Arama sonuçları

Anne babanın eğitimi çocuğuna 125 puan fark attırıyor

Anne babanın eğitimi çocuğuna 125 puan fark attırıyor

Anne babanın eğitim düzeyinin çocuklarının akademik başarılarına nasıl yansıdığı bir kez daha 2022 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanlarının açıklanmasıyla ortaya çıktı. 1milyon 31 bin 799 öğrencinin katıldığı sınavda 48 ilden 193 öğrenci sorularının tümünü yaparak, tam puan aldı.

ŞAMPİYONLARIN KAÇI DEVLET OKULU ÖĞRENCİSİ?

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı LGS raporunda yine bu öğrencilerin devlet mi yoksa özel okullardan mı çıktığı belli değil. Sınavın ilk uygulanmaya başladığı 2018 yılında bu veri açıklanmış ve 18 şampiyonunun sadece 8 tanesinin devlet okulu öğrencisi olduğu belli olmuştu. Acaba bu kez 193 öğrencinin kaçı devlet okulu öğrencisi?

ANNE BABANIN EĞİTİMİ NASIL ETKİLİYOR?

Sınavın ortaya çıkardığı bir başka sonuç ise anne babanın sosyo-ekonomik düzeyinin çocuklarının başarılarında ne kadar etkili olduğunu göstermesi oldu. Sınav sonuçlarına göre anne babanın eğitim düzeyi çocukların başarılarında doğrudan etkili.

Anne eğitim düzeyi ilkokul olan öğrencilerin LGS ortalaması 259.97 iken, lisansüstü olan öğrencilerin ortalaması 385.65.  olduğu belirlenmiştir. Bu iki annenin çocukları arasındaki puan farkı 125.68. Kısaca annenin eğitim düzeyi yükseldikte çocuğunun akademik başarısı da artıyor.

Babaya gelince; babanın da eğitim düzeyi arttıkça çocuğunun başarısı artıyor. Babası ilkokul mezunu olan çocuğun LGS puanı ortalama 268.97 iken, lisansüstü olan çocuğun puan ortalaması 392.11. Babaları farklı eğitim düzeyindeki bu çocuklar arasında puan farkı 123 oluyor.

ÖZEL VE DEVLET OKULLARI ARASINDA FARK

Peki şampiyonların hangilerinin devlet-özel okul öğrencisi olduğu gibi bir başka paylaşılmayan veri de özel okul ile devlet okulları öğrencileri arasındaki puan farkı. 2018’de bu puan farkı 82 olarak açıklanmıştı. Daha sonra da bir daha paylaşılmadı.

 

 

30-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş