Arama sonuçları

Amorf nedir, amorf nesil ne anlama geliyor?

Amorf nedir, amorf nesil ne anlama geliyor?

Amorf nedir, amorf nesil ne anlama geliyor? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 yıldır eğitim ve kültürde istenen ilerlemeyi sağlayamadıkları söylerken kullandığı ‘amorf nesil’ tanımı merak uyandırdı. Peki amorf ile ne anlatmak istedi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan, “Geçtiğimiz 18 yılda her alanda tarihi eserlere ve hizmetlere imza attığımızı ama eğitim ve öğretimde, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum” dedi. Erdoğan’ın konuşmasında şu tanımları yaptı: “Türkiye, kuru kuruya Batıcılık saplantısı yanında, yine aynı kaynağın ürünü pek çok sapkın ideoloji ve akımın zehrine de maruz kalmış bir ülkedir. Fikri iktidarımızı kökü ve ruhu itibarıyla bize ait olmayan bir medeniyete kaptırmamızın sebebi, bu sapkın akımların önlerinin bilinçli bir şekilde açılmasıdır. Fütüvvet ehli bir nesil yerine amorf bir nesil yetiştirme gayreti, ülkemize ve milletimize oldukça pahalıya mal olmuştur.”

AMORF NEDİR, AMORF NESİL NE ANLAMA GELİYOR?

Peki Erdoğan’ın konuşmasında amorf nesli tanımı ne anlama geliyor. Amorf bir kimya terimi ve “şekilsiz”, ‘biçimsiz’ anlamında kullanılıyor. Kendine özgü bir biçimi olmayan nesne. Vikipedi ise bu kelimeyi şöyle tanımlıyor:

“Amorf katı atomların kararlı bir kristal yapıya sahip olmadığı katılar için kullanılan terim. Yunanca, morphé kelimesinden türemiştir. Şekilsiz katı da denmektedir. Amorf katılar, gelişi güzel bir yapı gösterebilirler. Uzun süre beklemede akışkan olduğu gözlenmektedir.”

Tıbbi bir terim olarak da farklı anlamlarda kullanılıyor. Örneğin katı gibi görünmesine karşın pamuk helva kristalize olmadığından amorf olarak nitelendirilir. Yine bir başka örnek ise ruj. Bu da amorf yapılı bir maddeden. Bir başka örnek ise cam. Kristalize olmayan yapısı ve şekilsiz haliyle amorf katı olan bir sıvıdır. Bilindiği üzere sıvıların bir şekli bulunmaz ve içine kondukları kabın şeklini alırlar.

Kısaca Erdoğan, amorf nesil derken, şekilsizliği ifade ediyor ve sıvılar gibi içine kondukları kabın şeklinin alınmasına gönderme yapıyor.

20-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş