Arama sonuçları

Bakan Özer: OECD ülkeleri İstanbul'da 'mesleki eğitim zirvesi' yapacak

Bakan Özer: OECD ülkeleri İstanbul'da 'mesleki eğitim zirvesi' yapacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Eylül Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bir ülkenin en kalıcı sermayesinin, beşeri sermaye olduğunu söyledi. Son 20 yılda bu konuda çok önemli mesafelerin alındığını belirten Özer, şöyle konuştu:

"(Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü-OECD ülkeleri) Okul öncesinden ortaöğretim, ortaöğretimden yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademesindeki çağ nüfusunun yüzde 90'nın üzerindeki bir kitleyi eğitimle buluşturabilme başarısı gösterdiler. 2000’li yıllara bakıldığı zaman okul öncesindeki okullaşma oranımız yüzde 11. Ortaokulda okullaşma oranı yüzde 44. Yükseköğretimde okullaşma oranı yüzde 14’tü. Türkiye'de son 20 yılda bu gecikmeyle ilgili devasa yatırım yapıldı. Yüzde 11'lik beş yaştaki okullaşma oranları bugün yüzde 93'e geldi. Yüzde 44'lük ortaöğretimdeki okullaşma oranları yüzde 90'ları geçti. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı 14'ten yüzde 48'lere geldi. Bizim genç nüfusumuz daha fazla olduğu göz önüne alındığı zaman bu aslında bir fırsat penceresidir, ekonomik kalkınmayla ilgili."

 

OECD GENEL SEKRETERİ'NİN TÜRKİYE ÖVGÜSÜ

Özer, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Eğitim Bakanları Zirvesi'nde OECD Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmede Türkiye'nin eğitim serüvenini, başarı hikâyesini, kız çocuklarının okullaşma oranları ve mesleki eğitimle ilgili yapılan dönüşümleri anlattığını dile getirdi. Özer, "OECD Genel Sekreteri, çok güzel bir sosyal medya paylaşımında bulundu. Dedi ki, 'Türkiye eğitimde son 20 yılda inanılmaz gelişmeler sağlanmıştır. Eğitimde fırsat eşitliğiyle ilgili çok önemli mesafeler almıştır. Türkiye'nin bu başarı hikayesi diğer ülkelere de ilham vermelidir.' Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitimin kalitesini artırmak amacıyla tüm alanlarda çok daha iyi noktalara taşımak için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz."

Mesleki eğitimin güçlendirilmesiyle ilgili süreçleri sektörle birlikte yönettiklerini kaydeden Özer, meslek liselerini artık akakademik olarak başarılı öğrencilerin tercih etmeye başladığını söyledi.

OECD ÜLKELERİ İSTANBUL'DA TOPLANACAK

Konuşmasında bir haberi ilk kez duyuracağını aktaran Bakan Özer, şunları kaydetti:

"OECD Genel Sekreteri'yle görüşmemizde mesleki eğitimdeki bu başarı hikâyelerini anlattıktan sonra, o dedi ki 'İstanbul'da mesleki eğitim zirvesi yapalım, tüm OECD ülkelerini İstanbul'a toplayalım. Hem Türkiye'nin başarı hikâyelerini diğer OECD ülkelerine aktarma imkânımız olur hem de mesleki eğitimle ilgili genel bir etkinlik.' Biz de 1 Aralık 2022'de İstanbul'da inşallah bu zirveyi gerçekleştireceğiz. Artık mesleki eğitimin o geçmişteki travmalarından kurtulmuş, başarılarını dünya ülkelerine anlatabilir bir duruma getirmenin mutluluğunu ve bu hikâyenin küçük bir parçası olmanın da kıvancını yaşıyorum."

10-09-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş