Arama sonuçları

Bakan Selçuk: Her şeyi dört dörtlük yapamadık

Bakan Selçuk: Her şeyi dört dörtlük yapamadık

Bakan Selçuk: Her şeyi dört dörtlük yapamadık. "Okulları iki gün açmamızdan kaynaklanan eğitim eksikliğini telafi etmek için daha çok şey yapmalıyız" diyen Bakan Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzaktan eğitimde her şeyi dört dörtlük yapamadığını söyledi.

Eğitime erişimi olmayan çocuklar için daha çok çalışmaları gerektiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Selçuk, diğer ülkelerle kıyaslanıp eleştirilmeye açık olduklarını belirtti.

BAKAN SELÇUK: HERŞEYİ DÖRT DÖRTLÜK YAPAMADIK

Çocuklarla sürekli birlikte olan tek kişilerin veliler olduğunu söyleyen Bakan Selçuk, bu süreçte velilere şükran borçluğu olduğunu söyledi. Öğretmenlerin, köy köy eğitime ulaşamayan öğrencilere ulaştığını söyleyen Selçuk, öğretmenlerin de bu süreçte ellerinden gelenin en iyisini yaptığını belirtti.

NEDEN KARAR DEĞİŞTİRİLİYOR?

Salgının seyrinin önceden kestirilemeyeceğini söyleyen Selçuk, "Toplum her şeyin cevabını bir yıllık istiyor" ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile görüşmeden herhangi bir karar açıklayamadıklarını belirten Bakan Selçuk, Bakanlığa sunulan önerilerin bazılarının ise sistemden kopuk olduğunun altını çizdi. Selçuk, "Her şey mükemmel de demiyor, her şey kötü de demiyoruz. Biz verilere bakıyoruz" dedi. Selçuk, tüm ülkeler okulları tam zamanlı açarken, Türkiye'nin sosyal yapısı, düğün ve cenaze yoğunluğu gibi kriterlerin de dikkate alınığını söyledi. "Bu kararların ardında yüzlerce eğitim uzmanı var" dedi.

UZAKTAN EĞİTİM KAPASİTESİNDE 3 MİLYONU GEÇTİK

Selçuk, eğitim alanındaki Kovid-19 tedbirleri konusunda "Geriye doğru baktığımızda işin büyük bir kısmında müsterih olduğumuzu söyleyebilirim" dedi. Selçuk, uzaktan eğitim kapasitesinin de arttırıldığını söyledi. Selçuk, "Uzaktan eğitim kapasitesinde 3 milyonu geçtik" dedi.

"Bu hepimiz açısından zor bir dönem. Evin içerisinde kapalı kalmak, görevler, ödevler, dersler gerçekten kolay bir iş değil. Bu bir ayda bitecek bir iş de olmadığı için uzun süre koşulması gereken bir maraton" diyen Bakan Selçuk çocukların da bir kaçış olarak film, müzik, eğlence gibi rahatlama alanlarına ulaşmasının yasaklanmaması gerektiğini söyledi.

DİJİTAL KARNE VERİLECEK

Yüz yüze karne vererek hareketliliği arttırmayı düşünmediklerini söyleyen Bakan Selçuk,  "Yüz yüze karne vererek hareketliliği artırmak gibi bir niyetimiz yok. Dijital karne söz konusu" dedi

Selçuk, liseler için birinci dönem notlandırması bittikten sonra karne verilebileceğini, veliler ve öğrenciler için en uygun olan yöntemin seçileceğini belirtti. Olağanüstü durumlarla ilgili her ayrıntının mevzuatta olamayabileceğini belirten Bakan Selçuk, mevzuatın da bu doğrultuda değiştirilebileceğini belirtti.

SENE SONUNDA SINAV OLACAK MI?

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun belirleyeceği eşikler doğrultusunda sınavların yüz yüze yapılmasının söz konusu olduğunu söyleyen Bakan Selçuk, şöyle konuştu: "Hiçbir sınav yok, hiçbir sorumluluk yok dersek bu inanılmaz bir gevşemeye dönüşerek önümüzdeki 5-6 senenin eğitimini felç edecektir. Süreç dinamik dememizin sebebi bu. Ben salgının nasıl ilerleyeceğini, dünyadaki etkisinin nasıl olacağını tam olarak bilemiyorum ki."

'15 ŞUBAT'TA YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇEBİLİRİZ'

Olumlu ve olumsuz senaryolar için hazırlandıklarını belirten Bakan Selçuk, 15 Şubat için de verilere göre yaş gruplarına uygun kararların hazırlandığını, Sağlık Bakanlığı verilerine göre bu kararların yürürlüğe konulduğunu belirtti. Bakan Selçuk, "15 Şubat'ta hangi gruplarda yüz yüze eğitime geçebiliriz, hazırlık yaptık. Açıklayabilmek için salgının seyriyle ilgili verileri görmeliyiz" dedi.

'SALGIN MEVUZATINI HAZIRLIYORUZ'

"Krizi değil, riski yönetmeye çalışıyoruz" diyen Bakan Selçuk, sene sonu sınavlarının nasıl olacağına dair kararların olağan mevzuata göre verilemeyeceğini çünkü olağanüstü bir süreçten geçildiğini belirtti. Olağanüstü bir salgın durumu için mevzuatın olmadığını belirten Bakan Selçuk, bu mevzuatın yazılarak sınav ve projelerle ilgili sorumlulukların belirlendiğini söyledi.

Hiçbir sınav, ödev ya da ders olmayacağını söylememenin doğru olmayacağını söyleyen Bakan Selçuk, yapılan açıklamalarda çocukların psikoloji ve motivasyonunun göz önünde bulundurulduğunu söyledi. 

ON GÜNDE ÜÇ KANAL KURDUK

Selçuk, 10 günde üç kanal kurduklarını, binlerce cilt eser basıp gönderdiklerini, öğretmenleri canlı derse yönlendirdiklerini ve bu sayede EBA'da dünyada birinci olduklarını söyledi. Dünyada EBA'ya benzer pek çok sistem olduğunu ama Türkiye'nin bu konuda daha başarılı olduğunu söyledi. Selçuk, "Başta o kadar acemiydik ki anlatamam size. Bir sürü hata yaptık, ama oturduk, öğrendik. Biz hata yapabiliriz ama bu bir yol ve bir yolculuk bu. Ama başka ülkelere baktığımda fotoğrafın bütününü görüyorum ve rahatlıyorum" dedi. Selçuk, internete erişimi olmayan öğrencilerin sorunlarının çözülmesi için de 3 milyon öğrenci için çalışmaların yapıldığını söyledi.

Bakan Selçuk, 18 milyondan 3 milyonunun eğitime erişimi olmadığını, ama bu süreçte 15 milyonun da eğitime erişiminin sağlandığının da olumlu bir gelişme olduğunun altını çizdi.

'ALINAN ÖNLEMLER DÜNYAYLA KARŞILAŞTIRILIYOR'

Öğretmen, veli ve öğrenci üçgenini sağlamlaştırmaları gerektiğinin altını çizen Selçuk, dünyanın bu konuda aldığı önlemlerle Türkiye'de alınan önlemlerin karşılaştırıldığını söyledi. Selçuk, Sağlık Bakanlığı'ndan bir ekiple birlikte hazırlanan çalışmalarda bir kitapçık da hazırlandığını söyledi.

'EĞİTİMDE EKSİK BIRAKILAN HER ŞEY BİR SONRAKİ SENENİN PROBLEMİ HALİNE GELİYOR'

Bakan Selçuk, şöyle devam etti: "Türkiye'nin çok uzun yıllar bu eksik nedeniyle eğitimde çok düşük bir performans göstermesi, bizim göze alamayacağımız bir şey. Eksiklerimizi kapatarak gitmemiz lazım. Lisede öğrencilerimiz sınav olacağı zaman her türlü tedbiri alacağız, biz bunu LGS gibi sınavlarda da gösterdik."

Maske, mesafe, öğrenci sayısı gibi her hususa dikkat edileceğini söyleyen Bakan Selçuk, sınav gözetmenlerinin de test edileceğini veya temaslı öğrencilere daha sonra telafi sınavı yapılacağını açıkladı.

'İSTATİSTİKLERDE BİR KIRILMA OLURSA KARARLARIMIZI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİRİZ'

Sınavla ilgili başka hastalıkları olan çocukların da başka zamanda sınavlarını alabileceklerini söyleyen Bakan Selçuk, ilkokulda sınav yapılmasının zaten hiç düşünülmediğini söyledi. Ortaokulda online derslerin yeterli görüldüğünü, fakat liseli öğrencilerin üniversiteye yönelik hazırlıkları da düşünülerek, yüz yüze sınavlarının daha iyi olacağı doğrultusunda Ölçme ve Değerlendirme Heyeti tarafından alınan karara göre hareket edildiğini söyledi. Bakan Selçuk, "İstatistiklerde bir kırılma olursa, kararlarımızı yeniden gözden geçiririz" dedi.

'BİLİMSEL VERİLERE BAKMAKSIZIN KARAR VEREMEYİZ'

Bilim Kurulu'nun toplantı sonuçları gelmeden ya da veriler çıkmadan bir karar alınamayacağını belirten Bakan Selçuk, bu süreçte sosyal medya taleplerinin de bilimsel verilere bakılmaksızın uygulanamayacağını ifade etti. "'Sosyal medyada talep çok oldu, bunu yapalım', bu mümkün değil, bu bir yanılgı. Eğitim bilimsel verilere göre yapılıyor" diyen Bakan Selçuk, velilerden toplu bir talep geldiğinde de toplu açıklamalar yapıldığını sözlerine ekledi.

SORUMLU OLUNAN MÜFREDAT DEĞİŞİR Mİ?

"Üniversiteye hazırlıkla ilgili kaynaklarımızı takip eden bir lise öğrencisi, ihtiyacı olan her şeyi burada bulabilir" diyen Bakan Selçuk, MEB tarafından kurulan televizyon kanallarında farklı konu anlatımlarının da bulunduğunu söyledi.

Geçtiğimiz Mart ayında bu kaynakların mevcut olmadığını, ama öğrencilerin şu an ihtiyaçları olan her türlü kaynağı bulabileceklerini söyleyen Bakan Selçuk, bu kaynaklar göz önünde bulundurulduğunda tüm müfredattan sorumlu olunmasının tutarlı bulunduğunu belirtti.

"Türev, integral hiç yok desek, bu sorunlar üniversiteye yansıyacak" diyen Bakan Selçuk, üst sınıflardaki öğrencilerin öğrendiği her konunun onları rahatlatacağını ifade etti.

OKULLARDA TOPLU AŞILAMA PLANI VAR MI?

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Bakan Selçuk, sağlık çalışanlarından sonra öğretmenlerin de öncelikli olması ile ilgili taleplerinin bulunduğunu belirtti.

"Okulların açılmadığı bir toplumda normalleşme oluşmaz. Normalleşme olması için önce okulları halletmemiz lazım" diyen Bakan Selçuk, "Öğretmenlerimizin arzu etmeleri halinde aşılama sürecinin bir an önce başlaması konusunda Sağlık Bakanlığı ile temasımız sürüyor" açıklamasını yaptı.

SINAV OLMADAN BİR ÜST SINIFA GEÇİLECEK Mİ?

Konuyla ilgili pek çok ihtimalin üzerinde çalıştıklarını söyleyen Bakan Selçuk, süreç daha da olumsuza giderse sağlığın temel alınarak kararlar verileceğini açıkladı. Okullar yarın açılıyor' denilse biz hazırız" diyen Bakan Selçuk, sağlıkla ilgili bir risk olduğunda da ona göre hareket edildiğinin altını çizdi.

30-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş