Arama sonuçları

Bakan Selçuk açıkladı: LGS soruları zor olur mu? Sınavı kimler kazanacak?

Bakan Selçuk açıkladı: LGS soruları zor olur mu? Sınavı kimler kazanacak?

Bakan Selçuk açıkladı: LGS soruları zor olur mu? Sınavı kimler kazanacak? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu yıl Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla öğrenci alacak  liselerin kontenjanlarının geçen seneye göre yüzde 50 oranında daha fazla olduğunu söyledi. Selçuk, LGS yerleştirmelerine ilişkin de  şöyle dedi:

“Belli bir kontenjan var. Belirli sayıda öğrenci sınava girecek ve sorular ne kadar zor ya da kolay olursa olsun belli sayıda çocuğumuz bu sınavı kazanacak. Soruların zor ya da kolaylığı ile ilgili değil bu. Sınavlı okullarla ilgili belli bir kontenjan olmasıyla ilgili.”

 

BAKAN SELÇUK AÇIKLADI: LGS SORULARI ZOR OLUR MU? SINAVI KİMLER KAZANACAK?

TRT Haber’e katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk soruları yanıtladı. Selçuk’un açıklamalarından satır başları şöyle:

ÖĞRENCİLER NASIL ETKİLENDİ?

Uzaktan eğitim sürecinden veli, öğretmen ve öğrencilerin nasıl etkilendiğine ilişkin tüm bölgelerde araştırmalar yapıyoruz. Okullar açıldığında ‘uyum süreci’ bu araştırmanın sonuçlarına göre yapılacak.

SINAVDA MASKEYİ ÇIKARACAKLAR

Farklı uzmanlıklarla ilgili bir konu olduğu için işin uzmanlarına danışıyoruz. ‘Bilim Kurulu olarak ne önerirsiniz?’ diye soruyoruz. Ve buna göre hareket ediyoruz. Mesafe konusunda sınıf sınıf okul okul bakıyoruz. Her bir okula tekil olarak bakıyoruz. Diyelim bir okulda sınıflar yetmedi, yemekhane, spor salonu gibi geniş alanlar kullanılır. Bunların hepsi tespit edildi. Yaklaşık 1.7 milyon öğrencimiz var, her yıl olduğu gibi bu yıl da tümü girmeyecektir.

Öğrencilerin kendi getirdiği maskelerle sınav sonuna kadar kalmalarını istemiyoruz. İki oturum arasındaki arada koridora, bahçeye çıkmaları söz konusu. O yüzden ikinci bir maske vereceğiz. Sınavlarını rahatça yapabilecek şekilde maskeyle ya da maskesiz sınava girebilecek. Yerlerine oturduktan sonra maskelerini çıkarabilecekler.

SORULAR ZOR MU OLACAK?

Çocukların ‘sorular zor olacak’ gibi bu tür şeyleri konuşması çok doğal. Ama şunu bilsinler ki bizim belli bir kontenjanımız var. Belirli sayıda öğrenci sınava girecek ve sorular ne kadar zor ya da kolay olursa olsun belli sayıda çocuğumuz bu sınavı kazanacak. Soruların zor ya da kolaylığı ile ilgili değil bu. Sınavlı okullarla ilgili bir kontenjanımız var. Sorular zor olduğu için kimse kazanamayacak diye bir şey değil. Bu kontenjanla ilgili. Bizim için soru hazırlamak zor değil. Her ilde ölçme değerlendirme merkezlerimizde binlerce soru hazırlanıyor.

SORULAR NASIL HAZIRLANACAK?

Ders kitabının dışından soru sormayız. Kazanımlarda olmayan konuşla ilgili soru sormayız. Konular belli, ders kitabı belli. Sadece oturup çalışmaları ve odaklanmaları gerek. Bir yıl içinde örnek sorularımız geçen sene 15 milyon kez indirildi. Bu sene mayıs ayına kadar 21 milyon kez indirildi. 4 bin soruyu mart ayından itibaren sunduk.

SINAVI KAZANMAK İÇİN NELER GEREKİYOR?

Sınav sadece belirli bir bilgiye sahip olmakla ilgili değil. Odaklanma, dayanıklık, direnç, sebatlı olmakla da ilgili. Psikolojik olarak sağlamlık, motivasyon, öz yönetimi güçlü çocuklar bu süreçte daha başarılı. Aşırı kaygı yaşandığında sorun oluyor. Orta düzeyde kaygının normal olduğunu veli ve çocuklarımız bilmeli. Bu süreçte yeterli hazırlandılarsa ki ilk kez bu kadar çok kaynak, örnek soru veriyoruz kaygılı olmamalılar.

BU SENE ASLINDA ŞANSLILAR

Bu sene şanslı bir süredir. Çünkü her yıl birçok çocuk ‘sınavdan önce okula gitmesek evde ders çalışsak’ derdi. Evet bu sürecin zorluğu var, salgın yaşanıyor, zor bir süreç. Ama bir yandan da evde olma, sınava evde hazırlanma kolaylığı var. Veliler çocukları panikletmesinler. Kontenjanlarımızı yaklaşık yüzde 50 oranında artırdık. 2019 yılında 140 bin öğrenci sınavla öğrenci alan okullara yerleşti,  bu sene 213 bin öğrenci bu kontenjandan yararlanacak.

NORMAL EĞİTİME GEÇİLDİĞİNDE EBA NE OLACAK?

Dünya başka bir yere gidiyor. Uzaktan eğitimin neden önemli olduğunu geçtiğimiz yıllarda biliyorduk. O yüzden EBA altyapısının güçlü olmasının önemini, 11-12 sınıflar için yaptığımız akademik destek programının gerekliliğini, uluslararası uzaktan eğitim kuruluşlarıyla imzaladığımız protokolleri yapmıştık. EBA’ya, yazın da devam edeceğiz. Kitap da dağıtacağız ya için. Çünkü eksikleri kalmasın istiyoruz.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECEK

Yüz yüze eğitime geçildiğinde de bir çocuk dersi okulda dinlediği gibi daha sonra EBA’da da dinleyebilir. Ya da okula gidemeyen, hasta olan öğrenci o günkü dersi EBA’da dinleyebilecek. Yüz yüze eğitim ile birlikte uzaktan eğitim sürecek. Önümüzdeki eğitim yılında çocukların muhtemel eksiklikleri kapatma dönemi. Hiçbir çocuk benim imkanım yoktur, eksiğim var durumlarında bir yokluk hissetmesin diyoruz. O yüzden uzaktan eğitim seneye de devam ediyor.

ÖĞRETMENE KAMERA ÖNÜ EĞİTİM

Öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri ve sertifika programları sürecek. Öğretmenlere yönelik Kamera önü öğretmenliği diye bir paket hazırlanıyor. Öğretmenlerin uzaktan eğitimde daha başarılı olmaları için eğitim verilecek.

07-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş