Arama sonuçları

Almanya'nın 'misafir işçileri'nin hikayeleri okul kitaplarında yer alacak

Almanya'nın 'misafir işçileri'nin hikayeleri okul kitaplarında yer alacak

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Alman ve Türk hükûmetleri arasında 60 yıl önce imzalanan İş Gücü Anlaşması ile Almanya gelen misafir işçilerin hikayelerinin okul kitaplarında anlatılmasını istedi.

60. YILINA GİRDİLER

Steinmeier, Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından Türkiye ile Almanya arasında imzalanan "İş Gücü Anlaşması’nın” 60. yıl dönümü vesilesiyle Berlin’deki "Haus der Kulturen der Welt" salonunda düzenlenen etkinlikte konuştu.

Burada, 60 yıl önce gelen ilk kuşak göçmenleri kutlamak için bulunduklarını belirten Steinmeier, "Biz onlara misafir dedik, komşu oldular" ifadesini kullandı.

Steinmeier, ilk neslin Almanya'ya gelişlerinde yaşadıklarına da değinerek, şöyle dedi: "Katlanmak zorunda oldukları aşağılayıcı tıbbi muayeneler sadece bir başlangıçtı. O döneme şahitlik edenler, tartıda 61 kilogram yerine 60 kilograma gelme umuduyla uzun saçlarını nasıl kestiklerini anlatıyorlar. Saçma ve yakışık olmayan bir tahayyül. Seçilmiş kadınlar ve erkekler bir belirsizlik yolculuğuna çıktılar. Gerekçeleri, umutları kadar farklıydı."

"MİSAFİR İŞÇİLERİN HİKAYELERİ OKUL KİTAPLARIMIZDA YER ALMAYI HAK EDİYOR"

Almanya’da çalışmak için annelerin çocuklarını Türkiye’de bıraktıklarını anımsatan Steinmeier ilk neslin çektiği zorlukları anlattı.

Steinmeier ülkeye gelen ilk neslin iyimserliklerinden ve gösterdikleri cesaretten etkilendiğini ve onların saygıyı hak ettiğini ifade ederek, şunları anlattı. “Misafir işçilerin hikayeleri okul kitaplarımızda ve anma kültürümüzde layık olduğu yeri almayı hak ediyor. Bir kenara not düşülmesi ülkemize yaptıkları katkılarının hakkını veremez. Birinci nesil Almanya'yı birlikte inşa ettiler. Ülkemizi ekonomik olarak, ama hepsinden önce insani açıdan zenginleştirdiler. Onların çalışkanlığı, tutkusu ve insanlığı ülkemizi bugün olduğu yere getirdi. Bunun için bugün, ilk neslin temsilcileri olarak bizimle birlikte olan sizlere derinden minnettarım,"

06-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş