Arama sonuçları

AYT sorularını öğrenciler nasıl değerlendirdi?

AYT sorularını öğrenciler nasıl değerlendirdi?

AYT sorularını öğrenciler nasıl değerlendirdi? Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) puanları ile lisans programları tercih ediliyor. Bu yıl lisans programlarını tercih etmek için gereken baraj 180’den 170 puana düşürüldü. AYT sonucunda öğrencilerin Sayısal (SAY), Sözel (SÖZ) ve Eşit Ağırlık (EA) puanları hesaplanacak.

AYT’de 4 test yer alıyor. Öğrenciler tercih yapacakları puan türlerine göre iki testi çözüyor. AYT'de "Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1" testi 40 sorudan oluştu. Bu testte adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1'den 10, coğrafya-1'den 6 soru yanıtladı. "Sosyal bilimler-2" testi 40, matematik testi 40, fen bilimleri testi de 40 soru yer aldı. Sosyal bilimler testinde tarih-2'den 11, coğrafya-2'den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru vardı.  Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde.  

Peki öğrenciler soruları nasıl değerlendirdi? FMV Işık Okulları öğrencilerinden Arda Görgülü, Esmenaz Işık, Ezgi Gençir ile İlkim Alikalfa şöyle değerlendirdi:

AYT SORULARINI ÖĞRENCİLER NASIL DEĞERLENDİRDİ?

“TYT ile kıyaslandığında AYT soruları daha kolaydı. Dili daha anlaşılırdı, seçenekler TYT’de olduğu gibi güçlü çeldiricilerden oluşmuyordu. Beklediğimiz dışında kolay bir sınav oldu. Biraz biyoloji soruları zorluydu ama yine de beklenen kadar değil. Edebiyatta Cumhuriyet dönemine ilişkin neredeyse hiç soru sorulmadı. Edebiyat sorularının kolay olması ise sayısal öğrencilerinin eşit ağırlık öğrencilerinin önüne geçmesine neden olacak. Çünkü özel bir çalışma yapmadan sadece derslerde gördükleri ile çözebilecekleri sorulardı. Matematik soruları da alan sınavına göre o kadar da zor değildi. Bu sınav 2018 ve 2019 AYT ile kıyaslandığında daha kolay sorulardan oluşuyordu. Matematik soruları içinde yeni nesil sorular yoktu. Klasik sorulardı. Aslında AYT'de çok da yeni nesil soruları çıkmadı.”

YKS PUANLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YKS puanları 28 Temmuz’da açıklanacak. Öğrenciler sonuç belgelerinde TYT, SÖZ, EA, SAY ve DİL puanları ile başarı sıralarını görebilecekler.

28-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş