Arama sonuçları

ALES sonuçları 5 yıl geçerli olacak

ALES sonuçları 5 yıl geçerli olacak

YÖK, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı’nın (ALES) kapsamı, soru sayıları ve süresi, test sayıları ile sınavın geçerlilik süresi ve  puan türlerinin hesaplanmasına yönelik eleştirilerin ardından düzenleme kararı aldı.  Buna göre ALES’te test sayıları ve soru sayıları azaldı, soru başına düşen süre artırıldı, bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltıldı. Ayrıca ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıktı. 2017 Ekim ayında yapılacak ALES’te, yapılan yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanacak. 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada “uluslararası benzer sınavlar inceleyerek, ilgili paydaşların ve alan uzmanlarının görüşlerini aldık. Konuya ilişkin oluşturduğumuz komisyon çeşitli alternatifleri değerlendirmiş ve neticesinde bu düzenleme yapılmıştır” ifadelerine yer verdi. 

İlk defa 1997 yılında Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) adıyla yapılmaya başlanan, 10 yıl sonra YÖK’ün 2 Şubat 2007 tarihli toplantısında, yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına atanmak için yapılması gereken sınav ile birleştirilerek sınavın adının Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (ALES) olmasına karar verilerek bu adla uygulanmaya başlanan sınavda yeni düzenlemeler ve detayları şöyle: 

TEST SAYILARI AZALTILDI:

Dört test/bölüm sayısı ikiye indirildi. Yeni ALES, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacak. Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırıldı. 

İÇERİKTE DÜZENLEME YAPILDI: 

ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacak. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlandı. 
ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlandı. 

SORU SAYISI VE SÜRE AZALTILDI: 

İleri düzey düşünme becerilerini ölçmesi ve zorluk düzeyi yüksek olması beklenen ALES’in tek oturum halinde yapılmasının, adayların zihni yönden sınava odaklanmasını ve motivasyonunu olumsuz yönde etkilediği, insani yönden doğal ihtiyaçlar da düşünüldüğünde soru sayısının fazla ve sınav süresinin uzun olduğu eleştiri konusu olması gerekçesiyle, sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecek. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlendi.

ALES EŞİT AĞIRLIKLI PUANI: 

Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale getirildi. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmedi, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin yüzde 50, Sözel Testinin de yüzde 50 etkili olmasına karar verildi. 

5 YIL GEÇERLİ OLACAK: 

ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartıldı. 

ESKİ ALES PUANLARI NE OLACAK?

 YÖK'ün ALES ile ilgili yaptığı bu düzenlemede merak edilen noktalardan biri de elinde ALES puanı olanların ne olacağı oldu. YÖK yetkililerinin verdiği bilgiye göre 5 yıl geçerlilik süresi daha önce ALES'e girenleri de kapsıyor. 

07-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş