Arama sonuçları

Bakan Selçuk: Vay hata yaptınız biçiminde ele almak insaflıca değil

Bakan Selçuk: Vay hata yaptınız biçiminde ele almak insaflıca değil

Bakan Selçuk: Vay hata yaptınız biçiminde ele almak insaflıca değil. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, canlı yayında dün başlayan uzaktan eğitimi değerlendirdi ve eğitim gündemiyle ilgili açıklama yaptı. Selçuk, uzaktan eğitimin ilk gününde eski Başbakan Adnan Menderes'in idamını konu alan animasyonun ortaokul öğrencilerine izletilmesini de değerlendirdi.

BAKAN SELÇUK: VAY HATA YAPTINIZ BİÇİMİNDE ELE ALMAK İNSAFLICA DEĞİL

Haber Global'de Tuba Atav'ın sorularını yanıtlayan Bakan Selçuk'un açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

Adnan Menderes'in idamı gösterildi. Ziya öğretmen ne düşünüyor?

Bu ders aralarındaki bir etkinlik kuşağı ile ilgili. Etkinlik aralarına belgeseller konuluyor. Gece yarılarına kadar çalışıyoruz. İsimlendirmede hata olmuş. Dünya çapında bir proje yapıyor bakanlık. Gözden kaçan bir hata. İnceleme başlattık.

Bu ekip öylesine bir çalışma içinde ki binlerce videoyu incelemem mümkün değil. Prensip olarak içerikle ilgili arkadaşlarımızın yüzlercesi bu konuya eğiliyor. Gece yarılarına kadar uzayan bir çalışma sırasında bir içerik yerine başka bir içerik konuyor yanlışlıkla. Bu kontroller sırasında bir hata olmuş.

Hukuksal bir konu. Süreci beklememiz lazım. Eğitimciler olarak bu meseleye eğitsel olarak bakarız. Hukuksal incelemeye bakalım konuşuruz.

EBA'YA GİRMEKTE SORUN MU VAR?

Velilerin EBA'ya girmekte zorlandıkları iddiası doğru mu?

Uzaktan eğitimle kaydettiğimiz içerik TV yayını. Bunu tekrar tekrar söylüyoruz. Saatleri sınıflara göre ayırdık. Bir öğrenci 2 saat kalıp videolar izleyebilir. Binlerce deney var. EBA bir sosyal medya platformu.

Bir haftada 3 kanal kurup, içeriklerini oluşturmak bizim için büyük bir proje. Bu süreçte elbette bazı hatalar olacak. Bir işte hata olunca 'vay nasıl hata yaparsınız?'... MEB'in bu projede çalışan ekibine teşekkür etmek istiyorum. Vay hata yaptınız biçiminde ele almak insaflıca değil.

OKULLARIN AÇILMA TARİHİ NEDİR?

 

Okullar ne zaman açılacak?

 

Hastalıkla ilgili bizim konuşmamız doğru değil. Bilim Kurulu ile beraber bir toplantımız olacak. Önemli olan bunların veriye dayalı olması. Somut göstergelere bakacağız ve karar vereceğiz

Fatih Terim de koronavirüse yakalandı. Virüs etki alanını genişletiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nda virüs tespit edilen var mı?

Şükür yok. Burada kapının girişinden itibaren dezenfekte edileceği, maskeler, vücut ısılarına bakılıyor. Meslek liselerinin yaptığı tek kullanımlık maskeler. Bu süreç inanılmaz bir üretime dönüştü. Biz maske üretiyoruz. Elbise üretiyoruz tek giyimlik.

Siz kişisel olarak nasıl korunuyorsunuz?

Ortama bağlı. Yüz yüze toplantıları acil olmadıkça yapmıyoruz. Belirli aralıklarla oturarak, maske takarak, çay servisini mesela iptal ederek.

Yakın temas sebebiyle mi?

Tabii ondan. Personel sayısının azaltılmasıyla ilgili Aİle Bakanlığımızın aldığı tedbirlere dayalı olarak arkadaşlarımızın evden çalışmasıyla ilgili olanakları hazırladık.

SINAVLAR NE OLACAK?

Sınavlar nasıl olacak?

Burada da ihtimaller var. Hemen, orta vadede uzun vadede açılacağı durumlar olabilir. Öğrencilerimizi mağdur etmeden, bu küresel bir sorun. Biz çözüm makamıyız. Ne tür tedbirler almamız lazım? modellemeler yapmak lazım.

Hiç sınav olmaması söz konusu mu?

Elbette bir sınav yapacağız. Sınıf geçme ile ilgili hukukçular çalışıyor. İkinci dönem ile ilgili duruma bakacağız. Birden bire bütün senaryoları açıklamak karmaşa yaratır.

Liseye geçiş sınavı (LGS) MEB'e, YKS ÖSYM ile ilgili. LGS ile ilgili baktığımızda öğrencilerimizin bu sınav çerçevesinde neye ihtiyaçları olduğunu a bakıyoruz. Yüz yüze işlenen konular neyse onlardan soru soracağımızı söyleyerek. Sınav tarihini ertelemek gibi niyetimiz yok ama koşullar başka şeyi getirirse ona göre tedbirimizi alırız. Sınav senesinde olmayan öğrenciler MEB'in yıllık programında olan konuşları izliyorlar. EBA'yı takip etmeyi ihmal etmesinler.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN DURUMU

Ücretli öğretmenler ne olacak? Ders ücreti karşılığında ödenek alıyorlar.

Bir ulusal paket açıklandı. Her sektörle ilgili neler yapılabilir konusunda. Bu konuyu biz telafi eğitimi yapacağız zaten. Derslerin olmadığı zamanda da belki telafi yapacağız. Mutlaka olacak. TV ile eğitim okuldan soğumaması içindir. Biz tüm içeriği veriyoruz. Bizim için bu tam olmuyor. Yüz yüze de devam edeceğiz. Her türlü olasılık var. Mesela yazın da olsa bunları kim verecek? Derse girmeyen ücretli, kadrolu, sözleşmeli öğretmenler verecek.

Özel eğitime muhtaç öğrenci ve öğretmenler için de aynı şey geçerli?

Aynı ücretli öğretmenler gibi.

ÖZEL OKULA GİDEN ÖĞRENCİLER

Özel okula giden öğrenciler ve veliler ücret ödemeyi sürdürecekler mi?

Yapılmayan derslerin tamamını telafi olarak yapacaklar. Bu ay verilmeyen ders başka bir zaman diliminde muhakkak suretle bu dersler yapılacak.

18 Mart'ta atanan öğretmenlerin kararnamesi ne zaman çıkacak?

Bu atamalarla ilgili süreç belli bir süre alır. Bu dönemde de bir süreci var. Şu anda da bir belirsizlik var. Bu belirsizlik nedeniyle bugünlerde verilecek karara göre takvim üzerinde çalışacağız.

PANİĞE GEREK YOK

Neler söyleyeceksiniz öğretmen, öğrenci ve velilere?

Paniğe gerek yok. Tüm kurum ve kuruluşlar bu mesele ile ilgileniyor.

En kötü senaryo nedir?

Eğitimsel sürecin yürütülememesi ve kayıpların telafisi konusunda yapmamız gerekenler. Öğretmenlerim şunu bilir. Her bir çocuk onlara emanettir. Her bir öğretmenim kendisiyle ilgili çocukları takip etmek, iletişim kurmak durumunda zaten çalışıyor. Bu işin nasıl yapılacağı konusunda onlara da eğitim veriyoruz. 11. ve 12'nci sınıflara yönelik yapay zeka yeni başladı. İnanılmaz bir içerik var. 240 bin soru var sistemde.

Öğretmenim ders izlerken önlüğümüzü giyecek miyiz diye mesajlar vardı...

Çocukların fiziksel hareketi ile ilgilensinler. Evde dans, spor, müzik eşliğinde bir takım çalışmalar yapılabilir. Kitap okumak çok önemli. Oyunlar, etkinlikler, bilimsel içerikler...

24-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş