Arama sonuçları

Bakan Özer: 1 milyon gencimizi inşallah meslek eğitim merkezleriyle buluşturacağız

Bakan Özer: 1 milyon gencimizi inşallah meslek eğitim merkezleriyle buluşturacağız

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılış töreni, Bağcılar'daki Demirören Medya Center'da yapıldı. Açılışa, Bakan Özer ve eşi Nebahat Özer, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, bazı basın mensupları ve davetliler katıldı.

Özer, Milli Eğitim Bakanlığı ile Demirören Medya arasındaki iş birliği neticesinde Türkiye'de ilk ve tek olan lisenin açılışına gelenleri selamladığını söyledi. Özer, şöyle devam etti:

"Onyıllardır iş gücü piyasasının 'Aradığım elemanı bulamıyorum' sözünün bu semalarda yankılandığı bir döneme tanıklık ettik. Bizler katsayı uygulaması kaldırıldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu süreci hızlı bir şekilde toparlayabilmek için çok çaba sarf ettik. En son yapmış olduğumuz en önemli adım aslında mesleki eğitimdeki paradigma değişimi, işverenlerin, iş gücü piyasası temsilcilerinin sürece aktif olarak katılımlarını sağlamaktır. Özel sektörle birlikte tüm müktesebatı kullanarak tüm süreçleri birlikte planlamak, programlamak ve bu ülkenin tüm müktesebatını mesleki eğitimin içerisine aktarmak durumundayız. İşte bu atmış olduğunuz adımlarla, sektörün tüm temsilcileriyle, mesleki eğitim vermiş olduğumuz tüm alanlarda artık müfredatı birlikte güncelliyoruz. Öğrencilerin işletmede beceri eğitimlerini birlikte planlıyoruz. Mesleki eğitimin kalitesi için çok kritik olan mesleki alan ve atölye öğretmenlerinin iş gücü piyasası işbaşı eğitimi ve mesleki gelişim eğitimleriyle birlikte planlıyoruz. İşte en son vücut bulduğu lise açılışını yapmış olduğumuz lise."

Özer, mesleki eğitimin giderek hiçbir yere yerleşemeyen, öğrencilerin zorunlu olarak gittikleri bir okul türüne dönüşmesinden yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci alan okullar haline geldiğini dile getirdi. 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ

Türkiye'de mesleki eğitim merkezlerinin pek bilinmediğini vurgulayan Özer, şunları kaydetti:

"Bugün mesleki eğitim merkezine kaydolan bir öğrencimiz, bir gencimiz ayda 1275 lira ücret alıyor. İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı devlet tarafından sigortalanıyor. Üçüncü yılın sonunda kalfa olduğu zaman 2175 lira ücret almaya devam ediyor ve 4. yılın sonunda usta olarak meslek eğitimi tüm özlük haklarına sahip olarak iş yeri açma belgesi de dahil olmak üzere mezun oluyor. Kıymetli misafirler, bu kanun değişikliğinden önce tüm Türkiye'de 159 bin çırak vardı. Bugün itibariyle kanun değişikliğinden 5 ay geçti. Bugün itibaren 502 bin çırak ve kalfa sistemde bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 2022 sonuna kadar 1 milyon gencimizi inşallah meslek eğitim merkezleriyle buluşturacağız. Yani genç işsizlik oranını düşürmek için de mesleki eğitim merkezlerini aktif olarak kullanacağız. 1997-98eğitim öğretim yılı itibarıyla Türkiye'deki mesleki eğitim merkezlerindeki çırak sayısı 249 bin 779'muş, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çıkartıldığı zaman, 80'li yıllarda ulaştığı rakam 249 bin 779. Katsayı uygulamasından sonra 74 bine düşmüş. Bugün 502 bin 788'e çıkmış bulunuyor. Yani buradan şunu rahatlıkla söyleyebilirim: 1999 yılında bu ülkeye ödetilen 28 Şubat sürecinin katsayı uygulanmasının maliyetleri tamir edilmiştir. Mesleki eğitim katsayı uygulamasından önceki durumundan çok daha güçlü duruma gelmiştir."

Bakan Özer, Demirören ailesine ve okulun açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

"OKULUMUZ, YARININ DOĞRU, İLKELİ, DÜRÜST BASINI İÇİN GELECEĞİ OLUŞTURACAK"

Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ise medya sektöründe çok büyük anlam taşıyan bir günü yaşadıklarını belirtti. Demirören, "Eylül 2022'de öğrencilerimizle birlikte eğitime başlayacağının müjdesini büyük bir gurur ve mutlulukla veriyoruz. İlk öğrencilerimiz 5 Haziran'da yapılacak LGS sonucuna göre okulumuza girme hakkı kazanacaklar" dedi.

Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ise Türkiye'deki medya adına ilk lisenin ilçelerinde açılmasından dolayı mutluluğunu dile getirdi.

31-05-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş