Arama sonuçları

Aynı okul türü yoksa nasıl başka şehirde sınava girecekler?

Aynı okul türü yoksa nasıl başka şehirde sınava girecekler?

Aynı okul türü yoksa nasıl başka şehirde sınava girecekler? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzaktan eğitimin 22 Ocak’a kadar süreceğini, ortaokul ve liselerde ise her dersten bir yazılı sınav yapılacağını genelge ile duyurdu. Bu genelge ile birlikte ilk kez alınan bir karar da eğer öğrenci isterse başka şehirde sınava girebilecek.

Burada kural okudukları okul türü ile aynı okul olması. Bunun için veliler 28 Aralık’a kadar dersleri belirleyip bulundukları ildeki okul müdürlüğüne başvuracak. Bir de okudukları okulların müdürlerini bilgilendirecek. Sınava girdiği okul müdürü puanları, öğrencinin kayıtlarının olduğu okula elektronik ortamda bildirecek, sınav evraklarını da ulaştıracak.

AYNI OKUL TÜRÜ YOKSA NASIL BAŞKA ŞEHİRDE SINAVA GİRECEKLER?

Peki aynı okul türü olmayanlar ne olacak?

İşte bu hem okul yönetimlerinin hem de velilerin en çok sorduğu soru. Öncelikle Kabataş, Cağaloğlu, Kadıköy gibi hem yatılı eğitim veren hem de hazırlık sınıfı olan okulları düşünelim. Anadolu liseleri arasında hazırlık sınıfı olanlar sayılı sayıda okullar. Peki bu okulların özellikle yatılı öğrencileri aynı türde okulu bulundukları il ve ilçelerde nasıl bulacak?

Burada çözüm biraz da okulların inisiyatifinde oluyor. Hem öğrencinin okuduğu hem de bulunduğu şehirdeki okulda.

HAZIRLIK SINIFI OLAN LİSELER

Hazırlık sınıfı bulunan bazı Anadolu liselerinin bulduğu çözümlerden birisi, öğrencinin bulunduğu ildeki Anadolu lisesi ile anlaşarak, soruları onlara yollamak. Aynı anda hem İstanbul hem de diğer şehirlerdeki öğrencileri sınava sokmak. Sınav kağıtlarını okumayı öğrencinin sınava girdiği okula bırakacaklar. Ama okula da tam bir puanlamayı gönderecekler. Yani hangi soru nasıl puanlanacak.

Bazı okulların çözümü ise öğrencinin bulunduğu ildeki lisenin sorularını da hazırladığı sınava girmesi. Bu okullar tüm derslerden soruları yollamayacak ama o okulda olmayan seçmeli dersler gibi bazı derslerin sorularını yollayabilecekler.

Burada öğrencinin bulunduğu ildeki Anadolu lisesinin tutumu çok önemli. Gelen mesajlardan bazı illerdeki okul yönetimlerinin “Bu da nereden çıktı, kendi okulunuzda sınava girseniz daha iyi olur” diyerek, velilere yardımcı olmadıklarını anlıyoruz.

Peki bu okulların sorunlarının bu şekilde çözüleceğini düşünelim:

SAYISAL DERSLERİ DE YABANCI DİLDE VERENLER

Ama Galatasaray, İstanbul Erkek gibi Anadolu liselerinin yatılı öğrencileri ne olacak? Çünkü bu okullarda sayısal dersler de yabancı öğretmenler tarafından veriliyor. Bu öğrenciler hangi okullarda sınava girebilecekler. Bu okullarda da soruların öğrencilerin bulundukları illerdeki okullara gönderilmesi gibi seçenekler tartışılıyor. Ancak yabancı öğretmenler bu seçeneğe sıcak bakmıyor. Bir de bazı sınavlar yabancı dilde dinlemeye, konuşmaya dayalı sınavlar var. Bunlar nasıl yapılacak? Türkçe derslerden bulundukları ilde öğrenci sınava girse bile bu sınavlar için okullarına gelmeleri gerekecek. Bu durumda da 3 sınav için kayıtlı olduğu okula gelmek zorunda kalacak öğrenci neden diğer derslerden başka okulda sınava girecek?

İşte bizim gibi okullarda da bu sorulara yanıt aranıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ise Galatasaray, İstanbul Erkek gibi yabancı dilde eğitim yapan okullarda yaşanacak bu sorunları dikkate almamış görünüyor. Bulunduğunuz ildeki “aynı okul türünde sınava girebilirsiniz” derken tüm okulların aynı olduğunu düşünmüş.

Umarız MEB, önümüzdeki günlerde bu okullarla ilgili okul yönetimlerinin de çözümlerini kolaylaştıracak yollar bulacaktır.

ÖĞRETMENLER GERİ DÖNEMEZSE NE OLACAK?

Bu okullarda yaşanan başka bir endişe ise yeni koronavirüs. Nedenini bir okul yöneticisi şöyle anlatıyor: “Öğretmenler Noel tatili için ülkelerine gidiyor ve bazıları da gitti. Yeni tip koronavirüs yani mutasyona uğrayan virüs İngiltere’de görüldü ve sınırlar kapatıldı. Öğretmenlerimizin de gittiği Almanya, Fransa gibi ülkelerde de mutasyona uğrayan virüs görülür ve sınırlar kapatılırsa geri dönemezler. O zaman yabancı öğretmenlerimizin yapacağı sınavlar ne olur?”

Bu sorunun yanıtını da yakında öğreneceğiz gibi duruyor.

22-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş