Arama sonuçları

Avustralya'da üniversite hazırlık ile başlıyor

Avustralya'da üniversite hazırlık ile başlıyor

İngilizceniz yurtdışında okumak için yeterli olmayabilir. Ancak merak etmeyin. Avustralya'da üniversiteler İngilizceniz yetersiz olsa da kabul veriyor. Tek şart önce hazırlık okuyacaksınız ve başarılı olacaksınız. Sonra da üniversite eğitimine başlayabilirsiniz.

Avustralya'da nasıl üniversite eğitimi alabileceğinize ilişkin sorularımızı Avustralya İstanbul Başkonsolosluğu'ndan Barış Satar yanıtladı. İşte bu ülkede üniversite eğitimi ile bilmek istediğiniz ayrıntılar:

YGS YA DA LYS PUANI GEREKİYOR MU?

Hayır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ya da Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanlarınızın üniversitelere başvurularda bir önemi yok.

LİSE MEZUNİYET DERECESİ ÖNEMLİ Mİ?

Evet önemli. Üniversiteler öğrencileri mezun oldukları liselere göre değerlendiriyor. Üniversite kabullerinde lise diploma notu, yabancı dil bilgisi gibi unsurlar etkili oluyor.

DİL BİLMESEM DE BAޞVURABİLİR MİYİM?

İngilizceniz yetersiz olsa da akademik başarınızı kanıtlarsanız üniversitelerden şartlı kabul alabiliyorsunuz. Bu sistem “Paket kabul” diye adlandırılıyor. Üniversite programına başlamadan önce Avustralya'da İngilizce kursuna gidiyorsunuz. Bu kursu eğer lisans ya da lisanüstü eğitim alacağınız üniversitede alırsanız tekrar bir İngilizce yeterlilik sınavına girmeden akademik programa kayıt yaptırabiliyorsunuz.

YILLIK ÖОRENİM ÜCRETLERİ NEDİR?

Üniversitelerde öğrenim ücretleri sayısal, sözel, teknik ve sosyal programlara göre değişiklik gösteriyor. Yüksekokul ve sertifika programları 7 bin ve 20 bin Avustralya doları arasında iken, akademik hazırlık programları 9 bin ile 14 bin Avustralya doları arasında değişiyor. Lisans programları için yıllık ücretler işletme, ekonomi, hukuk, bilim, mühendislik ve teknik ağırlıklı programlar 14 bin ile 35 bin, yüksek lisans programlarında 15 bin ile 36 bin Avustralya doları arasında.

MESLEKİ EОİTİM PROGRAMLARI VAR MI?

Evet var. Avustralya’da lisans ve yüksek lisans eğitimi sunan devlet ve özel üniversitelerin yanı sıra öğrencileri daha çok kariyer hayatına hazırlayan mesleki eğitimi veren TAFE College’lar ve Vocational School’lar var. Bu okullarda eğitim süresi genellikle 6 ay, bir yıl ya da iki yıl. Okullar, farklı seviyelerde sertifika ve diploma programlarının yanı sıra bir ya da iki yıllık önlisans diplomaları da veriyor.

OKURKEN ÇALIޞMA HAKKIM VAR MI?

Evet. Öğrencilerin haftada 20 saat çalışma izni var. Tatillerde ise yasal olarak tam zamanlı çalışma şansınız bulunuyor. Çalışma izni alabilmek için 3 aydan uzun süreli bir programa kayıt yaptırmanız gerekiyor. Program başladığı andan itibaren de çalışma izni alıyorsunuz. Bulduğunuz işte saatte en az 10 Avustralya doları kazanabiliyorsunuz. Eğer ofis işlerinde ve üniversitede çalışırsanız bu kazanç 15 ile 20 Avustralya doları arasında değişiyor.

MEZUNİYETTEN SONRA ÇALIޞMA İZNİ VERİYOR MU?

Avustralya’da lisans ya da en az iki senelik tezsiz bir master programını bitirirseniz 2 , tezli programı bitirenler 3, doktora yapanlar 4 yıl yasal çalışma hakkına sahip.

BURS BULMA ޞANSIM VAR MI?

Üniversiteler öğrencilerine burs veriyor. Ayrıca Avusturalya Hükümeti'nin Endeavour Bursları da yabancı öğrencileri kapsıyor.

EN DOОRU BAޞVURU ZAMANI NEDİR?

Avustralya’ya üniversite başvuları iki ayrı dönemde yapılıyor. En yaygın program başlangıçları şubat ve temmuz aylarında. Bazı üniversiteler 3 ayda bir kez yani ekim ve mayıs aylarında da başvuru kabul ediyor.

VİZE ALIRKEN GİDECEОİMİZ OKUL ÖNEMLİ OLUYOR MU?

Evet oluyor. Mutlaka kayıt yaptırdığınız okulun akredite olmuş olması ve devam edeceğiniz programlarında 'Commonwealth Register of Institutions and Courses for Overseas Students- CRICOS' tarafından onaylı olması gerekiyor. CRICOS onay kodu olmayan bir program için öğrenci vizesi almanız mümkün değil.

VİZE İÇİN NE KADAR PARAM OLDUОUNU GÖSTERMELİYİM?

Aylık yaşam giderleri olarak vize başvurularında 475 Avustralya doları baz alınıyor.

Fotoğraf: Avustralya İstanbul Başkonsolosluğu'ndan alınmıştır

01-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş