Arama sonuçları

Ali Nesin lise kuracak: 1 yıl İngilizce hazırlık ve yatılı olacak

Ali Nesin lise kuracak: 1 yıl İngilizce hazırlık ve yatılı olacak

Ali Nesin lise kuracak: 1 yıl İngilizce hazırlık ve yatılı olacak. Matematik profesörü Ali Nesin Şirince’de Nesin Köyleri’ne bitişik lise kurmak için harekete geçti. Lise yatılı eğitim verecek ve bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı olacak.

ALİ NESİN LİSE KURACAK: 1 YIL İNGİLİZCE HAZIRLIK VE YATILI OLACAK

Ali Nesin, pervinkaplancom instagram hesabında canlı yayına katılarak yeni projesi hakkında bilgi verdi. İşte Nesin’in açıklamalarından satır başları:

LİSE NEREDE KURULACAK?

Yatılı bir lise olacak. Bizim köyde, Şirince’de. Dağ başında olacak yani. Burslu öğrenci alacağım elbette. Çoğunlukla akademisyenlere ders verdirteceğim. Yatılı okul olacağı için çocuklarla ders dışında da zaman geçirme şansımız olacak.

NASIL BİR LİSE OLMALI?

Ben lisede İsviçre’ye gittim ve ortaokulda Türkiye’deyim. Haylazdım, çalışkandım ama okuldan kaçardım. Okuldan kaçma oranım üçte ikiydi. Okula gitmek istemezdim. Ama kendim araştırma yapardım, evimde kimya laboratuvarım vardı, felsefe okurdum, roman okurdum, satranç okurdum, Franszca, Almanca, İngilizce kitap okurdum. Kaliteli geçirirdim bu kaçtığım zamanları. Bir sene sınıfta kaldım. Sonra her sene sınıfı geçtim ama her sene hem sonuncu olurdum hem de ceza alırdım. Sonra İsviçre’ye gittim, çok hoşuma gitti okul. Orada öğretmenlerle öğrencilerin bilgi paylaşımları olurdu. Öyle bir okul istiyorum. Ben özgürlüğü seviyorum. Özgürlük bana yarıyor. Ben okullardaki o disiplini sevmiyordum. Defter tut, kırmızı kalemle çiz. Sana ne benim nasıl not tuttuğumdan, değil mi yani? İsviçre’deki okulda bize güvenirlerdi. Çok boğucu bir disiplin yoktu. Biz hocalarımızla arkadaş gibiydik. Ama derste de sululuk yapmazdık. Böyle bir okul istiyorum.

OKUL NASIL KURULACAK?

Koronavirüs geçsin, bir kampanya başlatacağız. Yaklaşık maliyeti 10 milyar gibi olacak. Bu köy gibi bu lisenin de Türk halkının bir eseri olması lazım. Matematik köyü için herkes bağışta bulundu. Bu köylere az buz para harcanmadı. Lise de böyle kurulacak. Çünkü benim fabrikam yok, fabrikatör değilim. Arkamızda iki şey var, bir Aziz Nesin, bir de Türk halkı. Köy için kampanyayı doğru zamanda başlatmamız lazım. Bunun için de insanların geleceğe güvenmeleri ve koronavirüsün geçmesi lazım.

BU ELİT BİR PROJE Mİ OLACAK?

Bu proje elit bir proje ama elitlere eğitim başka, elit eğitim başka. Belki üst seviye eğitim demek lazım. Elit deyince olumsuz bir izlenim yaratıyor, sanki prenslere eğitim veriyormuşuz gibi.  

PROJE NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Bağış toplama süresi var. Sonra da yasal izin alma süresi var. En fazla iki yıl alacağını düşünüyorum.

BU LİSENİN FARKI NE OLACAK?

Her proje başlamadan önce bir eylem planı olmalı. Ama ilk amacım üniversite sınavlarına hazırlamak olmayacak. Ezber olmayacak. Problem çözmeyi öğrenecekler. Ne kadar engelleyebilirim bilmiyorum ama ezberi engellemek istiyorum. Bizim okulda her çocuğun bir hobisi olacak ve herkes bir konuyu diğerinden daha iyi bilecek. Seramik, jeoloji vs gibi. Ben liseyi İsviçre’de okudum. Müziğe, biyolojiye, matematiğe meraklı öğrenciler vardı. 15 yaşında bugün bir profesörün bildiği kadar matematik bilen arkadaşlarım vardı orada. Böyle bir sistem istiyorum, özgürlük istiyorum.

KAÇ ÖĞRENCİ ALINACAK, NASIL SEÇİLECEK?

5 yıl eğitim olacak. Bir yıl İngilizce hazırlık okunacak. Birkaç farklı seçme yöntemi olacak. Birincisi merkezi sınav, ikincisi kendimiz sınav yaparız, üçüncüsü de köye gelen çocuklar var, onlar arasından seçeriz. Ara sınıflara öğrenci almayacağız. Hazırlıktan itibaren başlayacaklar.

 

MATEMATİĞİ NASIL SEVDİRECEĞİZ?

Matematiği sevmek için pek zorlamaya gerek yok. Ben matematiği sevdirmeye çalışmıyorum, anlatıyorum. Sevilecek bir şey değil ki, 2 bin 500 yıllık bir uğraş. Ama çocuklar korkuyorlar, çünkü sınav var. Bir sınava gireceksin, hayatını etkiliyor. Korkarsın tabii, ben olsam ben de korkarım.

 

TEMEL BİLİMLERE İLGİ YOK MU?

Türkiye 2002 -2012 arasında muhteşem bir refah dönemi yaşadı. Dolar boldu ama bu bolluk üretmek için kullanılmadı. Para betona yatırıldı, yol yapıldı. Bas bas bağırıyordum o zaman, temel bilimlere yatırım yapın diye. Bunu ne dinlediler, ne duydular. Siyasetçilere bakın, Erdal İnönü dışında temel bilimci yok. Mühendisler hep gelmiş. Eğer o yıllarda temel bilimlere, Ar-Ge’ye gereken önem verilseydi Türkiye şu anda böyle olmazdı. ABD, Kore, Singapur, Japonya, Çin hep bunu yaptı. Orta gelir tuzağı diye bir şey vardır. Milli gelirin 4 bine çıkar, en fazla 10 bine çıkarsın, 15 bine çıkamazsın. O eşiği biz on yıldan beri geçemiyoruz. Temel bilimlere ve araştırma-geliştirmesine önem vermeden de geçemeyiz.

NESİN KÖYLERİ NASIL KURULDU?

Bu köyler bağışla ayakta durmuyoruz. Köyün inşaatı için bağış aldık ama işletme için bağış almıyorum, bağışları Nesin Vakfı’na yönlendiriyorum. Ben babamın ölümünden sonra ABD’den geldim. O zaman Bilgi Üniversitesi’nde matematik bölümünü kurmam istendi. Yapmışken iyi doğru bir şey yapayım Türkiye’nin ihtiyacını karşılayayım dedim. Türkiye’de elit eğitim yoktu. Boğaziçi, ODTÜ, bunlar var ancak seviyeyi giderek düşürüyorlardı. Harvard, MIT, Princeton, Yale’de görülen eğitimi çocuklar burada görmüyordu. Yılmadın, olağanüstü bir program yaptım. Çünkü o en iyi okullarda ya okudum, ya hocalık yaptım ya da bu okullarda ders veren arkadaşlarım vardı. Ama çocuklar yapamıyor, yapmıyorlar. Bilmiyorlar, çalışmanın ne demek olduğunu. Bilmedikleri için yapamıyorlar. Farkında değiller. Uluslararası olmanın ne demek olduğunu bilmiyorlar. Bu çocukları vakfa da aldım, tatile çıktık, Antalya’da, Bodrum’da, Gümüşlük’te yaz okulu yaptık, 80 kadar kişi geldi. Çok iyi gidiyordu bu proje. Sonra köy fikri geldi. Böylece köy kuruldu.

MATEMATİK KÖYÜ’NE KAÇ ÖĞRENCİ GELİYOR?

Yaz ve kış programları yapıyoruz. Her kademeden öğrenci geliyor. Geçen yıl 17-18 bin civarındaydı. Sayı giderek artıyor.

YAZ PROGRAMI İÇİN ALTERNATİF VAR MI?

Koronavirüs ile ilgili kimse ne olur bilmiyor. Bizim okullar haziran ortasında açılacak diyorlar ama emin de değiller. Bizim en yakın program 15 Haziran’da.

ALİ NESİN İLE YAPILAN YAYININ TÜMÜNÜ 24 SAAT INSTAGRAM HİKAYEDE, ARDINDAN DA pervinkaplancom YOUTUBE HESABINDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ

25-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş