Arama sonuçları

Bakan Soylu: Üniversitelerde rektörlerin nasıl seçileceği belli

Bakan Soylu: Üniversitelerde rektörlerin nasıl seçileceği belli

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Haber Global'de Candaş Tolga Işık'ın sunduğu programa katıldı. Soylu, programda Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolar ile ilgili de konuştu. Soylu'nun açıklamaları şöyle:

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampusu'nda gözaltına alınanlardan 108'inin 101'i Boğaziçi ile alakalı değil, 79'u DHKP/C, TKP-ML dahil olmak üzere terör örgütü üyesi. Peki ben bu doğru bilgiyi vermeyecek miyim? Kim anlatacak vatandaşa bunu.

REKTÖRÜN NASIL SEÇİLECEĞİ BELLİ

Neticede polisin silahı bu sniper dediğin. Burası bir üniversite. Burada bir rektörün nasıl seçilebileceği kanunlarımızda belli. Bir önceki seçimlerde üniversitemizin öğrencileri mi seçiyordu? Hayır. Kimler seçiyordu, üniversitenin öğretim üyeleri. Bu da bana göre çok yanlış bir sistem olduğu için Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye'nin de ortaya koyduğu irade ile değişti. Dün de öğrenciler seçme konusunda yetkinlik sahibi değildi, bugün de yetkinlik sahibi değil. Bir tek öğretim üyeleri yetkinlik sahibiydi, onun akademiyi hangi noktaya getirdiği apaçık ortada. 

KABE FOTOĞRAFI YORUMU

Utanarak söylüyorum senin Kabe-i Muazzama ile ne işin var? Bu soruyu birisi sormuyor. O çocuk, onları yapanların annesi, babası, ailesi yok mu? Bu ülkede her gün 5 vakit ezan okunuyor kulaklarımıza. Ne oldu saygı kelimeleri? Ne oldu demokrasi kelimeleri? Ne oldu çoğulculuk kelimeleri? Hani hürriyet? İnsanların inandıklarına bu kadar taammüden kışkırtmak için tahrik etmek için üzerine gidilebilir mi? Doğru mu?

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ AYAĞA KALKSA DA

Boğaziçi Üniversitesi'nin giriş kapısı ilk gün kırıldı. Bunun adı vandallıktır. Şunu ifade etmek istiyorum. Bu doğru bir talep mi, doğru bir istek mi? Biz buna sessiz mi kalalım? Ne yapacaklar bu öğrenciler? Rektörün odasına girecekler, rektörün odasını işgal edecekler. Ben İçişleri Bakanı'yken buna müsaade etmem. Boğaziçi Üniversitesi ayağa kalksa da müsaade etmem, Türkiye ayağa kalksa da müsaade etmem. Orada gidecek üniversitenin rektörünün odasına girecek, odayı işgal edecek. İşgalci olmak için mi, terör örgütlerinin oradaki manipülasyonuna alet olmak için mi öğrenci oldun?

CHP MİLLETVEKİLLERİNE ELEŞTİRİ

CHP milletvekillerinin bu işin içinde ne işi var? Birisi söylesin. Desin ki CHP milletvekillerinin bu işin içinde şusu var diye. Siyaseti göbeğine kadar sokacaksınız işin içine her türlü, oradaki çocukları, öğrencileri tahrik edeceksiniz, oradaki bir azınlıkla üniversitenin huzurunu bozacaksınız. Biz de buna müsaade edeceğiz. Biz, huzurunu bozdurmayız.

Göreceksiniz bunlar bittikten sonra çok güzel bir yol olacak Boğaziçi Üniversitesi'nde. Boğaziçi Üniversitesi gerek nitelik gerek nicelik gerek akademik yapı gerek kadro gerek öğrencilerin uluslararası başarıları olarak gerek doktora dahil olmak üzere birçok kriter açısından bu aşağı eğilimi sona erecek, tekrar Türkiye'nin en güzel üniversitelerinden biri olacak.

21. yüzyılda yaşıyoruz. Bu kadar kısıtlayıcı bir soru var mı? 'Boğaziçi Üniversitesindekinin, Boğaziçi Üniversitesinden olması lazım.' Bu kapalılığın anlamı nedir? Kısıtlayıcı bir anlayışı ortaya koymak ve buradan yol olmak doğru değil.

Demokrasi, ülkenin siyasal tercihlerinin, özgürlüklerinin belirlenmesinde bir etmendir. Burayı yönetirken siz neye bakıyorsunuz, verimliliğe, karlılığa, çalışanların performansına, üretime, rekabete, piyasada ayakta kalmaya... Bunlar öğrenci yetiştiriyorlar. Biz buna bakacağız. Bunu en iyi kim yapıyorsa, elini öpeceğiz yola devam diyeceğiz.

Üniversitede bu kuralın nasıl işleyeceği belli. Ama burasını kilitlemişler. Burasını ideolojik bir merkez haline getirmek istiyor bir azınlık. Biz de buna müsaade etmeyeceğiz.

ÖĞRETİM ELEMANLARININ AKADEMİYİ GETİRDİĞİ HAL ORTADA

Üniversitelerde rektörlerin nasıl seçileceği belli. Bundan önceki dönemde de öğretim elemanları seçiyordu. Bu da bana göre çok yanlış olduğu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duruma el attı. Yani öğrenciler seçim olarak dün de yetkinlik sahibi değildi, bugün de değil. Öğretim elemanlarının akademiyi getirdiği hal ortada.

İNANCIMA GÖRE LGBT+ SAPKINLIKTIR

Siz kayyım rektör atadınız diyorlar. Bu faşist bir yaklaşım. Sizin böyle yaklaşmanız siyasal bir yaklaşım. Burada marjinal, ideolojik ve çok uçlarda olan sınırlı sayıda kişi üniversiteyi bu çizgiye çekmişler. Bizler üniversiteleri siyasi çizgileri ile değil başarıları ile konuşmalıyız.

LGBT denilen değerlerimize uymayan, bu topraklarla uyuşmayan Batının bize sunduğu bir olay. Bizim geçmişimizde LGBT gibi şeyler var mı? Var da biz mi bilmiyoruz? Bunlar Batı'da olan şeyler. Kâbe ile ilgili olayları yapanların ailesi yok mu? İnsanların inandıklarının üzerine bu kadar kışkırtıcı şekilde gitmek yanlış. LGBT+ sapkınlıktır.

REKTÖR SEÇİMLERİNİN DEMOKRATİK OLMASI MI GEREKİYOR?

Orada gidecek üniversite rektörünün odasını işgal edecek. Buna asla müsaade etmem. Türkiye ayağa kalsa da müsaade etmem böyle bir şey yok. Boğaziçi Üniversitesi ayağa da kalksa üniversite rektörünün odasına girmesine izin vermem

Rektör seçimlerinin illa çok demokratik mi olması gerekiyor? Hayır. Biz sonuca bakıyoruz. Sorun oldukça devletin kuralları işlemeye devam edecek.

TÜRKİYE’Yİ PARÇALAMAK İÇİN

Bu LGBT+ olayı Avrupa'dan ve ABD'den bize pazarlanmaya çalışılan bir şey. Bu olay bizim aile yapımızı parçalayabilir. LGBT+ derneklerine ABD ve Avrupa 12 milyon dolar fon sağlıyor. Bizim değerlendirmemiz bunun 10 katı. Türkiye'yi parçalamak için dış güçler destekliyor. Bu toprakların en büyük gücü İslam'dır.

 

02-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş