Arama sonuçları

Bakan Özer: Keşif, Türk tarihi açısından önemli bir dönüm noktası

Bakan Özer: Keşif, Türk tarihi açısından önemli bir dönüm noktası

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli ve II. Göktürk Devleti Hükümdarı İlteriş Kutluk Kağan'ın anıt kompleksini keşfeden arkeoloji ekibinin temsilcilerini kabul etti.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, MEB Tevfik İleri Salonu'nda gerçekleşen görüşmede, Milli Eğitim Bakanlığı ile Uluslararası Türk Akademisi arasındaki mevcut iş birlikleri değerlendirilerek yeni iş birliği olanakları ele alındı.

Görüşmede, Türk halkları arasında kardeşlik duygularını güçlendirmek adına Uluslararası Türk Akademisi'nin hayata geçirdiği çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Özer, "Umut ediyorum ki Türk Akademisinin eğitim ve bilim alanlarında yürüttüğü çalışmalar, gençlerimizin birbirini daha iyi tanımalarına, anlamalarına ve sağlam kültürel bağlar oluşturmalarına fayda sağlayacaktır." değerlendirmesini yaptı.

ORTAK BİLİNCİN İNŞASI İÇİN ORTAK TÜRK TARİHİ, EDEBİYATI VE COĞRAFYASI DERSİ

Bakan Özer, ortak bilincin oluşması adına ortak Türk tarihi, edebiyatı ve coğrafyasına yönelik başlatılan ders kitabı çalışmalarına Bakanlık olarak ilgili birimlerle koordineli bir şekilde katkı sağlamaya çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Halihazırda 'Ortak Türk Tarihi', 'Türk Dünyası Coğrafyası' ve 'Ortak Türk Edebiyatı' dersleri ortaöğretim kurumlarında uygulanan haftalık ders çizelgelerine seçmeli ders olarak eklendi ve bu dersler 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren 9, 10 ve 11. sınıflarda okutulmaya başlandı.

16-18 Mayıs 2022'de İstanbul'da düzenlenen Ortak Ders Kitapları Çalıştayı'nı Bakanlığımız ev sahipliğinde başarıyla gerçekleştirdik. Çalıştay bitiminde Ortak Türk Tarihi, Ortak Türk Edebiyatı ve Türk Dünyası Coğrafyası ders kitapları taraf ülkelerden gelen alan uzmanlarının da yer aldığı ilgili komisyonlarca onaylandı. 24 Haziran 2022'de Nur-Sultan'da düzenlenen Uluslararası Türk Akademisi Bilim Konseyi Toplantısı'nda üye ülkelerin eğitim bakanları da ortak ders kitaplarının kabulüne ilişkin protokolü imzaladı."

"KEŞİF, TÜRK TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI"

Özer, dost ve kardeş ülkeler arasında eğitimde iş birliğini geliştirmeyi hedefleyen bu adımı önemsediğini vurgulayarak, "Ortak ders kitaplarının tam olarak hayata geçirilmesiyle Türk dili konuşan ülkeler olarak dünyaya güçlü bir mesaj vermiş olacağız" ifadesini kullandı ve başta Uluslararası Türk Akademisi olmak üzere emeği geçen tüm tarafları tebrik etti.

Bakan Özer, Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsünün ortaklaşa yürüttüğü çalışmaları sonucunda Moğolistan'da tarihi Ötüken'in de yer aldığı Nomgon bölgesinde, II. Göktürk Devleti'nin kurucusu Kutluk İlteriş Kağan'a ait olduğu değerlendirilen anıt kompleksin bulunduğu haberini heyecan ve sevinçle karşıladıklarını vurguladı.

Bu keşfin, Moğolistan coğrafyasında sırasıyla 1889 ve 1897 yıllarında bulunan Orhun Yazıtları ile Bilge Tonyukuk Yazıtları'ndan sonraki üçüncü önemli keşif olarak değerlendirildiğini aktaran Özer, "Bu keşif Türk tarihi açısından önemli bir dönüm noktasıdır ve aynı zamanda Türk dünyasının kültürel zenginliğine eklenen yeni bir eserdir. Türk tarihi açısından önem taşıyan ve Moğolistan'ın kültürel mirasının bir parçası olan bu eserlerin gün ışığına çıkarılması, korunması ve tanıtılması Türk devletleri ile Moğolistan arasında en önemli iş birliği alanlarından birisi olmaya devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Özer, üye ülkeler arasında bilim ve eğitim alanlarında yaptığı koordinasyon, iş birliği ve araştırma faaliyetleri, uluslararası ortaklıklar, konferanslar ve eski eserlerin keşfiyle neticelenen önemli arkeolojik araştırmalar sayesinde Türk dünyasının bilimsel hazinesinin dünya çapında tanıtımına katkıda bulunduğu için Akademi'yi tebrik etti.

Bu çalışmaların eğitim içerisinde kök salmasıyla birlikte ortak bir bilincin oluşmaya başlayacağını vurgulayan Özer. "Dil aynı zamanda kültürün de coğrafyanın da taşıyıcısı, dili ne kadar güçlendirebilirsek coğrafya ve kültür bütünlüğü o kadar hızlı peşinden akıp gelecek" ifadesini kullandı.

"ORTAK DERSLER KONUSUNDAKİ ÇALIŞMA, ORTAK DÜŞÜNCEMİZİ OLUŞTURACAK"

Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli ise Milli Eğitim Bakanlığının desteğini her zaman hissettiklerini ifade ederek, Türk tarihi, edebiyatı ve coğrafyasına yönelik seçmeli derslerin okutulmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti.

Fuzuli Mecidli, "Ortak dersler konusundaki bu çalışma, ortak düşüncemizi oluşturacaktır. Entegrasyonun temeli ortak düşünceyle başlar ve ortak düşünceler de okullardan hasıl olmaya başlar. Özellikle bu konuda size teşekkür etmek istiyorum. Çünkü Akademi sizin dönem başkanlığınızda ortak derslerle ilgili projeyi gerçekleştirmiş oldu" değerlendirmesini yaptı.

Toplantıya, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Ortaçağ Arkeolojik Araştırma Sektörü Başkanı Enkhtur Altangerel, Akademi Uzmanı Dinmuhammed Ametbek ve Napil Bazılhan da katıldı.

04-10-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş