Arama sonuçları

Akademisyenlik elit mesleği değil

Akademisyenlik elit mesleği değil

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR), Türkiye’deki akademisyenlerin anne ve babalarının eğitim düzeylerini araştırdı. Araştırmada, Türkiye’deki profesörlerin yüzde 27’sinin babasının ilkokul mezunu olduğu belirlendi. Annesi ilkokul mezunu olan profesörlerin oranının ise yüzde 32 olduğu bildirildi.

BirGün'den Kardelen Tatar'ın haberine göre, ÜNÜAR’ın araştırmasında, Türkiye’deki akademisyenlerin yüzde 54’ünün annesinin, yüzde 31’inin ise babasının eğitim seviyesinin ilkokul ve altı olduğu kaydedildi. Araştırmaya göre, yüzde 73'ü okul öncesi eğitim almayan akademisyenlerin yüzde 32’si dört ve üzeri çocuklu ailelerden geliyor.

ANNELERİN YÜZDE 32’Sİ İLKOKUL MEZUNU

Araştırmada, akademisyenlerin anne ve babalarının eğitim durumlarına yönelik tespitler de yer aldı. Türkiye’deki profesörlerin annelerinin eğitim düzeyleri şöyle:

Yüzde 28’inin mezuniyeti yok
Yüzde 32’si ilkokul
Yüzde 7’si ortaokul
Yüzde 17’si lise
Yüzde 10’u lisans
Baba eğitim düzeylerinin dağılımı ise şöyle:
Yüzde 12’sinin mezuniyeti yok
Yüzde 27’si ilkokul
Yüzde 9’u ortaokul
Yüzde 14’ü lise
Yüzde 21’i üniversite

EN YÜKSEK ORAN İLKOKUL

Araştırmada, akademisyenlerin ailelerinin cinsiyete bakılmaksızın eğitim durumlarının toplam yüzdesi de yer aldı. Türkiye’deki akademisyenlerin anne ve babası üniversite mezunu olanların oranı yüzde 23’te kalırken yüzde 27’sinin ilkokul mezunu olduğu belirlendi. Yüzde 23'ünün ebeveynleri lisans, yüzde 19'unun ise lise düzeyinde eğitimi olduğu görüldü.

08-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş