Dr. Suha Sevik'in yardımcısı olarak rektörlük seçimlerine girmişti. Neden seçimle diyoruz; malum 1992'de YÖK tarafından rektör atamaları sistemi son buldu ve bu tarihten sonra görev süresi dolan rektörlerin yerine seçim yapılan bugünkü sistem geldi. 

ODTÜ'de diğer rektör adayları ise Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersan Akyıldız, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Verşan Kök, İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Türer ile Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfur Öztürk. Henüz 6'ıncı aday yok. Zaten birçok üniversitede 6'ıncı hatta bazen 5'inci ve 4'üncü bile yasal aday sayısını tamamlamak için "zorunlu aday" oluyor. Aksi halde 6 adayı çıkaramayan üniversitede seçim tekrarlanıyor.

EN ÇOK OY ALAN ATANABİLECEK Mİ? 
YÖK ise üniversitelerden gelen 6 kişilik aday listesini 3'e indirip, Cumhurbaşkanı'na içlerinden birini ataması için gönderiyor. Geçmişte 1 oy alan adayın bile Cumhurbaşkanı önüne gittiği, hatta rektör olduğu günleri bile yaşadık. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç göreve geldiğinde en çok oy alan 3 adayı onay için Cumhurbaşkanı'na yollayacağını açıklamıştı. Bu durumda da üniversitelerde akademisyenin en çok oy verdiği 3 aday YÖK'ten, Cumhurbaşkanı'na aralarından birini seçmesi için gönderilecek. Ama en çok oy alan "rektör" olabilecek mi onu ağustos ayında göreceğiz.

Kaynak: Habertürk

06-07-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş