Arama sonuçları

Barajın kalkması sınavsız üniversite anlamına gelmiyor

Barajın kalkması sınavsız üniversite anlamına gelmiyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) öğrencilerle buluştu. Özvar, üniversitelerin başarı sıralamasına göre öğrenci aldığını hatırlatarak, Türkiye'de 204 aktif üniversitenin olduğunu söyledi.

 Özvar, şöyle devam etti:

"Genç nüfusu hesaba kattığımız zaman bu 204 üniversite yüksek öğretim ihtiyacını ancak karşılıyor. Hatta üniversite kapılarına gelen öğrenci kardeşlerimizin sayılarına dikkat edecek olursak aslında yetmiyor da denilebilir. Bizler hangi programda, hangi bölümde meslek icra edersek edelim hayatı anlamlı kılacak en önemli şey çevremizle uyumlu, üretken, pozitif, çevremize hizmet eden, destek olan, yardım eden insanlar olabilmektir. Bu bakımdan üniversitelerin yüksek öğretimde öğrencilerimize fevkalade önemli katkılar sağladığını, beceriler kazandırdığını düşünüyorum."

BARAJLAR NEDEN KALDIRILDI?

Özvar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) baraj puanlarının kaldırılmasına ilişkin ise şunları söyledi:

"YKS baraj puanın kaldırılmasının en önemli sebeplerinden birisi önümüzdeki yıllarda daha da artacağını öngördüğümüz bir aday sayısı olacak. Bu sene 3 milyon 250 bin öğrenci sınava giriyor. 2024'te belki 4 milyon genç üniversite sınavlarına girmek için başvuracak. Buna mukabil devletimizin, ülkemizin çok şükür üniversite imkanları fevkalade geniştir. Yani 1 milyon 10 bin civarında bir kontenjanımız var. Fakat kontenjanlar bu kadar geniş olmasına rağmen kontenjanların kayda değer bir kısmının boşta kaldığını görüyoruz. Bununla da bizim yapmaya çalıştığımız basit bir işlem var. Biz bu sistemi bu şekilde yeniden kurgularken belli simülasyonlar yaparak bu işleri yaptık. 2021'de baraj olmasaydı mevcut sonuçlara göre başarı sıralamaları nasıl olurdu, bunların hepsini çıkardık. Bu sistem elemeyi ikinci plana itiyor. Öğrenciler arasında başarı sıralamasını öne çekiyor. Yani yapmaya çalışılan şey, aslında yeteri kadar kontenjan olmasına rağmen öğrencilerin tercih yapma imkanını genişletiyoruz. Barajların kalkması demek herkesin sınavsız üniversiteye girmesi demek değildir."

23-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş