Arama sonuçları

Atama kriteri: Liyakat değil, ‘ilahiyat’

 Atama kriteri: Liyakat değil, ‘ilahiyat’

Atama kriteri: Liyakat değil, ‘ilahiyat’. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk göreve geldiğinde bundan sonra atama kriterinin ‘liyakat’ olacağını söylemişti. Ancak eğitimcilere göre yapılan atamalar bu kuralın geçerli olmadığını gösteriyor. Likayat yerine ‘ilahiyat ya da imam hatip mezunu’ olmanın yeterli olduğunu belirtiyor.

Son örnek ise Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olması nedeniyle Meclis’te düzenlenen yemin töreninde salonu terk eden CHP’lilere yönelik, “Neden acaba? Kılıçdaroğlu ve diğer CHP’lilerin dağlarda piknik yapan ve daha önce şehir merkezlerinde barikat kuran arkadaşlarını öldürttüğü için olabilir mi?” ifadelerini kullanan Seyfullah Okumuş, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü olarak görevlendirildi.

ATAMA KRİTERİ: LİYAKAT DEĞİL, ‘İLAHİYAT’

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anısına basılan 1 TL’lere ilişkin, “Reisin göreve başlaması anısına bastırdığı para. Kimse korkmasın, reis İnönü gibi yapmaz” yorumunda bulunan Okumuş, tartışmalı bir isim.

Öğrencileri velilerinin izni olmadan götürdüğü, “Peygamberimiz ve Gençlik” konferansına konuşmacı olarak, “LGBT’ler hastadır” diyen İbrahim Emiroğlu’nu davet eden Okumuş’un iş yaşamında yükselişi de dikkati çekti.

HIZLA YÜKSELEN İSİM

Yöneticilik yaşamına Konak Hakimiyet-i Milliye İlköğretim Okulu’nda müdür yardımcısı olarak başlayan Okumuş, Karşıyaka Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nde yaptığı okul müdürlüğünün ardından sırasıyla İzmir Güzelbahçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Aydın İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı ve Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerine yükseldi.

Daha önce de Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü olduğu dönemde, “Kadınlar dayak yiyorsa şükretsin” ifadesini kullanan Nurettin Yıldız’ın kitaplarını okullarda dağıtan Cemal Yılmaz, Maraş Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanmıştı.

Böylece MEB’de, yolu ilahiyat fakültesinden ya da imam hatipten geçen yönetici sayısı 32’ye yükseldi.

KRİTER OLARAK KULLANILAN ÖLÇÜT

Eğitim İş’in yaptığı araştırma, Türkiye genelindeki özgeçmişine ulaşılabilen 69 il milli eğitim müdürünün 32’sinin imam hatip ya da İlahiyat Fakültesi mezunu olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, İl milli eğitim müdürlerinin eğitim geçmişleri, şöyle sıralandı:

İŞTE İL MÜDÜRLERİNİN EĞİTİMİ

♦ 69 il müdürünün sadece bir tanesi ortaokulu imam hatipte okumuş, lise ve üniversite öğrenimleri bu alanda değil.

♦ 69 il müdürünün dört tanesi İHL’de okumuş, ortaokul ve üniversite öğrenimleri bu alanda değil.

♦ 69 il müdüründen 11’i İlahiyat Fakültesi mezunu.

♦ Milli eğitim müdürlerinin ikisi hem İHL hem de imam hatip ortaokulunda okuduğu halde üniversite öğrenimleri bu alanda değil.

♦ İki il müdürü, hem ortaokulu hem de üniversiteyi bu alanda tamamlasa da akademik eğitim veren liselerden mezun.

SÖYLEMLER LAFTA KALDI

Atamalarda liyakatın yok sayıldığını söyleyen Eğitim İş yöneticisi Maksut Balmuk, “Eğitim bilimsellikten uzaklaştığı ve imam hatip dayatması sürdüğü müddetçe ne yaparsanız yapın başarı gelmeyecek” dedi. Tartışmalı atamalara yeni dönemde de devam edildiğine dikkati çeken Balmuk, “Eğitim Vizyonu’nda liyakatın önceleneceği yönündeki söylemler lafta kaldı” diye konuştu. Balmuk, liyakatin yerini ilahiyat ve imam hatip mezunu olmanın aldığı dönemlere geçildiğine vurguladı.

 

11-12-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş