Arama sonuçları

AÖF gelirlerinin yüzde 80'i YÖK’e aktarılacak

AÖF gelirlerinin yüzde 80'i YÖK’e aktarılacak

AÖF gelirlerinin yüzde 80'i YÖK’e aktarılacak. Başta Anadolu Üniversitesi olmak üzere açıköğretim hizmeti veren yükseköğretim kurumlarının gelirlerinin yüzde 80’i bundan sonra YÖK’ün olacak. TBMM’de Genel Kurul’da kabul edilen 28 maddelik Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yasalaşmasıyla birlikte başta Anadolu Üniversitesi’nin milyonlarca liralık açık öğretimden gelen gelirleri YÖK’e aktarılmış olacak.

Yükseköğretimde yeni düzenlemeler getiren yasada yer alan maddeye göre açıköğretim hizmeti veren yükseköğretim kurumlarının döner sermaye işletmelerinin gelir fazlasının yüzde 80’i 3 ayda bir YÖK Başkanlığı hesabına aktarılacak. Bu tutar devlet yükseköğretim kurumlarına kaynak aktarmak suretiyle doktoralı bilim insanı ve araştırmacı yetiştirilmesi için kullanılacak.

 

AÖF GELİRLERİNİN YÜZDE 80'İ YÖK’E AKTARILACAK

 

CHP Milletvekili Utku Çakırözer yasayla Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi gelirlerine el konulacak düzenleme yapıldığını söylüyor. Bu kanunla birlikte 1982 yılından bu yana milyonlarca vatandaşın üniversite eğitimi almasına sağlayan açıköğretim sisteminin temelinin yok edildiğini ve gelirlerine el konulacağını anlatan Çakırözer şöyle konuşuyor:

“Şu anda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in Anadolu Üniversitesi’ne ve Türkiye’ye kazandırdığı açık öğretim modeli bizim aynı köy enstitüleri, halk evleri gibi vatandaşa fırsat eşitliği sağlayan bir modeldir. Şimdi onun paralarına el koyuyorsunuz. Bunlar yanlış adımlardır. 2009 yılından bu yana açıköğretim fakültesinin 1.750 milyar TL’si alınarak Anadolu Üniversitesi bütçesinden önce Maliye’ye sonra YÖK’e verildi. Şu anda yapılan bu işlemin kanuna dökülmesi.

HÜKÜMETLER ÜNİVERSİTELERİN PARALARINA EL KOYMAZ

Dünyanın hiçbir yerinde hükümetler üniversitelerin paralarına bu şekilde el koymazlar. Doktora eğitimi için bu paralar kullanılacak deniliyor. Anadolu Üniversitesi’nin zaten doktora programları var. Bu programlarda eğitim gören öğrencileri var. Ayrıca YÖK’ün yurtdışına gönderdiği bir bölümünü tenzip ediyorum kimlerin eğitildiğini çok yakından biliyoruz. Bu gerekçeyle açıköğretimin parasına el konması kabul edilemez.

Ayrıca koronavinüs salgının yaşandığı bu günlerde uzaktan eğitime aslında ne kadar ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Keşke el konulmak istenen bu parayla uzaktan eğitimin altyapısı oluşturulsaydı.

BU PARA ÇOK FAZLA DİYORLAR

Komisyonda da dile getirildiği gibi eğer bu para fazla deniliyorsa o zaman bu parayı öğrencilerden almayalım. Açık öğretim öğrencileri zengin öğrenciler değil ki, birçoğu çalışarak okumaya çalışıyor. Madem fazla geliyor bu para almayalım, madem alıyoruz onların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanalım. “

 

2 MİLYON PASİF ÖĞRENCİNİN KAYDI SİLİNECEK

Ayrıca bir başka düzenleme daha geldi. Açıköğretim öğrencileri 4 dönem üst üste katkı payı veya öğrenim ücretini ödemezse ilişiği kesilecek. Yani kayıtları silinecek, atılacak. 2 milyon pasif öğrenciyi açık öğretimden çıkarıp sistemin özünü de yok ediyorsunuz."

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ GELİRİ NEDİR?

Anadolu Üniversitesi açık öğretimin yıllık 600 milyon liranın üzerinde geliri olduğu belirtiliyor. 2009 yılından bu yana giderlerinden sonra kalan geliri de Maliye’ye aktarılıyor. Şimdi bu aktarma doğrudan YÖK’e yapılmış olacak.

GEÇEN MADDE NE DİYOR?

Söz konusu madde şu şekilde:

Açıköğretim hizmeti veren yükseköğretim kurullarının döner sermaye işletmelerinin açıköğretim fakültelerine ait alt hesaplarında oluşan gelirler, münhasıran bu faaliyetlerin gerektirdiği giderlerde kullanılacak. Bu hesaplarda üçer aylık dönemler itibarıyla oluşacak gelir fazlalarının yüzde 80'i, her 3 ayda bir, izleyen ayın 15'ine kadar YÖK Başkanlığı muhasebe birimi hesabına aktarılacak. Aktarılan bu tutar, Başkanlık bütçesine kaydedilecek ve devlet, yükseköğretim kurullarına kaynak aktarmak suretiyle doktoralı bilim insanı ve araştırmacı yetiştirilmesi için kullanılacak. Devlet üniversitelerinde bulunan, YÖK tarafından belirlenecek öncelikli alanlarda yapılan doktora programlarındaki öğrencilere, Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'a tabi olmaksızın burs verilebilecek. Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girecek.

15-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş