Arama sonuçları

Barajların kaldırılma sebebini YÖK ortaya çıkardı

Barajların kaldırılma sebebini YÖK ortaya çıkardı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün, “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021” yayımlandı. Rapor, üniversitelerin içler acısı durumunu gözler önüne serdi.

Milli Gazete'den Mehmet Fahri Özkan'ın haberine göre, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçtiğimiz günlerde üniversite giriş sınavlarında barajları kaldırması ile gündeme gelmişti. Baraj kaldırma kararının arkasında kontenjan dolduramayan vakıf üniversiteleri etkili olduğu kaydedilmişti. YÖK’ün “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021” yayımlandı. Raporda bulunan verilere göre üniversitelerin 2020’de açılan kontenjanlarının doluluk oranı ortalaması yüzde 89.76 olurken, devlet üniversitelerinde bu oran yüzde 93,13, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 83,42.

Üniversiteye girişlerde uygulanan sınavlarda uygulanan baraj puanlarının kaldırılması ile üniversite eğitiminde nitelik tartışmaları gündeme geldi. Barajların kaldırılma kararının ardında kontenjanlarını dolduramayan vakıf üniversitelerinin olduğu kaydedilmişti. YÖK tarafından hazırlanan “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021” yayımlandı. Raporda birçok konuda verilere yer verilirken, vakıf üniversitelerinin kontenjan doluluk oranının düşük olması ve akademik çalışmalardaki oranlar dikkat çekti.

42 ÜNİVERSİTE, DOKTORA MEZUNU VEREMEDİ, 30’U VAKIF ÜNİVERSİTESİ

YÖK tarafından yayınlanan raporda, 2020 yılında 7 bin 525 öğrencinin doktora mezunu olduğu ifade edilirken, 42 üniversitenin doktora mezunu vermemiş olması dikkat çekti. Doktora mezunu veremeyen 42 üniversitenin 23’ünün vakıf üniversitesi, 19’unun ise devlet üniversitesi olduğu kaydedildi. Verilerde 151 üniversite değerlendirilirken, doktora mezunu verilmeyen okulların içerisinde doktora programı olmayan okullarda bulunuyor.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ KPSS BAŞARISINDA SINIFTA KALDI

2020 yılında gerçekleştirilen Kamu Personel Seçme Sınavları (KPSS)’ye giren üniversitelilerin başarı durumuna ilişkin verilerde bulunurken, KPSS’de ilk yüzde 5’lik dilime giren bölümü bulunmayan üniversite sayısının 90 olması dikkat çekti. KPSS sonuçlarında ilk yüzde 5’lik dilimde 93 devlet üniversitesi bulunurken, yine yüzde 5’lik dilime giren programa sahip 10 vakıf üniversitesi bulunuyor. KPSS başarısında devlet üniversiteleri öne çıkarken, vakıf üniversiteleri sınıfta kaldı.

ALES BAŞARI SIRALAMASINDA DA VAKIF ÜNİVERSİTELERİ GERİDE KALDI

Akademik eğitime başlamak için girilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavları (ALES) sonuçlarına göre üniversitelerin durumuna ilişkin verilere yer verilen raporda, 2020 yılında uygulanan ALES sınavında ilk yüzde 5’lik dilime giren programı bulunmayan üniversite sayısının 98 olduğu kaydedildi. ALES sınavında başarı sıralamasında ilk yüzde 5 içerisine giren 17 programa sahip olan vakıf üniversitelerinde yüzde 5’e giremeyen 57 üniversite bulunuyor. Devlet üniversitelerinde ise 78 üniversite ALES’te ilk yüzde 5 içerisinde yer alıyor.

KONTENJAN DOLULUK ORANLARINDA EN DÜŞÜK ORAN VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE

2020 yılında açılan kontenjanların yüzde 89.76 oranında dolduğu ifade edilen raporda, Türkiye genelinde yüzde 100 oranında kontenjanını dolduran üniversite sayısının 15 olduğu kaydedildi. Doluluk oranı yüzde 50’nin altında ise bir üniversite bulunduğunun altı çizildi. Devlet üniversitelerinin kontenjan doluluk oranları yüzde 93,13 olarak açıklanırken, kontenjanlarını tam dolduramadıkları için üniversite sınavlarındaki barajların kaldırılması yönünde baskı kurdukları iddiaları gündeme getirilen vakıf üniversitelerinde ise doluluk oranının yüzde 83,47 olması dikkat çekti. Üniversite bazında kontenjanı en düşük okullara ilişkin verilerinde yer aldığı raporda, yüzde 34,48 doluluk oranı ile en düşük doluluk oranı Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesinde olurken ardından, yüzde 50,78 doluluk oranı ile Türk Hava Kurumu Üniversitesi, yüzde 53,99 doluluk oranı ile İstanbul Okan Üniversitesi, yüzde 57 doluluk oranı ile Antalya Akev Üniversitesi, yüzde 58,35 doluluk oranı ile İstanbul Esenyurt Üniversitesi başı çekiyor.

AKADEMİSYEN BAŞINA BİR YAYIN DÜŞMÜYOR

Raporda yer alan hakemli dergilerde yayınlanan yayın sayısı akademinin durumunu gözler önüne serdi. Rapora göre üniversitelerin ulusal hakemli dergilerdeki yayın sayısı ortalaması 198. Ancak öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı ortalaması yalnızca 0.20. Uluslararası hakemli dergilerdeki yayın sayısı 401, öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı ortalaması da 0.40. Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan yayın sayılarında akademisyen başına bir yayın bile düşmedi. Vakıf üniversiteleri yayınlanmış yayınlar konusunda devlet üniversitelerinden geride kalırken, vakıf üniversitelerinden, ulusal hakemli dergilerde yayınlanan yayınlarda 7 akademisyen 1 yayın hazırlamış.

71 ÜNİVERSİTEDE ENDÜSTRİYEL PROJE YÜRÜTÜLMEDİ

Raporda, ülke kalkınmasında önemli konuma sahip olan sanayilerde kullanılacak projelerin oluşturulduğu endüstriyel projelerin sayıları da yer aldı. Raporda, fen, mühendislik ve sağlık alanlarında öğrenciler tarafından gerçekleştirilen ve endüstri ortaklığında gerçekleştirilen projelerin sayılarına göre 2020 yılında 5 bin 689 proje yürütülürken, 71 üniversite bünyesinde hiç endüstriyel proje yürütülmedi.

22-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş