Arama sonuçları

Bakan Özer: Önceliğimiz eğitim sisteminin kalitesini artırmak

Bakan Özer: Önceliğimiz eğitim sisteminin kalitesini artırmak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Dünya Eğitim Forumu'nda, Türkiye'ye teşekkür edilmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü Türkiye sadece vatandaşlarına eğitim vermiyor, aynı zamanda göçmenlere de eğitim sağlıyor" dedi.

Özer, forumda dünyanın farklı ülkelerinden gelen bakanlara ve eğitimcilere seslendiği konuşmasında, 21. yüzyılın, ekonomik ve toplumsal olarak çok güçlü dönüşümlere sahne olduğunu belirtti.

EĞİTİM SİSTEMİNİ ETKİLEDİ

Beklenmedik salgınlar, doğal afetler ve göçlerin eğitim sistemlerini etkilediğine işaret eden Özer, 2020'den itibaren tüm eğitim sistemlerinin Kovid-19 salgınıyla karşı karşıya kaldığını anımsattı.

Okulun sadece bir öğretim yeri olmadığını, çok fazla anlamı ve işlevi bulunduğunu vurgulayan Özer, "Okullar öğretiyorlar, toplumlardaki eşitsizlikleri azaltıyorlar; çocuğu fiziksel, duygusal, sosyal ve psikolojik olarak büyütmek için uygun ortamı sağlıyorlar" dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ ÖĞRENCİ SAYISI 150 ÜLKENİN NÜFUSUNDAN DAHA FAZLA"

Özer, Türkiye'nin eğitim sisteminin son 20 yılda çok çarpıcı gelişmelere tanık olduğunu, okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin her aşamasında katılım oranların arttığını anlattı.

Türkiye'de okul öncesi, ilkokul ve ortaokulda yaklaşık 19 milyon, yükseköğretimde ise 9 milyon öğrencisi bulunduğunu aktaran Özer, Türkiye'deki öğrenci sayısının 150 ülkenin nüfusundan daha fazla olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de 1,2 milyon öğretmen bulunduğunu anlatan Özer, öğretmenlerin nitelikleri gibi konuların kendileri için önemine işaret etti.

Milli Eğitim Bakanı, pandemi sırasında elde ettikleri bazı deneyimlerle, eğitim politikasında 3 ana başlığı belirlediklerini ilk olarak okullaşma oranlarını artırdıklarını kaydetti.

Sosyoekonomik arka planlarına bakılmaksızın tüm öğrencilere aynı kalitede eğitim sağlamak için eğitimin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Özer, öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin niteliklerini güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

ÖNCELİK TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN KALİTESİNİ ARTIRMAK

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara da eğitim verdiğini, Türk eğitim sistemi içinde yaklaşık 1 milyon Suriyeli öğrenci bulunduğunu kaydeden Özer, şöyle dedi: "Türkiye, tüm dünya adına elinden gelenin en iyisini yapıyor. Bu çok önemli. Türkiye'ye teşekkür etmelisiniz, çünkü Türkiye sadece vatandaşlarına eğitim vermiyor, aynı zamanda göçmenlere de eğitim sağlıyor."

Özer, önceliklerinin Türk eğitim sisteminin kalitesini artırmak olduğunu, bu kapsamda ilk aşamada anaokuluna katılımı yüzde 100'e çıkarmayı, ikinci olarak da okullar arasındaki fırsat farklılıklarını azaltmak istediklerini vurguladı. Ayrıca mesleki eğitime ve mezunların işgücü piyasasına katılımına büyük önem verdiklerini belirten Özer, bunun eğitim sistemlerinin dengelenmesinde önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.

"TÜM EĞİTİM SİSTEMLERİ ÖĞRETMENLER KADAR GÜÇLÜ"

Bunlara ek olarak öğretmenleri her yönden teşvik etmeye çalıştıklarını, bunun için öğretmenlerle ilgili yasayı değiştirdiklerini söyleyen Milli Eğitim Bakanı, öğretmenlere her türlü desteği sağladıklarının altını çizdi.

Oluşturulan eğitim sistemlerinin okullara nüfuz etmemesi durumunda bir sonuç getirmediğine işaret eden Özer, artık Türkiye'de okul temelli öğretmen yetiştirme programları olduğunu, öğretmenlerin, mesleki gelişimleri için hangi eğitime ihtiyaç duyduklarına kendilerinin karar verdiğini anlattı.

Bakan Özer, tüm eğitim sistemlerinin öğretmenler kadar, toplumların da öğretmenleri kadar güçlü olduğunu sözlerine ekledi.

ÖZER, YLSY BURSUYLA İNGİLTERE2DE EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Özer, İngiltere'deki temasları kapsamında Londra Eğitim Müşavirliğini ziyaret ederek ülkedeki Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) bursiyeri öğrencilerle bir araya geldi.

Özer ve beraberindeki heyete Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın da eşlik etti. Londra Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan'dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Özer, ülkede yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğrencileri tek tek dinledi.

Onlara ihtiyaç duydukları her türlü katkıyı vermekten mutluluk duyacaklarını ifade eden Özer, "Sizler büyük bir ülkenin evladı, geleceğisiniz. Yolunuzu buna göre belirleyin" dedi.

Öğrencilerle gurur duyduğunu belirten Özer onlara başarılar diledi.

26-05-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş