Arama sonuçları

Bakan Selçuk: Okullar açılırken büyük şenlik yaşanıyordu, şimdi bir burukluk var

Bakan Selçuk: Okullar açılırken büyük şenlik yaşanıyordu, şimdi bir burukluk var

Bakan Selçuk: Okullar açılırken büyük şenlik yaşanıyordu, şimdi bir burukluk var. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 2020-2021 öğretim yılının nasıl açılacağına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bakan Selçuk yeni öğretim yılının “buruk” olarak başladığını söyledi.

İstanbul’da basın toplantısında konuşan Selçuk’un açıklamasından satır başları şöyle:

BAKAN SELÇUK: OKULLAR AÇILIRKEN BÜYÜK ŞENLİK YAŞANIYORDU, ŞİMDİ BİR BURUKLUK VAR

“Heyecanlıyız, aylardır çalışıyoruz. Hangi senaryo olursa olsun bu tedbirleri alıyoruz. Dünyayı izleyerek, çocuklarımızın eğitiminin kalitesini belli düzeyde tutacak önlemler almak bizim için çok kritik. Okullar açılmadan önce çarşı, pazar büyük şenlik içerisindeydi. Kırtasiye alışverişlerinin yapıldığı, giysilerin hazırlandığı, çantaların düzenlendiği süreç vardı. Şimdi bir burukluk var ama bütün dünyada ortaya çıkan bir durum bu.

UZAKTAN EĞİTİM NASIL OLACAK?

Bu cevap net. Şu anda tüm dünyada olduğu gibi uzaktan eğitim ayrı yere sahip. TV kanalları açtık. İçeriğini okul kademelerine göre doldurduk. Türkiye kısa sürede başardı. Niteliğinde de iddialı hale geldik. 10 stürya turdu, 674 öğretmen ve TRT personeli dahil binden fazla kişi 7-24 çalışıyor. 3358 ders çekimi yaptık. Bir dersin 20 dakikalık dersin toplam yapılma süreci 5 gün sürüyor. Sadece TV ile yetinmedik, canlı platformlar kurduk. Yapay zeka temelli eğitim içeriği olması bakımından dünyada birkaç ülkede olan bir etkinlik. Canlı sınıfla ilgili imkanlarımızı başlangıca göre bu süreçte asgari 10-12 kat artırıyoruz.

BU SÜREÇTE NELER YAPILDI?

Biz uzaktan eğitimi her an ölçüyoruz. Kaç öğretmenimiz aktif, hangi düzeyde bu öğretmenler, EBA’da bu öğretmenlerin ya da hangi öğrencinin EBA’daki aktivitesi nedir, hangi şehirdedir? Dünyada ilk 3’e giren EBA’yı çok daha ileri taşıyacağız, bu rakam bizim için çok az. Burada EBA ve diğer süreçlerle ilgili indirme sayılarına kadar bunu bilip takip edebiliyoruz. Erişimde fırsat adaleti olsun diye internet paketi olmayan çocuklarımıza destek oluyoruz. 2 katına çıkartılıyor çocuklarımızın eğitimle ilgili kotaları ve bu fırsat eşitliğiyle ilgili başka çalışmalarımız da olacak.

Dünyada ilk kez yaz tatilini de eğitim fırsatı olarak değerlendirdik. Yaz tatili süresince de tasarım ve beceri atölyeleri kurduk. Çocuklarımızın her konuda bir atölye imkanına kavuşması ve kişisel olarak katılma fırsatlarının olması önemli.

Yazın yabancı dille ilgili de bir eğitim yaptık. A1 seviyesi ve diğer seviyeleri de dikkate alarak uluslararası bir içerik sunduk.

Geçen sene ilkokul 1’e giden öğrencilerimizin okuma yazma süreçleri de yarım kaldı, bu bizim hep aklımızda. Bunun için Okuyorum Yazıyorum adlı, sadece 1. Sınıf öğrencilerinin eksiğini tamamlama amaçlı bir program sunduk. Bu çocuklarımız için başlayan yeni eğitim döneminde de birtakım desteklerimiz hazır.

Öğretmenlerimiz için de Öğretmen Odaları adlı bir program, velilere yönelik Bizden kuşağı diye bir kuşak yaptık. Bir velimizden gelen talebi dikkate aldık. Çocukları evde motive etme, uyum sorunları, otizm gibi talep yığılmasının olduğu konularda Türkiye’deki uzmanlar, akademisyenler, kurumlar, kuruluşlar hep gönüllü katkılar sağladılar. Meslek tanıtımı yaptık, oradaki insanların görüşleri ne diye. Okuma kitapları çıkardık, yabancı dil ders kitapları, okuma yazmayla ilgili ders kitapları, eğlenceli sanal uygulamalar, sanal müze turları, Tabii adlı bir mobil uygulama yaptık 5,6,7. Sınıftaki çocuklar için. Ama bunlar yeter mi, hayır.

Velilerimiz özel eğitimdeki çocukların koşullarının okulda çok farklı olduğunu belirttiler, belki de en büyük teşekkürü bu konuda aldık. Velilere çocuklarıyla ne yapabilecekleriyle ilgili animasyonlar sunduk.

38 ilden 189 bin civarında öğretmenle canlı bir platformda görüşme imkanı buldum bu 5 ay içinde. Bazen öğretmenlerle birebir konuşup problem ve ihtiyaçlarını öğrendik.

Türkiye’de ilk defa hikaye tabanlı eğitim yaptık, Arkadaş serisiyle buna başladık. Bunun devamı da gelecek, bunun için çalışıyoruz. Bu kitaplar da çocukların eline somut olarak teslim edildi, dijital olarak değil.

Öğrenmeye Hazırım seti ve ilkokul 1 çocukları için yine okuma yazma konusunda 1, 2, 3. Sınıflar için bir çalışma yapıldı, bunu da dağıtmış olduk.

Ayrıca Oslo Üniversitesi’nden bir heyet de otizmle ilgili bir kitap yazdı, bu da EBA’da var, herkes ücretsiz olarak ulaşabilir.

EBA’da hikaye yarışması yaptık, on binlerce hikaye geldi ve bunun çok enteresan bir yanı var. Çocukların hayatında ne varsa onu yazmışlar. Bunlardan da Çocuklardan El Yapımı Öyküler diye bir çalışmamız oldu.

Uzaktan Eğitim Yakından İlgi diye bir set hazırladık. Veli çocuğuyla ne yapabileceğini soruyor, biz de çocuğun yaşını öğrenerek ona göre programlar sunduk.

Dünyadaki koronayla ilgili tüm çalışmaları haftalık olarak yayınlıyoruz, bütün okul müdürlerimize de bu haftalık bülteni ulaştırıyoruz.

Psikoeğitsel Etkinlikler, çocukların duygu durumunu anlayabilmek için seri halinde kitaplar çıkardık. Veliler çocuklarının psikoloeğitsel problemleri olduğunda neler yapabileceklerinin cevabını burada buldular. Çok sayıda psikolojik destek seti hazırladık.

Psikososyal Destek Hattı kurduk, sorular hep velilerin çocuklarıyla olan ilişkilerini nasıl yönetecekleriyle ilgili yoğunlaşıyor.

ÖĞRETMENLER DAHİL OLDU

496 bin öğretmenimize bilişim alanında eğitim verdik, bunların 395 bini sertifikasını aldı. Artık bilişim, günlük hayatı sürdürme konusunda bir ihtiyaç oldu.

Öğretmenler ihtiyaç hasıl olduğu için dijital eğitime dahil oldular. Binlerce öğretmenlerden talep geliyor teknolojik beceri için. Artık kişiye özel eğitim verir hale geldik. Dünyanın her yerinde geçerli sertifikaları almasını sağlıyoruz. Binlerce öğretmen bu sertifikaları alıyor. 

5 binden fazla lise öğrencisi uluslararası geçerliliği olan sertifika aldılar. Dünyanın neresine gitseler siber güvenlik ağ yönetimi gibi alanlarda bu sertifikaları kullanabilirler.

Erişimde zorluk yaşayan çocuklarımızın somut olarak da ilkokul çocuklarının araç gerece ihtiyacı var. Arkadaş kitaplarını hazırladık. İlk kez hikaye temelli müfredat çalışması yaptık.

Hangi yaşta olursa olsun velilere çocuklarıyla birlikte yapabilecekleri etkinlikleri hazırladık.

ROBOTLAR

Herkesin sorusunu anlık olarak yanıtlayan yapay zeka temelli soruları yanıtlayan robotlar kullanmaya başladık. Diğer sorular konusunda da sanal robotlar kullanıyoruz. Kamuda ilk kez MEB’de, sanal robotların kullanıldığı bir sistem kurduk, ki bunlar yapay zeka temelli oldukları için sürekli öğreniyor ve daha geniş cevaplar veriyorlar.

YENİ ÖĞRETİM YILI

EBA’da TV’lerde yaptıklarımız kullanılacak yine. Uyum konusunda paketler hazırladık. Normal bir başlangıç değil bu. Ne tür uyum sorunları olabilir. Bununla ilgili çok çalışma var. Avrupa ülkelerinin hemen hepsi açtı, açıyor. Hepsinde de uyum çalışmaları var. Öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik uyum çalışmaları var. Somut eylem planları var. Biz de kendi toplumumuza, kültürümüze bakarak ihtiyaçları saptadık. Mesela temassız oyunlar gibi. Hangi yaştaki çocukla yüz yüze eğitim başladığında ne yapılmalı, sınıfta, bahçede, okulda bunların cevaplarının olduğu içerikler var.

Öğretmenlere de kendiniz, öğrenci ve veliler için ne yapabilirsiniz içerikleri var.

Öğrencilerle ilgili EBA kanallarının yeni hazırlık dönemi programları çıktı. Her gün sabah spor olmasını istiyoruz. Bunlarla ilgili videolar hazırladık. Uzaktan eğitimle ilgili neye ihtiyacıınız varsa tek tıkla oraya ulaşma ihtiyacınız var.

31 Ağustos’ta başlamazsa diye 2 ay önceden hazırlamıştık. Hiç tedirginlik yaşamıyoruz, eksiklik hissetmiyoruz, sadece niteliği artırmak istiyoruz.

 1.5 MİLYON ÇOCUĞUN ERİŞİMİNDE SORUN VAR

İnternete erişimde sorun var. Köylerde, mezralarda yaşayan 1.5 milyon çocuğun internete erişiminde sorun var. Bu çocuklar için 5 bin 200 EBA destek noktası kuruyoruz. 16 milyon çocuğun erişimi ile ilgili problem yok yok ama 1.5 milyon çocuğun erişimi ile ilgili bir problem var. Çünkü bu çocukları EBA’da hiç göremiyoruz. Nasıl erişeceğiz bu tür durumdaki çocuklara? Öncelikle 17 kitaptan oluşan özel bir set veriyoz. Köy okullarındaki, mezralardaki çocuklara veriyoruz. 5 bin 200 EBA destek noktası kuruyoruz. Bu noktaları erişimde zorluk çeken çocukların olduğu bölgelere kuruyoruz.

HANGİ KADEMELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇECEK?

Bilim Kurulu üyelerine bu sorular yöneltiliyor. Bizim de tavsiyelerine uyduğumuz kurul ya da sağlık bakanlığından söz ediyoduz. Bunun çok net ve belirlenmiş bir cevabının aylar öncesinden olamayacağı o günkü koşullara göre belirleneceği söyleniyor. Biz 1 sene önce net olarak okullar şu tarihte açılacak diyorduk ama şimdi bunu MEB tek başına karar alıp söylemesi, işbirliği içinde alınacak karar olmasından dolayı mümkün değil. Biz MEB bis çocukların yüz yüz eğitim almasını çok istiyozu.Bunun için de hazırlık yaptık, salgının seyrine ilişkin rakamlar yayımlanıyor. Buna göre de ne zaman hangi zamanlarda kademelerde açılacağına kurul karar verecek. Sağlık Bakanlığı okulların açılmasında sorun yok dese, biz açarız. Ama biz tersini yapıyoruz deme durumumuz söz konusu değil. Biz bir çoçuğumuzu öğretmeni riske atan bir karara imza atmayız. Bizim ödevimiz çocukların sağlık içinde eğitimini almasıdır. 21 Eylül’de hangi kademelerde açılacağı, belirli sınıflarda yüz yüze eğitimi başlatacağız. Salgının seyri ile ilgili sürekli bir değerlendirme olduğu için durumumuzu dikkate alacağız.

ÖZEL OKULLARDA İNDİRİM NASIL OLACAK?

Özel okulların temsilcileriyle birçok toplantı yapıldı. Biz özel okulların velilerin talepleri doğrultusunda tedbirler alması noktasında beklentilerimizi çok net ifade ettik. Onların da, özel okulların temsilcilerinin de geçtiğimiz hafta bir deklerasyonları oldu. İndirim yapmaları konusunda okullara göre değişecek durum söz konusu. Bütün okul temsilcilerinin indirim yapmaları konusunda

Vergi konusunda veli heline neler olabilir diye çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta içinde belli bir noktaya gelmiş olacağız. Velilerimizin taleplerini özel okulların dikkate alacağını umuyorum, almaları konusunda da irüibat içindeyiz.

LGS-YKS SINAVI KAPSAMI NE OLACAK?

Hepsi birbirine bağlı. Öğrencimizi zorda bırakmayacak, öğretmen ve öğrenci lehine kararlar alıyoruz. Henüz sınav ikinci dönemin sonuna doğru ÖSYM’ye verilir. Bizim şimdiden belirlemek istediğimiz hususlar var. Bunların ölzme değerlendirme standartları bitmek üzere. Uzaktan eğitim almaları durumunda sınavların yüz yüze olması durumunda hangi sınıf düzeylerini ne zaman sınava alabiliriz çalışmaları, simülasyonları yapılıyor. Çocuklarımıza da bununla ilgili açıklamayı yapacağız. Şu anda onların görevi kendi konularına çalışmak.

Geçen dönemdeki gibi uzaktan eğitimdeki konulardan sorumlu olmayacaksınız gibi bir durum olmayacak. O yüzden derslerine çalışsınlar.

ÖZEL OKULLARDA İNDİRİM NASIL OLACAK?

Özel okullar indirim yapacak mı? Bakan Selçuk: Özel okulların temsilcileriyle birçok toplantı yapıldı. Biz özel okulların velilerin talepleri doğrultusunda tedbirler alması noktasında beklentilerimizi çok net ifade ettik. Vergi konusunda da veli lehine neler olabilir diye çalışıyoruz.

Özel okulların  temsilcilerinin de geçtiğimiz hafta bir deklerasyonları oldu. İndirim yapmaları konusunda okullara göre değişecek durum söz konusu.

Vergi konusunda veli heline neler olabilir diye çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta içinde belli bir noktaya gelmiş olacağız. Velilerin taleplerini özel okulların dikkate alacağını umuyorum, almaları konusunda da irtibat içindeyiz.

29-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş