Arama sonuçları

'Asansördeki bulaş riskini azaltan proje' ile TÜBİTAK finalindeler

'Asansördeki bulaş riskini azaltan proje' ile TÜBİTAK finalindeler

Gaziantep'teki 3 lise öğrencisi, asansörlerdeki bulaş riskini azaltmayı öngören projeleriyle TÜBİTAK 52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge birincisi oldu.

Özel bir okulun 9. sınıf öğrencileri Yiğit Settar Evgülü, Gökçe Bilge, Mustafa Ali Şahin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde asansördeki bulaş riskini azaltmak üzere çalışma başlattı. TÜBİTAK 52. Lise öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda proje bölge birincisi oldu.

Projede yer alan 9. sınıf öğrencisi Mustafa Ali Şahin de kapalı alanlarda bulaş riskinin daha fazla olduğunu görünce böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.

KAPALI ALANDA BULAŞ RİSKİ FAZLA

Asansörlerde kullanılan mevcut havalandırma sisteminin bulaş riskini artırdığına dair bilimsel araştırmalar olduğuna işaret eden Şahin, şöyle devam etti:

"Bunu engellemek için mevcut havalandırma sistemini değiştirmeye karar verdik. Laboratuvarlarda ve ameliyathanelerde de mikro partikürlerin yayılmasını engelleyen laminar akımı asansör kabinine entegre ettik. Projemizde havayı üstten iten alttan çeken iki ayrı fan var. Üstten havayı iten fanda tampon bölge var. Tampon bölgeyi kullanmamızın sebebi merkez ve kanat ucundaki akım farkı nedeniyle türbülans oluşuyor. Türbülansın oluşmasını istemiyoruz çünkü virüsün yayılmasına sebep oluyor. Tampon bölge akımı dengeleyip hepa filtreye havayı gönderiyor. Hepa filtre de akımı düzenli şekilde aşağıya indiriyor ve aynı zamanda alttaki fan da havayı çekip dışarıya tahliye ediyor."

Öğrencilerden Yiğit Settar Evgülü ve Gökçe Bilge ise projenin çalışma prensibine dair bilgiler verdi.

12-04-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş