Arama sonuçları

Ankara Üniversitesi'nden yerli ilaç projeleri

Ankara Üniversitesi'nden yerli ilaç projeleri

Ankara Üniversitesi'nden yerli ilaç projeleri. Ankara Üniversitesi () Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, üniversitede hücre doku bankacılığından hücresel tedavilere, bio malzemeden gen tedavisine kadar birçok alanda araştırma yapıldığını belirtti.

İbiş, "Araştırmaların bir kısmında son faza girildi. Üniversitemizde şu anda en az 5 çalışma sonucu ürüne dönüşme aşamasında" dedi.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ'NDEN YERLİ İLAÇ PROJELERİ

İbiş, tıp fakültesi bünyesinde hem sağlık hizmeti hem bilimsel ve akademik çalışmalar hem de araştırma ve geliştirme projelerinin yapıldığını anlattı. İbiş, yeni yılla birlikte bu çalışmaların güçlenerek devam edeceğini dile getirdi.

Ankara Üniversitesinden mezun olan hekimlerin dünyada çok önemli üniversitelere kabul edildiğinin altını çizen İbiş, tıp fakültesinde 22 yüksek lisans ve 18 doktora programı, 250'ye yakın öğrenci bulunduğunu dile getirdi.

İbiş, tıp fakültesinde yapay zekadan madde bağımlılığına ve kişiselleştirilmiş tıbba kadar çeşitli programların olduğunu aktardı. İbiş, "Programlara her yıl 7-8 yeni program dahil ediliyor. Bu kapsamda 2020 yılında da 10 program daha dahil edeceğiz" dedi.

İbiş, fizik tedavi, göz, beyin cerrahisinin aralarında bulunduğu 6 kliniğin uluslararası, 11 kliniğin de ulusal akreditasyona sahip olduğunu vurguladı. İbiş, 2020-2021 yılları içinde tüm kliniklerin ulusal ve uluslararası akredite olması için çalışma yapılacağını bildirdi.

ŞU  ANDA EN AZ 5 ÇALIŞMA SONUCU ÜRÜNE DÖNÜŞME AŞAMASINDA

Üniversitelerinde yenilikçi ve yerli ilaç üretimi için çalışmalar yürüttüklerine dikkati çeken İbiş, şöyle dedi:

"Akıllı ilaçlar üzerinde duruyoruz. Virüslerin yapısını değiştirerek hastalığa yol açan etkene karşı savaşan akıllı sistemlerle ilaç geliştirme çalışmalarını yürütüyoruz. Bu kapsamda, hücre doku bankacılığından hücresel tedavilere, bio malzemeden kanser aşısı ve gen tedavisine, giyilebilir sensör teknolojisine yönelik birçok konuda araştırma yapılıyor. Daha da önemlisi bu çalışmaların bir kısmı şu an ürünleştirme boyutuna girmiş durumda. Bundan sonraki aşama olan ticaretleşme ve ürün haline gelme kısmı uzun solukludur. Üniversitemizde şu anda en az 5 çalışma sonucu ürüne dönüşme aşamasında.

Bunlardan biri, üst solunum yolları hastalıklarına yol açan bir grup virüsün DNA'sı dönüştürülerek kansere karşı savaşan bir ilaçtır. Bir diğeri radyoaktif maddelerin özel maddelerle birleştirerek onları hedeflenen organa yönlendirme ve orada kanser dokusunu yok edebilen hedefe yönelik bir üründür. Özellikle bu çok önemli bir çalışma çünkü tüm sistemi etkileyen kemoterapi ilaçlarından ziyade akıllı ilaçlarla sağlam dokuların ve organların zarar görmemesi sağlanabiliyor."

TEKNOPARKTA TIP ALANINDA 17 FİRMA HİZMET VERİYOR"

İbiş, hücre genetik çalışmaları kapsamında da ilaç aşamasına gelinen ürünler bulunduğunu aktardı. Nükleer tıp tetkiklerinde teşhis veya tedavi amaçlı uygulanan radyoaktif ilaçların çoğunun ithal olduğunu dile getiren İbiş, "Artık bizim hem Teknopark hem de hastanemizde radyofarmasötik üreten sistemler var" dedi.

 

İbiş, AR-GE çalışmalarının yapıldığı Teknoparkın gelişmekte olan Teknoparklar içinde ilk üçte yer aldığını belirterek, şöyle dedi: "Teknoparkta şu anda tıp alanında 17 firma hizmet veriyor. Tıp fakültesi, enstitüler ve merkezlerimizin Teknoparkın entegrasyonu ile kanserde immünoterapik ilaçlar üzerine çalışma yapılıyor. Probiyotik özellikli farklı mikroorganizmaların üretilmesine yönelik çalışma yapılıyor."

Yakın bir zamanda probiyotik geliştirme çalışmalarının ürüne dönüşmesinin beklendiğini aktaran İbiş, bir diğer araştırma grubunun dışarıdan beslenmeye yönelik ürünler üzerine olduğunu anlattı. 

20-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş