Arama sonuçları

Ankara Hukuk 95 yaşında

Ankara Hukuk 95 yaşında

Ankara Hukuk 95 yaşında. Cumhuriyetin ilk yükseköğretim kurumu olan ve “profesör” unvanının ilk kez kullanıldığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 95’inci yılını kutladı.  

Atatürk’ün bizzat talimatıyla 5 Kasım 1925’te kurulan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 95’inci yaşını törenle kutladı.

Hukuk Fakültesi Cemal Birsel Salonu’nda gerçekleşen törene Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen, akademisyenler ve davetliler katıldı.

ANKARA HUKUK 95 YAŞINDA

Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar dünyanın dört bir yanından öğrencilerin Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne öğrenci olarak geldiklerini belirtti. Adaletin tesisi, huzur ve mutluluğun temini için çalışıldığına işaret eden Ünüvar, “Bünyesinde böyle bir Fakülte olan Üniversitenin Rektörü olmaktan gurur duyuyorum” dedi. Rektör Prof. Dr. Ünüvar, Fakültenin tüm alanlardaki başarılarının yanı sıra özellikle deniz hukuku alanında dünyanın en iyisi olması için faaliyetlerini sürdüreceklerini ifade etti.

İLK KEZ “PROFESÖR” UNVANI KULLANILDI

O dönemde üniversite hocalarına “müderris“ deniyordu. Ancak Ankara Hukuk Mektebi kurucuları, kendilerine bu unvan ile hitap edilmesini istemiyorlardı. Akla gelen bir diğer sıfat “muallim” oldu. Ancak İstanbul Hukuk Fakültesi’nde “muallim” unvanının doçentliğe karşılık kullanılmasından dolayı, İstanbul’dan gelen Müderris Cemil Bilsel’in unvanının sanki doçentliğe düşürülmüş gibi algılanabileceği kaygısıyla bu unvan da kabul görmedi.

Bu sebeplerle, Ankara Hukuk Mektebi’nin kurucuları, ders verilecek kişilere “müderris” yerine gelecek uluslararası çalışmaları göz önünde bulundurarak “profesör” denmesine karar verdi.

Böylece Ankara Hukuk Mektebi’nde öğretimin başlaması ile birlikte “profesör” unvanı Türk yükseköğretim tarihinde ilk defa kullanıldı ve kelime Türkçeye girmiş oldu.

Fakültenin kurulmasının gerisinde yatan temel düşünce, çağdaş Cumhuriyet Hukukunu koruyacak, öğretecek ve geliştirecek iyi eğitimli hukukçulara duyulan acil ihtiyaç olarak belirlendi. Açılışını 1925’te yapan Atatürk, Hukuk Mektebi’nin kurulmasını Hukuk Devriminin başlangıcı olarak gördü.

 

09-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş