Arama sonuçları

Alman Lisesi: Puanı, diplomasının özelliği, kontenjanı nedir?

Alman Lisesi: Puanı, diplomasının özelliği, kontenjanı nedir?

Kuruluş tarihi 1868 yılına kadar uzanan Alman Lisesi,  yabancı özel lise statüsünde. Okul öğrencilerini Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanına göre alıyor. Öğrencilerini hangi puandan ve yüzdelik dilimden alıyor? Diplomasının özelliği nedir? Bu yıl kaç öğrenci alacak? pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Alman Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Didem Veyisoğlu sorularımızı yanıtladı.

İşte sorular ve yanıtları:

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-2021/2022 kontenjanı nedir? Geçen seneye göre kontenjanda nasıl bir değişiklik oldu?

Hayır olmadı, 130 öğrenci alacağız.

-2020-2021 öğretim yılında okulun taban puanları ne olmuştu?

470.0000 ve puan değişmedi.

-Bu sene puanınızı ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz?

30 Haziran’da açıklayacağız.

HANGİ PUANDAN ALDI?

-Geçen sene okula en son giren öğrencinin puanı, yüzdelik dilimi ve başarı sırası nedir?  Bu öğrencinin hangi dersten kaç yanlışı var?

470 puan açıkladı, değiştirmedi

Okula giren en üst puan 492,5054, en düşük puan 475,474

En üst yüzdelik dilim: 0.04

En alt yüzdelik dilim:0.38

Hangi dersten kaç yanlış/boş?

Türkçe 3 yanlış, matematik 1 yanlış, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1  yanlış

HAZIRLIK ZORUNLU MU?

- Hazırlık tüm öğrenciler için zorunlu mu? Yeterlilik sınavıyla hazırlık geçmek mümkün mü?

Evet Hazırlık sınıfı tüm öğrenciler için zorunludur. Almanca eğitim veren okullardan gelen ve/ veya Almanca dersi görmüş olan öğrencileri Almanca seviye tespit sınavına sokuyoruz. Seviyeye göre Hazırlık sınıfında sınıf belirliyoruz.

-İkinci yabancı dil ya da diller nedir?

İkinci zorunlu yabancı dilimiz İngilizce.

UZAKTAN EĞİTİMDE NELER YAPILDI?

-Veliler uzaktan eğitim sürecinde yabancı dilin nasıl öğrenildiğini merak ediyorlar. Uzaktan dil öğreniliyor mu? Hazırlık sınıfı öğrencileri bu süreci nasıl geçirdi?

Tüm dünya diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da farklı bir süreç ile sınanıyor neredeyse 1,5 yıldan beri. Eğitim dediğimiz şeyin paydaşları öğretmen ve öğrencidir ve eğitimin yuvası sınıftır. Ben her zaman hayatlara dokunan kişilerin, yani öğretmenlerin öğrencileri ile yüz yüze geldiklerinde sonuç alınabileceğine inanan bir kişiyim. Özellikle yabancı dil ve bizim okulumuzun eğitim dili olan Almanca’nın sınıf ortamında ve yüz yüze haliyle en üst seviyede verimli olacağını düşünsem de içinde bulunduğumuz ve hepimiz için yeni bir deneyim olan uzaktan eğitim modeli ile yüz yüze eğitim gibi olamasa da öğretmenlerimizin özverili çalışmasıyla yabancı dilin tüm müfredata sadık kalınarak öğretildiğini ve müfredatın tamamlandığını ifade etmek isterim.

-Tüm öğrenciler açısından bakıldığında neredeyse 1.5 yıl uzaktan geçti. Bu süreç nasıl geçirildi? Özel programlar uygulandı mı?

Öğrencilerimize daha verimli eğitim verebilmek için dijital alt yapımızda önemli değişiklikler ve yatırımlar yaptık. Öğrencilerimiz kısa süreli okula gelebildikleri süreçte bile sınıf mevcudunun sadece yarısı okulda bulunabildi. Evden online katılan diğer yarısı ile okuldaki sınıf öğrencilerini entegre ederek eğitimi en üst düzeyde verebilmek için bu düzenlemelerin yapılmasına çok önem verdik. Özel program uygulanmadı ama müfredata uygun ve tüm müfredatın uygulanabilmesi için öğretmenlerimiz büyük gayret ve özveri ile çalıştı.

YABANCI ÖĞRETMEN SAYISI NEDİR?

-Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir?

Yabancı öğretmen sayısı: 43. Türk öğretmen sayısı: 38.  (2021-2022 eğitim ve öğretim yılı öğretmen sayısı)

-Şu anda toplam öğrenci sayısı nedir?

641

-Yatılılık yok ama şehir dışından gelen öğrenciler için konaklamada alternatif sunuluyor mu?

Okulumuzda yatılılık yok ama şehir dışından gelen öğrencilerimiz var. Bunu öğrencimizin velisine kayıt esnasında mutlaka söylüyoruz. Bu durumda öğrenciye kalacak yer ayarlamak velinin sorumluluğundadır. Kendileri yurt veya otel ayarlıyorlar. Veya aile yakınlarının yanında kalabiliyor öğrencimiz veya anne veya baba öğrenci ile İstanbul’a taşınıyor.

-Pandemi yüzünden şehir dışından gelen öğrenci sayısı azaldı mı?

Hayır.

ABITUR DİPLOMASI NEDİR?

-Diplomasının özelliği nedir? Abitur öğrencilere hangi olanakları sağlıyor? Tüm öğrenciler katılabilir mi? Abitur diploması almak istemeyene dil diploması veriliyor mu? Bu nasıl bir avantaj sağlar?

Alman Lisesi bakanlığımızın lise diploması yanında uluslar arası tanınmış bir diploma olan Alman Abitur diploması alma hakkı da tanımaktadır öğrencilerine. Abitur diploması almak için yapılan sınavlara tüm öğrencilerimiz girmektedir. Bu sınavda öğrenciler Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik, Almanca ve İngilizce derslerinden 12. Sınıfın 2. Döneminin başında yazılı, 12. Sınıfın Mayıs ayında ise sözlü sınavlara girerler. Bu sınavlarda başarılı olan öğrencilerimiz Abitur Diplomasını almaya hak kazanır. Bu yıl da yaklaşık olarak öğrencilerimizin  % 95’i başarılı olup Abitur diploması almaya hak kazanmışlardır. Abitur sınavları okul müfredatından olduğu için tüm öğrencilerin bu sınavlara katılımını bekliyoruz. Sınavın içinde Almanca sınavı da dahil olduğundan birkaç yıldan beri Alman makamlarınca ayrıca bir dil diplomasının verilmesi gerekmediği vurgulanarak Abitur diploması yanında başka dil diplomasının verilmemektedir. Öğrencilerimiz aldıkları bu diploma ile aynen Almanya’da Gymnasium’dan mezun olan bir Alman vatandaşı bir öğrencinin sahip olduğu üversite kabul koşullarına sahip olurlar.

BURSLU ÖĞRENCİ SAYISI NEDİR?

-Toplam öğrenci sayısı içinde burslu öğrencilerin oranı nedir?

Özel Alman Lisesi’nde burslu okumak mümkündür. Ama sadece öğrencinin başarısı bir kriter olarak ele alınmamaktadır. Ailenin ekonomik durumu da değerlendirmelerde diğer bir kriterdir. Başvuran öğrencilerimizin başarıları bir birine çok yakın olduğundan adil bir ayrım yapılamayacağını düşündüğümüzden diğer kriteri de değerlendirmelerimize katıyoruz. Okuyan öğrencilerimizden 95 öğrencimiz tam burslu ve parçalı burslu olmak üzere çeşitli oranlarda burslu olarak okumaktadır. Hazırlık sınıfına yeni kayıt olacak öğrencilerimizden de yine çeşitli oranlarda burslu öğrenci kabul edilecektir.

KİMLER BURS ALIR?

-Nasıl burs alınır, bursluluk şartları nedir?

Konuyla ilgili olarak ayrıntılı açıklamaların olduğu linki okulumuzun web sayfasında kayıt linki altında bulabilir velilerimiz. İstenilen tüm evrakları tam ve eksiksiz teslim edilmesine özellikle dikkat etmelerini rica ediyoruz velilerimizden. Aksi takdirde değerlendirme yapılamayacaktır..

-Burs 5 yıl boyunca sürüyor mu?

Öğrencimizin not ortalaması düşmediği ve disiplin kuruluna çıkmadığı sürece devam etmektedir.  Ancak her yıl burs evrakları yenilenerek belirtilen tarihlerde  başvuru yapılması gerektiğini önemle hatırlatmak isterim.

-Sporcu, sanat gibi burslar var mı? Yoksa yalnızca ailenin ekonomik durumu mu burs almayı sağlıyor?

Milli sporcularımız ile ilgili olarak burs imkanı bulunmaktadır. Başka bir burs çeşidi yoktur.

KAYITLAR NASIL OLACAK?

-Kayıtları nasıl yapacaksınız? Örneğin şehir dışından öğrenciler kayıtlarını nasıl yapacaklar? Önerileriniz nedir?
Okulumuz her yıl olduğu gibi diğer yabancı ve özel okullar ile beraber taban puanımız ile birlikte yayınlayacağı kayıt kabul kılavuzu esaslarına göre kayıt alacaktır. Bu yıl diğer yıllara göre kayıt süreci pandemiden ötürü farklı olacak. Sosyal mesafe kuralları uygulanacağından geçmiş yıllardaki gibi çok sayıda veli ve öğrenci okul bahçesine alınmayacak olup web sayfasında ilan edilecek kriterler doğrultusunda kayıt kabul edilecektir. Örneğin daha önceki yıllarda kayıt sürecinde bir aileden birkaç kişi ve öğrenci kayıt için okula gelebiliyordu. Bu yıl aynı geçen yıl olduğu gibi sadece bir kişi kabul edilecek. Anne veya baba veya vekalet verilen üçüncü kişi. Öğrenci okula alınmayacak. Bu sebeple bu yıl da web sayfasında yayınlanan bilgilerin takibi daha bir önem taşımaktadır. Hak kayıplarının yaşanmaması için takibin çok iyi yapılmasını öneriyoruz.

Ayrıntılı olarak da şöyle diyebilirim:

  • Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan merkezi liselere geçiş sınavlarından; öğrencilerin elde ettiği puanlar esas alınarak, puan sıralamasına göre Bakanlıkça özel okullara kayıt için belirlenen tarihler arasında ön kayıt ve kesin kayıt yoluyla okulun belirleyeceği taban puan esas alınarak öğrenci kaydeder.
  • Belirlenecek özel okulların kayıt tarihleri arasında, okul kontenjanı dolmadığı durumda, liselere geçiş sınavına katılan öğrencilerden başvuru yapanlar ön kayıt ve kesin kayıt yoluyla puan üstünlüğüne göre kontenjan dolana kadar kayıt edilirler.
  • Puan eşitliği durumunda doğum tarihine göre yaşı küçük olana öncelik verilir. Yine eşitlik bozulmazsa velilerin huzurunda kura çekilir.
  • Okula ön kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin puanı; öğrenci velisinin elektronik ortamda doldurduğu form aracılığıyla verdiği izin ile Bakanlığın merkezi sınav sonuçlarını duyurduğu web sitesi üzerinden Okul Kayıt Komisyonu tarafından alınır.
  • Öğrencinin Merkezi Sınav Puanı (MSP) 500 tam puan üzerinden sıralanacaktır.
  • Her ön kayıt döneminde, okulun ilan ettiği taban puan ile taban puanın üzerinde olan öğrencilerin ön kayıt başvuruları alınır, sıralamaları yapılır ve sıralamaya göre en yüksek puanlı öğrenciden başlanarak okulun kontenjanı kadar öğrencinin, kayıt yükümlülüklerini yerine getirmesi koşuluyla, 2021/2022 eğitim ve öğretim yılı için kesin kaydı yapılır.
  • Ön kayıt işlemlerinin ne şekilde yapılacağına dair bilgi kayıt takvimimizde bulunmaktadır.

 

SERBEST KAYIT DÖNEMİ UYARILARI

-Serbest kayıt dönemi için velilere uyarınız nedir? Nasıl takip etsinler?

Velilerimize öncelikle şunu belirtmek isterim ki serbest kayıt dönemi isteyen herkesi kayıt yaptırabileceği bir dönem değildir. Bu maalesef ki yanlış bilinen bir gerçektir. Bu dönemde de yine puan üstünlüğü esasına göre öğrenci kaydı yapılacaktır. Yani yine ön kayıt alınacak ve puan üstünlüğüne göre okulun kontenjanı kadar kayıt yapılacaktır.

PUANI EŞİT ÖĞRENCİLER

-Puanı eşit öğrencilerin yerleştirmelerinde hangi kriterleri kullanacaksınız? Yaşta eşitlik bozulmazsa ne yapacaksınız? En son kullanacağınız kriter ne olacak?

Puan eşitliği durumunda doğum tarihine göre yaşı küçük olana öncelik verilir. Yine eşitlik bozulmazsa velilerin huzurunda kura çekilir.

-Yedek liste kayıtlarında okulun kapısı kapandıktan sonra bahçede kalan velilerin sırayla kayıtları yapılırdı. Bu yıl için nasıl bir uygulama olacak?

Yukarıda belirttiğim gibi bu yıl da pandemi koşullarında kayıt yapılacağından en az sayıda velinin okul bahçesi ve binası içine alınması esası önem kazanacağından zaman dilimlerine göre veli içeriye kabul edilip kayıt yapılacaktır.

Temelde bir değişiklik yok. Puan üstünlüğüne göre sıralanmış listelerden, ön kayıt başvuru sayısına göre belirlenecek aralıklarla listeden sırayla isim okunarak velisi okulda bulunan öğrencilerin kayıtları yapılacaktır. Ayrıntıların hepsine velilerimiz kayıt kılavuzlarımızdan ulaşabilirler. Lütfen kılavuzları dikkatlice okusun velilerimiz ve her okulun kılavuzunda kurum imkanları göz önünde bulundurularak değişiklikler olabileceğini de lütfen atlamasınlar.

-Bu yıl okul tanıtımını nasıl yapacaksınız? Pandemi nedeniyle ziyaretçi kabul edecek misiniz? Yoksa tanıtım sanal ortamda mı olacak?

Pandemi sebebiyle bu yıl da okula ziyaretçi kabul etmiyoruz. Okulumuzun web sayfasında okulumuzun 3 D sanal tanıtım videosu mevcuttur.

-Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? İlk sırada hangi ülke, ülkeler yer alıyor? Geçen yıl mezun olan toplam öğrenci sayısı kaçtı ve kaçı yurtdışı-yurtiçi üniversitelere yerleşti?

2015: Yüzde 64.29

2016: Yüzde 77.34

2017: Yüzde 76.80

2018: Yüzde 79.53

2019: Yüzde 85.04

2020: Yüzde 82.4

İlk sırada yüzde 67 ile Almanya geliyor. İsviçre, Hollanda, İtalya, ABD, İngiltere izliyor.

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

İlk sırada mühendislik ve tıp geliyor. Bunu hukuk, işletme gibi bölümler izliyor.

30-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş